"Γιατί δεν ασχολείστε μαζί μου;"

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη ζήλια του πρωτότοκου παιδιού προς το μικρότερο, νεογέννητο αδερφάκι του;

Γεωργία Κοντού

Aκόμη δεν έφερες καλά-καλά το μωρό από το μαιευτήριο, και το μεγαλύτερο παιδί σου έχει αλλάξει ήδη συμπεριφορά: Επιζητά διαρκώς την προσοχή σου και νευριάζει με το παραμικρό. Είναι ολοφάνερο ότι ζηλεύει. Πώς θα διαχειριστείς την κατάσταση; 

Προσπάθησε να μην αφήσεις το μεγαλύτερο παιδί σου να να νιώσει ότι παραγκωνίζεται ή να πιστέψει ότι αποφασίσατε με τον "μπαμπά" να κάνετε νέο παιδί επειδή δεν ήσασταν ικανοποιημένοι από το ίδιο – μια αρκετά συνηθισμένη αντίδραση, ακόμη κι από παιδιά που ζητούσαν επίμονα από τους γονείς τους ένα αδερφάκι. Τι συμβουλεύει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, στο βιβλίο της «Γνωρίστε το παιδί σας»:

1. Μην αλλάξεις το καθημερινό πρόγραμμα του μεγαλύτερου παιδιού και μην το μετακινήσεις σε άλλο δωμάτιο. Το ιδανικό είναι από την αρχή να εγκατασταθεί το μωρό σε χωριστό δωμάτιο ή, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στον ίδιο χώρο με το αδερφάκι του.

2. Όταν το μεγάλο παιδί τρώει και πρέπει να ταΐσεις το μωρό, να δίνεις προτεραιότητα, όσο γίνεται, στο πρώτο. Δεν πρέπει να του δημιουργήσεις την εντύπωση ότι το αφήνεις αμέσως μόλις ζητήσει κάτι το μωρό. 

3. Είναι σημαντικό να αποδεχτείς το γεγονός ότι ζηλεύει και να το συζητήσεις ξανά και ξανά μαζί του. Μίλησέ του για τα συναισθήματα που ένιωθες κι εσύ για το μικρότερό αδερφάκι σου όταν ήσουν στην ηλικία του παιδιού σου.

4. Δείξε του φωτογραφίες του μωρού και πες του πως και το ίδιο έμοιαζε με το μικρότερο αδερφάκι του στις αντίστοιχες φάσεις της ανάπτυξής του.

5. Απόφυγε να δώσεις στο νεογέννητο τα πράγματα του πρωτότοκου παιδιού, π.χ. την κούνια και τα παιχνίδια.

6. Απόφυγε σχόλια όπως: «Το κάνεις διαρκώς να κλαίει», «Δεν σ’ αγαπώ», «Μην το πιέζεις», «Τι ωραία που γελά…».

7. Απόφυγε να το στείλεις σε παιδικό σταθμό μόλις γεννηθεί το μωρό.



 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares