Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρείτε χρόνο για να παίξετε με το παιδί σας;

Το παιδικό παιχνίδι δεν είναι πάντα εύκολο για τους ενήλικες, εξηγεί ένας ειδικός. Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να διευκολύνετε τη συμμετοχή σας στο παιχνίδι.



Το παιχνίδι είναι το απόλυτο project της παιδικής ηλικίας και τα οφέλη του είναι αμέτρητα: Το παιχνίδι είναι μια πύλη σε μια «κατάσταση ροής» – μια ψυχολογική εμπειρία όπου τα παιδιά βυθίζονται πλήρως και ευχάριστα. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά αποκτούν βασικές δεξιότητες για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της αυτορρύθμισης, της συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων και της λήψης προοπτικών – για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να εργάζονται μέσα από σενάρια σε έναν ασφαλή χώρο. Παρέχει στους ενήλικες πληροφορίες για τη σκέψη των παιδιών. Δίνει την ευκαιρία για κοινή προσοχή μεταξύ γονέα και παιδιού όπου το παιδί αισθάνεται σεβασμό και υποστήριξη· υποστηρίζει τη λεπτή και μεγάλη κινητική ανάπτυξη μέσω του σωματικού παιχνιδιού. Μπορεί να δώσει χώρο για να υποστηρίξει τα παιδιά στην προώθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, των μαθηματικών και των δεξιοτήτων γραμματισμού, δίνοντας ευκαιρίες να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες και να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους με διασκεδαστικό τρόπο.

Παραδόξως, το παιχνίδι μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σαν πολλή δουλειά και για τους γονείς. Για να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι προσποίησης πρέπει συχνά να αναστέλλουμε τη δική μας δυσπιστία και να μπούμε σε έναν κόσμο φαντασίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει κανείς μια νεράιδα νονά που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή του από τη φτώχεια σε πλούτη! Είναι επίσης εύκολο να πέσεις στην παγίδα να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά δημιουργικός. Όλοι έχουμε δει τους πίνακες του Pinterest με περίτεχνα σενάρια παιχνιδιών DIY που μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς, ενώ καθόμαστε εκεί κοιτάζοντας ένα χάρτινο κουτί.

Όταν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, η ενασχόληση με το παιχνίδι μπορεί να μοιάζει ακόμα πιο δύσκολη – είναι πιο δύσκολο να προσποιηθείτε ότι τα προβλήματα του «πραγματικού κόσμου» δεν υπάρχουν και μερικές φορές απλώς δεν έχετε την ενέργεια να ασχοληθείτε με κάτι περισσότερο από σωματικό παιχνίδι.

Ειδικά τα μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολέψουν την έναρξη του παιχνιδιού: Συχνά βασίζονται σε έναν μεγαλύτερο συμμετέχοντα για να τους αναπτύξει το σενάριο. Ενώ γνωρίζουν τι θέλουν να περιλαμβάνει το σενάριο του παιχνιδιού, ενδέχεται να μην μπορούν να το εκφράσουν αυτό ξεκάθαρα σε εσάς. Έτσι, οι αρχικές σας απόπειρες να δημιουργήσετε το «τέλειο» σενάριο μπορεί να ακολουθήσουν από την απογοήτευση (προς σας) του παιδιού σας και την επακόλουθη κατάρρευση.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας στο παιχνίδι όταν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.

4 συμβουλές για το πώς να ασχοληθείτε με το παιδικό παιχνίδι

Μιλήστε για το τι θα παίξετε πριν ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσει να προσποιείται το παιδί σας, συζητήστε τι θα περιλαμβάνει το παιχνίδι. Ποιοι είναι οι χαρακτήρες και ποιοι οι ρόλοι τους; Τι γίνεται σε αυτό το σενάριο; Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός επιτρέπει σε εσάς και το παιδί σας να προετοιμαστείτε – και να είστε έτοιμοι να είστε πιστοί στον ρόλο που οραματίζεστε, συμβάλλοντας στη μείωση της απογοήτευσης.

Ρυθμίστε ένα οπτικό χρονόμετρο

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά χρειάζονται 15 λεπτά παιχνιδιού που απαιτεί τη συμμεοχή με έναν κύριο φροντιστή κάθε μέρα. Αυτό είναι! Για να διαχειριστείτε τις προσδοκίες, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα οπτικό χρονόμετρο (όπως μια κλεψύδρα) για τον χρόνο που θα παίξετε εσείς και το παιδί σας. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει καθορισμένος χρόνος συμβάλλει στην ενίσχυση της ποιότητας του παιχνιδιού φροντιστή-παιδιού – βοηθά να βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο συντονισμένοι με τη σημασία εκείνης της ώρας.

Παιχνίδι εργασίας σε άλλες δραστηριότητες

Για παράδειγμα, το μπάνιο μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για παιχνίδι. Ίσως είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για τα πάντα, αλλά ξέρεις ότι το παιδί σου χρειάζεται μπάνιο – και θέλεις επίσης να παίξεις μαζί του. Το μπάνιο προσφέρει ευκαιρίες να γίνεις γοργόνα, αστροναύτης στο διάστημα και πολλά άλλα. Όταν μπορείτε να εργαστείτε με το παιχνίδι στην τρέχουσα ρουτίνα σας, εσείς και το παιδί σας μπορείτε να διασκεδάσετε σε κοινό παιχνίδι που απευθύνεται στα παιδιά, ενώ παράλληλα μειώνετε το επίπεδο άγχους σας, αφαιρώντας ένα στοιχείο από τη λίστα με τις βραδινές σας υποχρεώσεις.

Ενθαρρύνει επίσης το ανεξάρτητο παιχνίδι

Το ανεξάρτητο παιχνίδι δεν είναι μόνο θέμα ευκολίας για τους γονείς. Μέσω του ανεξάρτητου παιχνιδιού, τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση της αυτονομίας, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την ανεξαρτησία τους.

Για να ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι, παρέχετε στα παιδιά λιγότερα παιχνίδια (ναι, λιγότερα!). Έχοντας λιγότερα διαθέσιμα παιχνίδια ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με κάθε παιχνίδι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, παρέχετε στα παιδιά ένα σαφώς καθορισμένο «καθήκον» με το παιχνίδι τους. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, «Πρέπει να ολοκληρώσω μια ανάγνωση. Παρακαλώ πηγαίνετε να παίξετε με τα παιχνίδια σας», οι φροντιστές μπορούν να δοκιμάσουν να πουν, «Εδώ είναι μερικά παζλ. Κάνε δύο από αυτά μέχρι να τελειώσω αυτό που πρέπει να διαβάσω».

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι επίσης μια δεξιότητα που μαθαίνεται σταδιακά. Ένα μικρό παιδί μπορεί να συμμετέχει μόνο λίγα λεπτά σε ανεξάρτητο παιχνίδι, αλλά η αυξημένη εξάσκηση σε ένα ανταποκρινόμενο περιβάλλον μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητου παιχνιδιού από τα νήπια.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρείτε χρόνο για να παίξετε με το παιδί σας; - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα