Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Δέκα πράγματα που θέλω να θυμούνται τα παιδιά μου καθώς μεγαλώνουν

Μεταξύ αυτών, να είναι ο εαυτός τους και να μη φοβούνται να διεκδικήσουν τα όνειρά τους



Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας αλλάζουν οι ανησυχίες μας αλλά και οι δικές τους ανάγκες. Επίσης αλλάζει και ο τρόπος της επικοινωνίας μας. Αυτό που δεν πρέπει να αλλάξει, είναι η ειλικρίνεια μεταξύ μας και το ουσιαστικό ενδιαφέρον. Όσο κι αν κάθε εποχή έχει τις δικές της δυσκολίες και προκλήσεις, μερικά πράγματα μένουν ίδια, όπως η αγωνία των γονιών για το αν θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα γίνεται για την ενηλικίωση. Αν θα τους έχουν δώσει τα σωστά εφόδια, τα κατάλληλα εργαλεία, που θα τα διευκολύνουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της ζωής και θα τα βοηθήσουν να είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι ως ενήλικες.

Όσο κι αν κάθε γονιός έχει διαφορετικές επιθυμίες για το παιδί του, υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες που θέλει να θυμούνται τα παιδιά του καθώς μεγαλώνουν.

Εδώ δέκα μικρές και μεγάλες αλήθειες που καλό είναι να έχουν στο μυαλό τους

Να είστε συνεπείς στις πράξεις σας

Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε απαλλαγμένοι από συνέπειες. Να είστε γενναίοι, να είστε ελεύθεροι, να είστε έξυπνοι, να είστε τολμηροί, να είστε θαρραλέοι. Απλώς να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα συνέπεια για αυτό που επιλέγετε.

Να είστε υπεύθυνοι για τις πράξεις σας.

Να είστε ο εαυτός σας

Θα παίξετε πολλούς ρόλους όσο μεγαλώνετε: γυναίκα, μαμά, κόρη, αδελφή, συνάδελφος, φίλος και ούτω καθεξής τα κορίτσια και άντρας, μπαμπάς, σύζυγος, σύντροφος, γιος, αδερφός, συνάδελφος, φίλος κλπ. τα αγόρια, αλλά μη χάσετε την αυτονομία σας προσπαθώντας να είστε τα πάντα για όλους. Αγαπήστε τον εαυτό σας αρκετά ώστε να είστε πάντα εσείς σε όλους τους ρόλους και τις ιδιότητές σας.

Η αγάπη μπορεί να είναι δύσκολη

Η καρδιά σας μπορεί να πληγωθεί και οι άνθρωποι μπορεί να σας απογοητεύσουν, αλλά μην αφήσετε κάτι τέτοιο να σας σκληρύνει. Είναι εντάξει να αισθάνεστε ευάλωτοι, και να συνεχίσετε να αγαπάτε, αυτό είναι το πιο γενναίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

Δεν μετράει μόνο η εξωτερική εμφάνιση

Δεν είστε απλώς ένα όμορφο πρόσωπο: είστε ένα λαμπρό μυαλό, μια συμπονετική καρδιά, ένα δυνατό σώμα, μια βαθιά και αιώνια ψυχή. Δεν είστε ένα ρηχό σκάφος που ταιριάζει με φτηνές λέξεις όπως "είσαι όμορφη/ος". Είστε ένα υπέροχο ον, γεμάτο φιλοδοξίες και όνειρα. Μην ξεχνάτε ότι έχετε φτιαχτεί για πολύ περισσότερα που σας δείχνει η κοινωνία, η τηλεόραση και το Διαδίκτυο.

Η καλοσύνη είναι δύναμη

Να είστε πάντα συμπονετικοί με όλους γύρω σας. Δείξτε αγάπη και καλοσύνη. Όλοι ασχολούμαστε με αγώνες, μάχες και δυσκολίες. Μερικοί απλώς δεν ανοίγονται και δεν αφήνουν άλλους να βοηθήσουν. Μια ευγενική λέξη, ένα χαμόγελο ή ένας χαιρετισμός μπορεί να κάνουν κάποιον να νιώσει ότι έχει σημασία.

 

 

Το όχι είναι όχι

Είναι εντάξει να πεις όχι και να το εννοείς. Είναι εντάξει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Αλλά εξίσου σημαντικό να ακούς και να σέβεσαι το όχι των άλλων.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας – δεν θα νιώθετε μοναξιά έτσι

Να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας, να μη φοβάστε να μείνετε μόνοι σας. Γνωρίστε τον εαυτό σας, ανακαλύπτοντας αυτό που σας κάνει να νιώθετε πλήρεις, και αγκαλιάζοντας εσωτερικό κι αυθεντικό κομμάτι σας.

Οι αδυναμίες σας είναι πολύτιμες

Οι αδυναμίες σας δεν είναι εμπόδιο. Είστε ένα λαμπερό διαμάντι με πολλές πτυχές, πλευρές, φως που λάμπει. Ξέρω ότι κάποιες μέρες είναι δύσκολες και νιώθετε ότι οι αγώνες σας είναι πιο δύσκολοι από ό,τι νομίζετε ότι είναι οι δυνάμεις σας, αλλά είστε πιο δυνατοί από όσο πιστεύετε. Αλλά έτσι κι αλλιώς οι αποτυχίες είναι μέσα στο παιχνίδι, και τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Επίσης, δεν χρειάζεται να είμαστε καλοί σε όλα, και κανείς δεν περιμένει να είστε τέλειοι – οπότε να μην είστε ούτε εσείς αυστηροί με τον εαυτό σας.

Το να είσαι γονιός είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο

Το να είμαστε γονείς δεν είναι εύκολο, νιώθουμε πάντα ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετά καλοί για τα παιδιά μας. Παρακαλώ να θυμάστε ότι προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Όλοι γινόμαστε καλύτεροι όσο περνάει ο χρόνος, βρίσκουμε έναν τρόπο επικοινωνίας που μιλάει στα πιο ευαίσθητα βάθη της καρδιάς του άλλου και γνωρίζουμε ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή θα γίνουμε υπέροχοι φίλοι.

Θα είμαστε εδώ για εσάς - πάντα

Να θυμάστε πάντα ότι είμαστε οι γονείς σας και θα είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστείτε. Ανεξάρτητα από το μονοπάτι που επιλέγετε, ένα κομμάτι μας θα είναι πάντα μαζί σας. Θα είμαστε πάντα σε αυτό μαζί. Δεν έχει σημασία τι αντιμετωπίζετε. Θα είμαστε εδώ, δίπλα, πλάι σας. Τώρα και για πάντα!

Δέκα πράγματα που θέλω να θυμούνται τα παιδιά μου καθώς μεγαλώνουν - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ