Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 αξίες για να διδάξετε στο παιδί σας μέχρι την ηλικία των 10 ετών

Υπάρχουν ορισμένες αξίες που θα θέλαμε να έχουν τα παιδιά μας. Πώς όμως θα τις διδάξουμε;



Οι γονείς πάντα ελπίζουν να ενσταλάξουν σημαντικές και διαχρονικές αξίες στα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν και εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Αλλά αυτός ο στόχος μπορεί να είναι εκφοβιστικός. Ενώ η διδασκαλία αξιών όπως η ειλικρίνεια ή ο σεβασμός μπορεί να μοιάζει με τρομακτικές εργασίες με ένα μικρό παιδί, αυτά τα μαθήματα μπορούν σταδιακά να διδαχθούν μέσα από μικρές αλλά σκόπιμες στιγμές.

Ακολουθούν κοινές αξίες για τις οποίες επιδιώκουν πολλοί γονείς και πώς οι ειδικοί συνιστούν να προσεγγίσετε τον καθένα από αυτούς με το μικρό σας πριν φτάσει στα διψήφια νούμερα.

Ειλικρίνεια

Όταν αποκτούν αξίες, τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν από αυτό που βιώνουν. Αυτό σημαίνει ότι για να αναπτύξετε μια ειλικρινή διάθεση στο παιδί σας, η καλύτερη τακτική σας είναι να υποδείξετε την ειλικρίνεια όσο περισσότερο μπορείτε.

Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με τις αξίες του μοντέλου. Αν δουν έναν γονέα να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ειλικρινή τρόπο, να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αξιοπρεπή τρόπο, αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που μπορείς να δώσετε.

Ακόμη και σε νεαρή ηλικία, τα παιδιά απορροφούν τις πράξεις σας σαν σφουγγάρι, οπότε κάθε λευκό ψέμα που λέγεται με σιγουριά μπορεί να τροφοδοτήσει την έλλειψη ειλικρίνειας. Ενώ το να λέτε την αλήθεια μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις ή συζητήσεις, αυτό είναι μέρος του ζητήματος της διδασκαλίας αυτής της αξίας στο παιδί σας – η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο. Φροντίστε να τονίσετε στα παιδιά σας ότι το να λέτε την αλήθεια έχει σημασία μιλώντας για ειλικρίνεια και επαινώντας το παιδί σας όταν είναι ειλικρινά (ειδικά όταν είναι δύσκολο).

Με τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα νήπια, το ψέμα μπορεί να είναι ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αποφύγουν την τιμωρία για συμπεριφορά που γνωρίζουν ότι είναι κακή. Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε αυτές τις συζητήσεις με ψυχραιμία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να είναι ειλικρινή αφού πουν ένα ψέμα. Εάν παραδέχονται τις πράξεις τους, μπορείτε ακόμα να ενισχύσετε αυτήν την αξία μέσω της λεκτικής εκτίμησης για την ειλικρίνειά τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες για το παράπτωμα.

Υπευθυνότητα

Η υπευθυνότητα είναι μια κρίσιμη αξία για να μάθει ένα παιδί, καθώς θέτει τις προσδοκίες για το πώς πρέπει να ενεργεί στην καθημερινή του ζωή. Οι γονείς έχουν ένα άρρητο συμβόλαιο με τα παιδιά τους σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι εάν υπάρχουν κανόνες που παραβιάζουν, θα υπάρξουν συνέπειες.

Η λογοδοσία βρίσκει τις ρίζες της στη σχέση γονέα-παιδιού, αλλά η πραγματική της δοκιμασία ξεκινά στη σχολική ηλικία, όταν τα παιδιά πρέπει να αναλαμβάνουν τις πράξεις τους χωρίς να τα καθοδηγεί πάντα ένας γονέας. Όταν συμβαίνει αυτή η μετάβαση, η διδασκαλία των αξιών γίνεται πιο περίπλοκη από το να θέτει απλώς την προσδοκία του σωστού και του λάθους. Οι απλές αξίες της εκπαίδευσης δεν αρκούν. Αυτό που είναι πιο σημαντικό από το να ενσταλάξουμε αξίες κατά περίπτωση είναι να διδάξουμε στα παιδιά πώς να λύνουν προβλήματα σε ευθυγράμμιση με τις αξίες τους.

Έννοιες όπως ο ηθικός συλλογισμός ή τι να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε ένα ηθικό δίλημμα που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της οικογένειάς σας, μπορεί να είναι λίγο περίπλοκες για τα μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, καθώς το παιδί σας ωριμάζει στο δημοτικό και μετά, η κατανόηση του συλλογισμού πίσω από τις αξίες του το βοηθά να το διατηρεί υπόλογο όταν αντιμετωπίζει πίεση από συνομηλίκους και πιο περίπλοκους προβληματισμούς.

Περιέργεια

Πολλοί γονείς μπορούν να βεβαιώσουν ότι γύρω στα 4 τα παιδιά τους αρχίζουν να κάνουν μεγάλες ερωτήσεις «γιατί». Ενώ μερικές είναι τόσο αβλαβείς όσο, «Γιατί είναι ο ουρανός μπλε;», τα νήπια μπορούν γρήγορα να περάσουν στο φιλοσοφικό, όπως, «Γιατί οι άνθρωποι μισούν ο ένας τον άλλον;»

Η περιέργεια είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την πληρέστερη κατανόηση των αξιών. Δεν εισάγετε πραγματικά τη φιλοσοφία στα παιδιά, εισάγετε την ονοματολογία, αλλά θέτουν ήδη αυτές τις ερωτήσεις. Απλώς παρέχετε έναν χώρο για να το κάνετε μεταξύ σας και τα βοηθάτε να γίνουν καλύτερα στην [αξιολόγηση αυτών των ερωτήσεων]».

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να έχετε τις απαντήσεις και ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε τις απαντήσεις, μη βιαστείτε να τις μοιραστείτε. Αν καταφέρετε να αφήσετε για λίγο τον ρόλο σας και να γίνετε συν-ερωτητές μαζί τους, θα προσθέσετε πραγματικά μια άλλη διάσταση στη σχέση σας».

Τόσο εσείς όσο και το παιδί σας μπορείτε να μάθετε πολλά από το να φέρνετε την περιέργεια στο τραπέζι, καθώς μπορείτε να προσφέρετε μια οπτική με βάση την εμπειρία της ζωής σας, ενώ μπορείτε να δείτε τα πράγματα με πιο ανοιχτό και ευφάνταστο τρόπο.

Σεβασμός

Η εκμάθηση του σεβασμού είναι μια ιδιαίτερα ζωτική αξία για να καθοδηγήσετε το παιδί σας όταν φτάσει στη σχολική τάξη. Σχετίζεται με εργασίες τόσο απλές όπως το να περιμένει κάποιος τη σειρά του να μιλήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες του δασκάλου του καθώς και με πιο σύνθετες έννοιες όπως η κατανόηση κοσμοθεωριών που είναι διαφορετικές από τις δικές τους.

Ο σεβασμός κατά τη διάρκεια διαφορετικών συνομιλιών στην τάξη και πέρα ​​από αυτήν μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις σε εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο καθώς μεγαλώνει ένα παιδί. Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να φέρουν ορισμένες αξίες, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν πώς να σέβονται εκείνους που βλέπουν τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να δούμε τον κόσμο που όλοι έχουν πολύ καλούς λόγους και είναι πολύτιμοι. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να απορροφήσουν ότι μπορείτε να έχετε μια πολύ ισχυρή άποψη και να αποδεχτείτε ότι κάποιος μπορεί να το δει πολύ διαφορετικά και ο τρόπος που το βλέπουν μπορεί επίσης να είναι πολύτιμος.

Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα του παιδιού να κατανοεί και να συνδέεται με τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου βοηθά στη δημιουργία των θεμελίων για ισχυρές σχέσεις στη ζωή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενσυναίσθηση είναι συχνά μια βασική αξία για τις οικογένειες. Ο χρόνος παιχνιδιού μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για τη διδασκαλία μιας ποικιλίας αξιών, επειδή προσφέρει στο παιδί ένα κοινωνικό περιβάλλον για να εξερευνήσει δημιουργικά την αίσθηση του εαυτού του και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Προσεγγίζοντας αυτές τις πιο αφηρημένες έννοιες σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον, ένας γονέας μπορεί να ενσωματώσει σημαντικά μαθήματα με έναν προσιτό τρόπο.

Η ενσυναίσθηση γίνεται πιο σημαντική καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και κάνει φίλους. Πέρα από την οικοδόμηση σχέσεων με άλλους, αυτή η αξία συμβάλλει στην επίλυση των συγκρούσεων – το να μπορείς να δεις την πλευρά ενός άλλου σε ένα επιχείρημα και να βρεις μια λύση.

Ακόμη περισσότερο, τα παιδιά μπορούν να δουν τη δύναμη στις πράξεις τους όταν κάνουν κάτι καλό για κάποιον άλλο. Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης ως γονιός –είτε μέσω πράξεων είτε μέσω αλληλεπιδράσεων με το δικό σας παιδί– μπορεί να ενσταλάξει μια αίσθηση θετικού σκοπού σε αυτήν την αξία.

Αποφασιστικότητα

Για πολλούς, η έννοια της αποφασιστικότητας συχνά παρερμηνεύεται ως τολμηρή – ένα χαρακτηριστικό που προορίζεται για τους εξωστρεφείς και τολμηρούς. Στην πραγματικότητα, αυτή η αξία ενσταλάζει την ικανότητα στα παιδιά να αντιμετωπίζουν καταστάσεις με αποφασιστικότητα να κάνουν το καλύτερο δυνατό, ακόμα κι αν αισθάνονται νευρικά ή εκφοβισμένα.

Συχνά, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποφασιστικότητα ενός παιδιού είναι ένας γονέας-ελικόπτερο, λένε οι ειδικοί. Εάν κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει, θυσιάζετε άθελά σας τα μαθήματα που μπορεί να μάθει όταν δυσκολεύεται ή αποτυγχάνει. Η αποφασιστικότητα ευδοκιμεί στον απόηχο της αντιμετώπισης προβλημάτων και της αναγνώρισης των αποτυχιών, καθώς αυτές οι εμπειρίες επιτρέπουν στο παιδί να οικειοποιηθεί τις πράξεις του και να οικοδομήσει το σθένος για να πετύχει ή να τα πάει καλύτερα στο μέλλον.

Η αίσθηση του εαυτού στην οποία είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου και ότι είσαι ικανός να πετύχεις είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Ενώ η αποφασιστικότητα βασίζεται στην αποτυχία, είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και επαίνου όταν ενσταλάζεται αυτή η αξία. Αν και δεν αξίζει κάθε προσπάθεια άφθονο έπαινο, όσοι έχουν περιθώρια βελτίωσης μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεχή υποστήριξη, ακόμα κι αν περιλαμβάνει ήπια ανατροφοδότηση.

Ανοιχτή επικοινωνία

Ως γονιός, μια από τις πιο σημαντικές αξίες που μπορείτε να ενσταλάξετε στην οικογένειά σας είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Επιτρέπει σε ένα παιδί να εκφράσει τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες του με παραγωγικό τρόπο, καθώς και να δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις μαζί σας ως γονέα.

Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι ντροπαλό, η εκτίμηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας στο σπίτι μπορεί να το προετοιμάσει για επιτυχία στο δημοτικό σχολείο και όχι μόνο. Μια εσωστρεφής προσωπικότητα δεν είναι απαραίτητα αρνητικό πράγμα, αλλά ως γονιός, θα πρέπει να εξερευνήσετε τρόπους ώστε το παιδί σας να επικοινωνήσει τις ανάγκες του με τον δικό του τρόπο. Είτε είναι να ελέγξετε πώς ήταν η μέρα του μετά το σχολείο είτε να ασχοληθείτε με ένα θέμα που το ενθουσιάζει, υπάρχει πάντα μια οδός για την ενίσχυση της σύνδεσης.

Είναι σημαντικό να κάνετε έναν έλεγχο πραγματικότητας όταν αυτό το παιδί είναι στην προσχολική ηλικία για να μάθετε αν η έλλειψη κοινωνικοποίησης είναι πραγματικά κάτι που το εμποδίζει. Αν όχι, τότε επιτρέψτε στο παιδί να είναι ντροπαλό, δεν πειράζει.

Οι δάσκαλοι του παιδιού σας μπορούν να προσφέρουν μια εικόνα για τις επιτυχίες και τις ελλείψεις του, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αποτελεσματική οικογενειακή επικοινωνία σημαίνει ότι παρέχεται ο χώρος στα παιδιά να αξιολογούν τι έχει σημασία για αυτά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συζητήσετε τις συλλογικές σας αξίες και, ως αποτέλεσμα, να τις διατηρήσετε σε όλη σας τη ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα