Skip to main content

SEX

Σεξουαλική επαφή και κορωνοϊός

Η παράμετρος του σεξ  στη λίστα πρόληψης των ιώσεων;


Ρόμυ Μελάνι

Όπως λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Στην πόλη Wuhan οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός, που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα».

Οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης ξεκίνησαν έρευνες τα δύο τελευταία χρόνια για τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, που συνηθίζονται σε μια περίοδο, που η Κίνα αλλάζει τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο της. Και αρχίζει να διαφαίνεται πως οι νέες γενιές από την πολιτική του ενός παιδιού πέρασαν στην ανάγκη αύξησης του πληθυσμού της χώρας, βλέποντας ότι η οικονομία της θα μεγαλώσει μόνο με την αύξηση νέου και υγιούς πληθυσμού.

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής μετέτρεψε την παραδοσιακή Κίνα σε μια χώρα, που δεν ξεχωρίζει από τις σύγχρονες βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Έτσι, μαζί με την υπερκατανάλωση, ήρθε και η ανάγκη για πολλά παιδιά, αλλά και η χαρά και η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής, όπως περίπου συνέβη και την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης στην Αμερική.

Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων – εκτός απο τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή – και την παράμετρο της σεξουαλικής επαφής.

Ο Dr Long Tian επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η αποχή για μια μικρή περίοδο από το σεξ δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα για το ανθρώπινο είδος. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορωνοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, την περίοδο που υπάρχει έξαρση».



Πηγή: Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

 

Διαβάστε επίσης

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

SEX

Μαθήματα ανανέωσης ερωτικής συζυγικής ζωής (κι όχι μόνο)

Από ειδικούς με αφορμή το Sex life του Netflix

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Όλα όσα δεν ξέρουμε για εκείνη!

Η αγάπη της στη μόδα, το όνομά της και ο έρωτάς της με τον άντρα της

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές