Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

SID 2023: 20 Χρόνια Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

Μάθε πώς να κινείσαι με ασφάλεια στο ίντερνετ – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου



Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής1, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Στη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, θα αναλογιστούμε τη νέα European strategy for a better internet for kids (BIK+). Αυτή η νέα στρατηγική, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και ενδυναμώνονται στο διαδίκτυο στη νέα Ψηφιακή Δεκαετία, σύμφωνα με τα European Digital Principles. Το όραμα είναι για ψηφιακές υπηρεσίες κατάλληλες για την ηλικία, με κάθε παιδί στην Ευρώπη να προστατεύεται, να ενδυναμώνεται και να γίνεται σεβαστό στο διαδίκτυο και κανένας να μην μένει πίσω. Οι συζητήσεις σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 θα εξετάσουν πώς, συλλογικά, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

sid2023

Με μια παγκόσμια προσέγγιση που καθοδηγείται από την κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ενθαρρύνει όλους να ενωθούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τη φήμη τους στο διαδίκτυο (και των άλλων) και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες για δημιουργία, συμμετοχή και κοινή χρήση στο διαδίκτυο.
  • Οι γονείς και οι φροντιστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτική και δημιουργική, είτε διασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια και θετικά, είτε ενεργώντας ως ψηφιακά πρότυπα.
  • Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές και τους μαθητές τους με δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους κριτικής σκέψης, που θα τους επιτρέψουν να πλοηγηθούν καλύτερα στον διαδικτυακό κόσμο. Μπορούν να τους εξουσιοδοτήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν στοχευμένες επιλογές στο διαδίκτυο και να δώσουν ένα προσωπικό παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές και τους μαθητές τους.
  • Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες στο διαδίκτυο και δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ζητήματα παρέχοντας σαφείς συμβουλές ασφάλειας, μια σειρά εύχρηστων εργαλείων ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

sid_2023_b

  • Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί πρέπει να παρέχουν μια κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο πρόγραμμα σπουδών για τα παιδιά και τους νέους να μάθουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι φροντιστές έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης και ότι ο κλάδος ενθαρρύνεται να αυτορρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. Πρέπει επίσης να αναλάβουν την ηγεσία στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία και τελικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών παιδικής προστασίας για τον ψηφιακό κόσμο.
  • Όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά στο διαδίκτυο. Όλοι μπορούμε να προωθήσουμε το θετικό με το να είμαστε ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους και αναζητώντας εποικοδομητικές ευκαιρίες για δημιουργία και σύνδεση. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στα αρνητικά αναφέροντας ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο και συμπεριφορά στο διαδίκτυο.

Σας προσκαλούμε όλους να εργαστούμε Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο στον επόμενο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023. Μάθετε περισσότερα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο www.saferinternetday.org, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων για δραστηριότητες καμπάνιας στη χώρα σας ή μείνετε ενημερωμένοι μέσω των προφίλ κοινωνικών μέσων SID στο FacebookTwitter και LinkedIn

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;