Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Χημικά και παιδική υγεία: ΑΥΤΑ πρέπει να προσέξεις, σε κάθε ηλικία

Δώσε βάση...



Η έκθεση με μόλυβδο στην μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ομιλία αλλά σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη των δεξιοτήτων αργότερα στην ζωή.

Σοβαρά στοιχεία για την τοξική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και για ένα πιθανό ρόλο που παίζουν ορισμένα εντομοκτόνα σε νόσους που αφορούν τον εγκέφαλο του ηλικιωμένου, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μας βάζουν σε αυξημένη ανησυχία.

Η έκθεση μέσα στο σπίτι, ιδίως αυτής που προέρχεται από την χρήση καταναλωτικών προϊόντων, είναι αυξημένης ανησυχίας.

Οι τοξικοί παράγοντες μπορούν να ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους στο περιβάλλον και να αλλάζουν μορφή κατά την διαδρομή. Τα μέσα της έκθεσης είναι ο αέρας, το νερό, η τροφή (συμπεριλαμβανομένου και του μητρικού θηλασμού).

Η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι συναρπαστική και πολύπλοκη. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να εξηγήσουν κάποιες αλλά σίγουρα όχι όλες από τις πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα στάδια ανάπτυξης ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου, για να φθάσουν να γίνουν έμβρυο, έτοιμο να γεννηθεί με όλα τα συστήματα σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου και ενός πολύ πολύπλοκου εγκεφάλου.

Η ανησυχία μας γύρω από την έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αφορά την διαμεσολάβηση αυτών των ουσιών στις χημικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η ανησυχία αυξάνεται από το γεγονός της επίδρασης των επικίνδυνων αυτών παραγόντων σε ανώριμες ή ευαίσθητες δομές και συστήματα του εμβρύου ή του παιδιού.

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια των γονιών είναι ευαίσθητα στην έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εγκυμοσύνη

Όλη η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητη σε τοξικές εκθέσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες στα ωάρια του θηλυκού εμβρύου (αυριανής γυναίκας) που θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή στην μελλοντική ζωή της. Πολλοί τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στο έμβρυο προκαλώντας μόνιμη βλάβη των κυττάρων, γενετικές ανωμαλίες, λειτουργικές βλάβες στον εγκέφαλο και ανάπτυξη καρκίνου αργότερα στην ζωή.

Νεογνό (γέννηση μέχρι 6 μηνών)

Υπάρχει ανωριμότητα των συστημάτων για να μπορέσουν να μεταβολίσουν και να απεκκρίνουν τα τοξικά. Σε αντίθεση ο μητρικός θηλασμός, μεταξύ των άλλων ευνοεί την φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, πεπτικού και νευρικού συστήματος. Οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ηλικία αυτή εισέρχονται στο σώμα με την συχνή συμπεριφορά χέρια – στόμα, με το γάλα (μητρικό ή ξένο) και με επαφή με το δέρμα. Στην ηλικία αυτή και το γαστρεντερικό αλλά και το δέρμα είναι εύκολα διαπερατά.

Βρέφη (7 μηνών) και παιδιά μέχρι 2 ετών

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής οι τοξικές ουσίες δύσκολα περνούν στον εγκέφαλο και οι περισσότερες μπορούν να απεκκρίνονται με το σύστημα ήπατος-χολής. Τα νεφρά όμως δεν μπορούν να απεκκρίνουν μέχρι και τον 16ο μήνα της ζωής. Οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος ακόμα είναι ανώριμοι και αναπτύσσονται. Υπάρχει αυξημένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το πάτωμα, χαλιά και το έδαφος έξω από το σπίτι.

Παιδιά 2 μέχρι 6 ετών

Συνεχιζόμενη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το έδαφος. Συνεχιζόμενη ανωριμότητα πνευμόνων και εγκεφάλου. Αυξημένη ενεργητικότητα και επομένως αυξημένη αναπνευστική λειτουργία, συχνά εκτός σπιτιού.

Παιδιά 7 μέχρι 12 ετών

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και επαφής με το έδαφος. Έναρξη της εφηβείας με επιπρόσθετη αύξηση της ευαισθησίας σε ορμόνες. Αυξημένη δραστηριότητα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη έκθεση διαμέσου γρήγορης αναπνοής κυρίως από το στόμα.

Έφηβοι και νεαροί ενήλικες (12 – 18 ετών)

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένος γονικός έλεγχος όσον αφορά την συμπεριφορά και το περιβάλλον. Εργαζόμενοι έφηβοι συχνά εκτίθενται σε τοξικούς παράγοντες λόγω εργασίας. Πολλοί έφηβοι πειραματίζονται με το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Πηγή: familylife.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

Προτεινόμενα

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: Οι σπουδές, η τηλεόραση, ο γάμος με τον Μαροσούλη

Το βιογραφικό της υποψήφιας ευρωβουλευτή

ASK THE EDITOR

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τη χρήση κρέμας ματιών και για ποιους λόγους;

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών στην καθημερινότητά σου, ιδού οι απαντήσεις που χρειάζεσαι.

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους