Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Το 164 χρόνων δοκιμασμένο σουηδικό μυστικό για να μεγαλώνεις χαρούμενα και ανθεκτικά παιδιά

Η συγγραφέας και μαμά, Linda Akeson McGurk μοιράζεται το Νο 1 σημαντικό μυστικό από τη Σουηδία, τη χώρα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων



Η Linda Akeson McGurk, σουηδοαμερικανίδα συγγραφέας των "The Open Air Life" και "There's No Such Thing as Bad Weather" μοιράζεται στο cnbc και στην ενότητα
«raising successful kids» το νούμερο ένα σημαντικό μυστικό πετυχημένης ανατροφής, κι εμείς το μοιραζόμαστε μαζί σας.  Μεγαλώνοντας στη Σουηδία, οι γονείς της πάντα την ενθάρρυναν να βγαίνει έξω όσο περισσότερο γινόταν – με βροχή, χιόνι ή ήλιο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «friluftsliv», μια σκανδιναβική λέξη που μεταφράζεται σε γενικές γραμμές σε «υπαίθρια ζωή».

Η 164χρονη ιδέα του Friluftsliv έχει να κάνει με το να αγκαλιά_ζεις τη φύση και είναι ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κουλτούρας. Όταν τα παιδιά της ίδιας της Linda Akeson McGurk ήταν μικρά, τα άφηνε να σκαρφαλώνουν σε βράχους και δέντρα, να ερευνούν τα γλοιώδη πλάσματα, να σκάβουν τρύπες και να παίζουν χωρίς παρέμβαση ενηλίκου, όπως είχε μάθει κι εκείνη από μικρή.

Αυτή τη στιγμή κατοικεί στη Σουηδία, αλλά όταν ζούσε στις ΗΠΑ, εξομολογείται πόσα παράξενα βλέμματα αντιμετώπισε όταν οι άνθρωποι έμαθαν ότι τα κορίτσια της κοιμόντουσαν χαρούμενα στην πίσω βεράντα τους τις περισσότερες μέρες, όλες τις εποχές ή πόσο συχνά έπαιζαν έξω ξυπόλητες.

Ως συγγραφέας των «The Open-Air Life» και «There's No Such Thing as Bad Weather», έχει διαπιστώσει ότι το friluftsliv δεν είναι απλώς ένας τρόπος να ενσταλάξει κανείς υγιεινές συνήθειες στα παιδιά σε νεαρή ηλικία – είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος γιατί οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται συνήθως στις πιο ευτυχισμένες στον κόσμο.

Εδώ είναι η καλύτερη συμβουλή της για να ενσωματώσετε το friluftsliv στο γονεϊκό σας στυλ:

Προγραμματίστε την ώρα στη φύση.

Οι πρωινοί και βραδινοί περίπατοι είναι ιεροί στη σουηδική κουλτούρα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, το δείπνο απολαμβάνεται συχνά έξω στη βεράντα, καθώς οι οικογένειες συναναστρέφονται γύρω από μια ανοιχτή φωτιά, ψήνοντας διάφορες λιχουδιές.

Στις σκανδιναβικές χώρες, είναι επίσης σύνηθες να βλέπεις υπαίθρια νηπιαγωγεία ή δασικά σχολεία, όπου τα παιδιά περνούν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου στη φύση.

Το τέχνασμα για να αναπτύξετε μια βιώσιμη συνήθεια της φύσης είναι να δημιουργήσετε έναν ρυθμό που σας επιτρέπει να βγαίνετε έξω σε τακτική βάση, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγο. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει να το προγραμματίσετε στο οικογενειακό ημερολόγιο.

Εάν σας πιέζει ο χρόνος, δοκιμάστε να συνδυάσετε τον εξωτερικό χρόνο με μια ήδη καθιερωμένη συνήθεια. Για παράδειγμα, πηγαίνετε με το παιδί σας στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή φάτε ένα δείπνο για πικνίκ σε ένα πάρκο αντί στο σπίτι.

Ξεκινήστε από εκεί που βρίσκεστε.

Ο χρυσός κανόνας του friluftsliv είναι να χρησιμοποιείς ό,τι έχεις και να κάνεις ό,τι μπορείς χωρίς επιπλέον κόπο. Η φύση είναι παντού γύρω μας, και ακόμη και σε πιο αστικά περιβάλλοντα υπάρχουν ακόμα πουλιά για να παρακολουθήσετε, λουλούδια για να μυρίσετε και δέντρα για να αγκαλιάσετε.

Αν έχετε την ευκαιρία να πάρετε τα παιδιά σας για πεζοπορία σε μια πιο μακρινή ερημιά ή σε ένα εθνικό πάρκο, αυτό είναι υπέροχο – αλλά οι συνδέσεις που εσείς και τα παιδιά σας κάνετε με τη φύση σε καθημερινή βάση θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτά.

Εννέα στις 10 φορές, όταν η Linda Akeson McGurk απολαμβάνει το friluftsliv με τα παιδιά της, είναι περπατώντας στο δάσος κοντά στο σπίτι τους στη Σουηδία.

Μην αφήνετε τον καιρό να σας χαλάσει τη μέρα.

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με προκατάληψη καιρού, αλλά μπορούν γρήγορα να αντιληφθούν την αρνητική στάση των ενηλίκων απέναντι στη βροχή, τον άνεμο, το κρύο και τη ζέστη.

Η παράδοση του friluftsliv ενθαρρύνει το να βρούμε κάτι που να αγαπάμε κάθε εποχή. Στις σκανδιναβικές χώρες, οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά το παλιό ρητό, «Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα». Παρακινεί τα παιδιά να βγαίνουν έξω κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Φυσικά, όταν ο καιρός είναι εντελώς επικίνδυνος, μπορεί να είστε καλύτερα μέσα. Αλλά ως επί το πλείστον, υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη ντύνοντας τα παιδιά κατάλληλα για τον καιρό και αφήνοντάς τα να βιώσουν τη χαρά του να τρέχουν μέσα από την καταρρακτώδη βροχή, να γλιστρούν πάνω από παγωμένες λακκούβες και να δροσίζονται στους πίδακες νερού μια ζεστή μέρα.

Η Linda Akeson McGurk είναι σουηδοαμερικανίδα συγγραφέας και συγγραφέας των "The Open Air Life" και "There's No Such Thing as Bad Weather". Είναι παθιασμένη υπέρμαχος της σκανδιναβικής υπαίθριας παράδοσης του friluftsliv και διευθύνει το blog Rain or Shine Mamma. Όταν δεν εργάζεται, μπορείτε συνήθως να τη βρείτε να περπατά στα πευκοδάση κοντά στο σπίτι της στη νοτιοδυτική Σουηδία. Ακολουθήστε την στο Facebook και στο Instagram.

Το 164 χρόνων δοκιμασμένο σουηδικό μυστικό για να μεγαλώνεις χαρούμενα και ανθεκτικά παιδιά - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα