Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μ’ αρέσει να βαριέμαι

Το υπέροχο βιβλίο των Ingrid Chabbert και Sebastian Chebret που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι δίνει άπειρες απαντήσεις στο πιο καίριο ερώτημα των παιδιών όταν δεν ξέρουν τι να κάνουνΤο υπέροχο βιβλίο των Ingrid Chabbert και Sebastian Chebret που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι δίνει προτάσεις και ιδέες στο πιο «ενοχλητικό» (ενίοτε για τους γονείς) ερώτημα των παιδιών όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν και όταν «φωνάζουν» «βαριέμαι»!

Είναι καλοκαίρι, κι εδώ και τώρα, αλλά και στο βιβλίο μας, όπου μια παρέα παιδιών παίζει, διασκεδάζει, κάνουν διάφορα πράγματα αλλά μερικές φορές βαριούνται και τότε γκρινιάζουν και παραπονιούνται. Όχι όλοι τους ωστόσο. Όχι η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, η οποία όχι μόνο δεν γκρινιάζει και δεν παραπονιέται, αλλά απολαμβάνει πολύ να βαριέται καθώς είναι κάτι που της αρέσει πολύ.

Το βιβλίο αυτό και ειδικά η μικρή του ηρωίδα έρχονται επιτέλους να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να αποκαταστήσουν την αξία και τη σημασία ενός ενοχλητικού για κάποιους ή εξαιρετικά ωφέλιμου για άλλους ρήματος που δεν είναι άλλο από το «βαριέμαι» - αλλά και τα συνώνυμα ουσιαστικά του όπως η ανία και η βαρεμάρα.

Ειδικά σε περιόδους διακοπών πολλά παιδιά (αλλά και γονείς) δεν ξέρουν πώς να απασχοληθούν ή πώς περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή τον χρόνο που δεν είναι γεμισμένος με υποχρεώσεις και προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα των παιδιών είναι αρκετά πιεστική και καλούνται να στριμώξουν μέσα στη μέρα τους πάρα πολλά πράγματα. Από τα μαθήματα του σχολείου μέχρι τα χόμπι, τα αθλήματα, τις ξένες γλώσσες. Κι όταν ξαφνικά βρίσκονται με ελεύθερο χρόνο δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Η μήπως δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν; Από την ευλογία του να μην κάνουν κάτι – να κάνουν δηλαδή τίποτα, αυτό που οι Ιταλοί εύστοχα αποκαλούν dolce far niente, πολλά μικρά τίποτα ίσως φτιάχνουν ένα μεγάλο και πολύτιμο κάτι…

Κάπως έτσι σκέφτεται το κοριτσάκι της ιστορίας, σε κείμενο της Ingrid Chabbert και εικονογράφηση του Sebastian Chebret που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι, η οποία μας ξεναγεί στον υπέροχο και καθόλου βαρετό κόσμο της βαρεμάρας… Στις ώρες που μπορεί να ζωγραφίσει, να μετρήσει τα δόντια του σκύλου της, μπορεί να πιάσει την κουβέντα με ασυνήθιστους συνομιλητές, μπορεί να πάρει μέρος σε περίεργους διαγωνισμούς ή να σπάσει ρεκόρ ή να πετύχει χίλια δυο περίεργα πράγματα…

Κάπως έτσι όχι απλώς δεν την ενοχλεί να βαριέται αλλά το καταευχαριστιέται και καταφέρνει τελικά να μη βαριέται ποτέ… Κι όχι μόνο αυτό, ο ενθουσιασμός της για όλα αυτά που μπορεί να κάνει όταν βαριέται είναι τόσος που γίνεται μεταδοτικός και πετυχαίνει να μυήσει και τους φίλους της στο συναρπαστικό σύμπαν της βαρεμάρας.

Αν έχετε κι εσείς θέμα διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου σας ή δεν ξέρετε πώς να περάσετε τις μέρες των διακοπών και πριν θυμώσετε με το ρήμα «βαριέμαι» διαβάστε το βιβλίο «Μ’ αρέσει να βαριέμαι» και βρείτε και φτιάξτε και εμπλουτίστε τη δική σας λίστα με όλα όσα σας αρέσει να κάνετε όταν βαριέστε και θα δείτε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα προλάβετε να βαρεθείτε καθόλου.

Αλλά και αν πάλι βαρεθείτε κι αυτό θα είναι μια σημαντική νίκη και μια εκπληκτική εμπειρία, καθώς το να μην κάνουμε μερικές φορές τίποτα είναι σημαντικό για να αδειάζουμε από κούραση και να γεμίζουμε από ενέργεια, να αποβάλλουμε άγχος και στρες και να φορτίζουμε τον οργανισμό μας με όνειρα, ιδέες ή αναμνήσεις!

Σας εύχομαι να έχετε ένα υπέροχα βαρετό καλοκαίρι!

Περισσότερα για το βιβλίο στο  Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορεί το καλοκαίρι να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καλοκαιριού στην ανάπτυξη του παιδιού

ΠΑΙΔΙ

Πώς οι υπαίθριες δραστηριότητες χτίζουν την ανθεκτικότητα στα παιδιά

Καλλιεργώντας δυνατά μυαλά και σώματα μέσω της εξερεύνησης της φύσης.

ΠΑΙΔΙ

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι μεγαλώνετε κακομαθημένα παιδιά

Πώς να αποφύγετε να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν ότι δικαιούνται τα πάντα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Ιουλίου

Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε εκκαθαρίσεις στη ζωή σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

18 καθημερινές συνήθειες που αποδεδειγμένα σας κάνουν πιο έξυπνους

Η νοημοσύνη σας μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μέσα από συνεπείς συνήθειες και πρακτικές.

VIRAL

Κυκλοφόρησε το νέο trailer του Σκαθαροζούμη

Ο Beetlejuice είναι ό ήρωας που χρειάζεται η Lydia στο νέο trailer του πολυαναμενόμενου sequel δια χειρός Tim Burton