Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Bahama Mama: Αφήνουμε χρόνο να βαρεθούν και αυτά και εμείς

Η καλοκαιρινή ξεκούραση είναι must


Νάντια Γεωργίου

 

Τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Τόσο πολύ που συχνά περνούν αρκετές ώρες μπροστά από μια οθόνη. Πολλοί είναι οι γονείς που με ρωτούν τι να κάνουν, πως να βάλουν ένα πρόγραμμα, ιδίως μετά από την τόση πίεση που πέρασαν τα παιδιά με την καραντίνα. Να τα πιέσουν να κάνουν πράγματα; Να μην τα πιέσουν; Είναι πολύ μπερδεμένοι.

Να βάλω πρόγραμμα λοιπόν; Με την έννοια που το ξέρατε, ξεχάστε το. Φτιάξτε καλύτερα ένα χαλαρό ημερήσιο πλάνο αλλά μην πιέζετε ούτε τα παιδιά ούτε τον εαυτό σας. Και αν ξεφύγετε από αυτό, διασκεδάστε το. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από χαλάρωση.

Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε χρόνο ελεύθερο χωρίς δραστηριότητες. Αφήνουμε χρόνο να βαρεθούν και αυτά και εμείς. Έτσι θα μπούμε όλοι στη διαδικασία να σκεφτούμε τι μας αρέσει, με τι θέλουμε να ασχοληθούμε, και να κάνουμε πραγματικά αυτό που θέλουμε. Αφήνοντας την φαντασία μας ελεύθερη αποφορτιζόμαστε και παράλληλα βρίσκουμε λύσεις.

«Μα καλά, δεν θα διαβάσει καθόλου το καλοκαίρι;» με ρωτάτε. «Θα τα ξεχάσει όλα.» Στα εξωσχολικά βιβλία που τραβούν το ενδιαφέρον τους και αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη λέμε ένα μεγάλο ναι! Όμως τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση, ακριβώς όπως και οι μεγάλοι. Εσείς στις διακοπές σας θέλετε να εργάζεστε; Και αν πάτε αρκετά πιο πίσω, όταν ήσασταν παιδιά, πως σας άρεσε να περνάτε τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Αφήστε τα παίξουν, να τρέξουν, να απολαύσουν τη θάλασσα, το βουνό, το ποδήλατο. Έτσι θα γεμίσουν τις μπαταρίες τους ώστε να μπορούν να φορτσάρουν από τον Σεπτέμβρη και μετά.

Ευκαιρία επίσης να παρατηρήσετε το παιδί σας χωρίς χρονικούς ή σχολικούς περιορισμούς. Με τι επιλέγει να ασχολείται περισσότερο; Πως φέρεται όταν είναι ξεκούραστο; Πως του αρέσει να του φέρονται; Σε τι χρειάζεται τη βοήθειά σας και σε τι όχι; Τι του αρέσει να κάνετε μαζί;

Το καλοκαίρι μας δίνει μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα παιδιά μας καλύτερα και να τα βοηθήσουμε να γίνουν ανεξάρτητα και  να παίρνουν εκείνα αποφάσεις για κάποια θέματα που τα αφορούν.Αφήνουμε χρόνο να βαρεθούν και αυτά και εμείς


Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr. Γιατί η ζωή είναι δική σου!

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;