Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 θετικές γονικές επιλογές που πρέπει να κάνετε σήμερα για να αποτρέψετε την «κακή» συμπεριφορά

Φανταστείτε όλα τα προβλήματα στον κόσμο που θα μπορούσαν να βελτιωθούν εάν η εστίαση μετατοπιζόταν στην πρόληψη και όχι στην αντίδραση.



Γνωρίζουμε ότι τα προληπτικά μέτρα υγείας (υγιεινή διατροφή, άσκηση, ύπνος και μείωση του στρες) είναι ευεργετικά, ωστόσο, η πλειονότητα των προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζονται μόνο αφού εμφανιστεί το πρόβλημα. Το ίδιο μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί σε μια σειρά από ζητήματα στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά μέτρα για να βοηθήσουν στην αλλαγή συμπεριφοράς. Η Επιστήμη της Συμπεριφοράς (η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς) βοηθά στην ανάδειξη των μεταβλητών που οδηγούν σε προβληματικές συμπεριφορές και στον τρόπο αλλαγής των περιβαλλοντικών συνθηκών για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Με άλλα λόγια, τι προκαλεί αρχικά το άγχος και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε – και επομένως τη ρίζα του ζητήματος.

Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις της ψυχολόγου Brianna Kauer σχετικά με μερικές από τις κορυφαίες μεθόδους ανατροφής είναι η υπερβολική έμφαση στις συνέπειες και η τιμωρία όταν αντιμετωπίζουμε προκλητικές συμπεριφορές και δεν δίνεται αρκετή έμφαση στο πώς να αποτρέψουμε αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές εξαρχής.

Οι στρατηγικές πρόληψης για τους γονείς μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να μετατοπίσουν τη δυναμική της οικογένειας ώστε να αποφύγουν να βασίζονται σε συνέπειες και αντιδραστικότητα. Ως γονείς, είναι εύκολο να πέσουμε σε παλιές πρακτικές αντιδραστικής ανατροφής, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι. Αλλά αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις προληπτικές τεχνικές, ολόκληρη η οικογένειά σας θα αποκομίσει τα οφέλη.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να αποτρέψετε προβλήματα κακής συμπεριφοράς κάνοντας προληπτικές γονικές επιλογές σήμερα:

Βρείτε το καλό και επαινέστε το.

Η επιστήμη της συμπεριφοράς εστιάζει πολύ στην ενίσχυση – όταν συμβαίνει κάτι μετά από μια συμπεριφορά, η οποία αυξάνει αυτή τη συμπεριφορά στο μέλλον.

Τα παιδιά θέλουν τον έπαινο και την προσοχή των γονιών τους, οπότε όταν βλέπετε το παιδί σας να κάνει κάτι σωστά, επαινέστε το για αυτό! Πιάστε τα την ώρα που φέρονται καλά. Όσο περισσότερο αναγνωρίζετε και επισημαίνετε αυτά τα καλά πράγματα, τόσο περισσότερα θα συμβαίνουν. Ο συγκεκριμένος έπαινος είναι ακόμα καλύτερος, για παράδειγμα, «Τι ωραία, παρατήρησα πώς μοιράζεσαι το νέο σου παιχνίδι με την αδερφή σου και περίμενες υπομονετικά τη σειρά σου».

Η ενίσχυση μπορεί επίσης να συμβεί με απτές ανταμοιβές ή δραστηριότητες. Για παράδειγμα, «Μπράβο σου που καθαρίζεις το δωμάτιό σου. Ορίστε το επίδομα ή ο χρόνος οθόνης σας». Το κλειδί για την αποτελεσματική ενίσχυση είναι να παραδώσετε κάτι επιθυμητό αμέσως μετά τη συμπεριφορά που θέλετε να βλέπετε περισσότερο.

Αυξήστε την αναλογία των θετικών σχολίων έναντι των αρνητικών.

Όλοι οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στις σχέσεις και στην εργασία όταν έχουν περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις από τις αρνητικές.

Η έρευνα δείχνει ότι η ιδανική αναλογία είναι 5:1. Προσέξτε ποια είναι η αναλογία σας και βάλτε στόχο να αυξήσετε τα θετικά. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να επικρίνει τις απαιτήσεις και την κριτική στο παιδί σας, ανατρέψτε αυτή την αναλογία αυξάνοντας τα θετικά σχόλια.

Οι θετικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι λεκτικές (όπως έπαινοι) ή μη λεκτικές (χαμόγελα, αγκαλιές και εκφράσεις στοργής ). Μια απλή πρόκληση που αρέσει να δίνει η  Kauer στους γονείς είναι να δουν πόσες φορές την ημέρα μπορούν να κάνουν το παιδί τους να γελάσει.

Προσφέρετε επιλογές.

Υπάρχει εκτεταμένη έρευνα συμπεριφοράς που καταδεικνύει τα οφέλη της προσφοράς επιλογής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσφορά επιλογής αυξάνει τη συμπεριφορά κατά την εργασία και μειώνει την προβληματική συμπεριφορά, καθώς και τον αυξανόμενο ρυθμό μάθησης και διατήρησης.

Το να προσφέρετε στο παιδί σας επιλογές είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο. Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντός του και θα αντισταθεί στον υπερβολικό έλεγχο. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Μπορείτε να τους δώσετε αυτή την ευκαιρία με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα:

«Θέλεις να ντυθείς ή να βουρτσίσεις πρώτα τα δόντια σου;»

«Να φας τοστ ή δημητριακά για πρωινό;»

«Θέλεις να φορέσεις το μπλε ή το ροζ πουκάμισο σήμερα;»

«Θέλεις να κάνεις τα μαθήματά σου πριν ή μετά το δείπνο;»

Φυσικά, τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν κάθε απόφαση μόνα τους. Οι γονείς πρέπει να παρέμβουν και να κάνουν υπεύθυνες επιλογές. Αλλά το να τους επιτρέψετε απλώς να κάνουν μια επιλογή θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα μειώσει την πιθανότητα μιας μάχης για την εξουσία.

Δώστε τακτική αμέριστη προσοχή.

Αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα για να δώσετε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας. Μπορείτε να το ονομάσετε «ειδική ώρα» ή «ώρα μαμάς» ή ό,τι θέλετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είστε απόλυτα προσεκτικοί μαζί τους –όχι πολλαπλές εργασίες, τηλέφωνα– απλώς να είστε μαζί τους, να ακολουθείτε τα ενδιαφέροντά τους, να τα παρατηρείτε, να σχολιάζετε αυτό που κάνουν και να μην εκφράζετε απαιτήσεις ή κριτική.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε αυτήν την ιδέα σε μικρότερες χρονικές περιόδους που κατανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, αφιερώστε τρία λεπτά κάθε ώρα για να σταματήσετε και να παίξετε ή να μιλήσετε με το παιδί σας. Θεωρήστε το το καθημερινό (ή ωριαίο) φάρμακό σας. Τα παιδιά επιθυμούν την προσοχή των γονιών τους και θα συμμετέχουν με συνέπεια σε συμπεριφορές για να τραβήξουν αυτήν την προσοχή (καλές ή κακές συμπεριφορές). Εάν γεμίζουν την προσοχή τους δωρεάν (μη ενδεχόμενη ενίσχυση), τότε θα είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές για να τραβήξουν την προσοχή σας με ακατάλληλους τρόπους.

Τα προληπτικά μέτρα μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να βρεις το κίνητρο να τα εφαρμόσεις, αλλά μακροπρόθεσμα αξίζουν την επένδυση.

Εάν βρεθείτε σε θέση να μην ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Μερικές φορές οι τεχνικές πρόληψης δεν είναι αρκετές και χρειάζεστε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει. Οι ειδικοί της συμπεριφοράς εκπαιδεύονται για να κατανοούν γιατί συμβαίνουν αυτές οι συμπεριφορές και πώς να εργάζονται στο περιβάλλον για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και την ποιότητα ζωής.

4 θετικές γονικές επιλογές που πρέπει να κάνετε σήμερα για να αποτρέψετε την «κακή» συμπεριφορά - Childit

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Αστρολογικές προβλέψεις για τον Μάιο

Ανανεώστε τη συναισθηματική σας σχέση και δώστε της καινούρια ερεθίσματα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

BLOGS

Οι IDLES επιστρέφουν με το μουσικό video του “POP POP POP”

Λίγο πριν ξεκινήσουν την παγκόσμια περιοδεία τους από τη Βόρεια Αμερική