Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Όσο περισσότερο καθυστερήσετε την απόκτηση κινητού στα παιδιά τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για το μέλλον τους

Θέλετε να μεγαλώσετε χαρούμενα, επιτυχημένα παιδιά; «Περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο» για να τους δώσετε smartphone, λέει ειδικός του Yale



Πόσο χρονών πρέπει να είναι ένα παιδί πριν πάρει το πρώτο του κινητό; Υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση εάν θέλετε να ζήσουν πιο ευτυχισμένες, πιο επιτυχημένες ζωές, λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Yale, Laurie Santos: «Περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Νομίζω ότι όσο περισσότερο μπορούμε να περιμένουμε να προσφέρουμε στα παιδιά τεχνολογία – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο», λέει στο CNBC Make It η Santos, η καθηγήτρια πίσω από το πιο δημοφιλές μάθημα του Yale και οικοδεσπότης του podcast «The Happiness Lab».

Τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών που έχουν τηλέφωνα περνούν λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα κολλημένα στα τηλέφωνά τους και οι έφηβοι κερδίζουν σχεδόν οκτώ ώρες χρόνο οθόνης την ημέρα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 από τη μη κερδοσκοπική Common Sense Media.

Αυτός ο χρόνος οθόνης σπάνια χρησιμοποιείται για δημιουργικές δραστηριότητες όπως η κωδικοποίηση ή η δημιουργία ψηφιακής τέχνης. Αντίθετα, οι νέοι περνούν τον περισσότερο χρόνο του τηλεφώνου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθώντας βίντεο, έγραψε ο επικεφαλής έρευνας της Common Sense, Michael Robb, σε μια ανάλυση της έκθεσης.

Αυτό είναι πιθανό να ενθαρρύνει την κακή ψυχική υγεία –με τρόπους που επηρεάζουν τα παιδιά διαφορετικά από τους ενήλικες– και τους περισπασμούς στην τάξη, επισημαίνει η Santos.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκθέτει πολλά παιδιά σε διαδικτυακό εκφοβισμό, ρητορική μίσους και διακρίσεις, ανέφερε τον Μάιο. Ακόμη και τα βίντεο YouTube που προορίζονται για παιδιά μπορεί να περιέχουν κακόβουλο, ενοχλητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

Μόνο ο τεράστιος αριθμός των ειδοποιήσεων που μπορεί να λάβει ένα παιδί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –πιθανώς περισσότερες από ό,τι οι γονείς του– μπορεί να είναι συντριπτικός, εξηγεί η Santos.

«Οι έφηβοι λαμβάνουν περίπου 200 ειδοποιήσεις από τα τηλέφωνά τους σήμερα», λέει.

Η μη χρήση smartphone για παιδιά και εφήβους μέχρι και το τέλος της 6ης δημοτικού έχει πλεονεκτήματα, όπως:

Λιγότερος κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης

Αυξημένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου

Περισσότερος χρόνος για σωματική δραστηριότητα και σε εξωτερικούς χώρους

Οι γονείς πρέπει επίσης να δίνουν το καλό παράδειγμα, προσθέτει η Santos: Εάν είστε συνεχώς στο κινητό σας, θα είναι πιο δύσκολο να δικαιολογήσετε γιατί το παιδί σας δεν μπορεί να έχει ένα.

«Δεν θα θέλουν να κάνουν απλώς όπως τους λέτε, θα θέλουν να κάνουν όπως σας βλέπουν εσάς να κάνετε», καταλήγει η Santos.

Πηγή

Θέλετε να μεγαλώσετε χαρούμενα, επιτυχημένα παιδιά; «Περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο» για να τους δώσετε smartphone, λέει ειδικός του Yale - Childit - Τα πάντα για το παιδί 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της