Τελικά, πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας;

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν.

Γεωργία Κοντού


«Με τον σύζυγό μου κάνουμε σεξ μερικές φορές τον μήνα, είναι φυσιολογικό;». «Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε σεξ πάνω από μία φορά την εβδομάδα;». «Έχουμε να κάνουμε σεξ τρεις μήνες, η σχέση μας έχει τελειώσει;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουμε, ή θα θέλαμε να θέσουμε σε κάποιον ειδικό για την ερωτική ζωή μας, ιδιαίτερα αν με τον σύντροφό μας είμαστε άπειρα χρόνια μαζί και το πάθος του πρώτου καιρού μάς έχει εγκαταλείψει προ πολλού. Όπως απαντά όμως η Κρίστεν Μαρκ, ερευνήτρια σε θέματα σχέσεων και σεξ, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός κανόνας για όλα τα ζευγάρια.

Για την ακρίβεια, η συχνότητα με την οποία κάνουμε σεξ είναι ένας παραπλανητικός δείκτης για την ποιότητα της ερωτικής ζωής – και της σχέσης – μας σύμφωνα με την παραπάνω ειδικό. Αντί λοιπόν να αναρωτιόμαστε «πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ με τον σύντροφό μας;» η Μαρκ συμβουλεύει να θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιο είναι το φυσιολογικό της δικής μας σχέσης; Με την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα ζευγάρια καθιερώνουν, κατά κάποιον τρόπο, ένα μοτίβο (είτε αυτό σημαίνει μία φορά την εβδομάδα, είτε δύο, είτε μία στις δύο εβδομάδες). Μήπως ξαφνικά αυτό το μοτίβο άλλαξε; Τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχει αλλάξει κάτι στην αλληλεπίδραση με τον σύντροφό μας.

2. Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Δεν είναι μόνο η ίδια η ποιότητα μιας σχέσης που επηρεάζει τη συχνότητα με την οποία κάνουμε σεξ αλλά ένα πλήθος παραγόντων. Όπως η μετάβαση στη μητρότητα, μια μετακόμιση, η συγκατοίκηση κ.λπ. Ιδιαίτερα όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδί, η ερωτική ζωή του μπορεί να δοκιμαστεί και λόγω του στρες και της εξάντλησης, αλλά και εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών που υφίσταται η γυναίκα. Και μετά, βέβαια, είναι οι παράγοντες της ίδιας της σχέσης. Γιατί, μετά από χρόνια, μειώθηκε η ερωτική επιθυμία μας για τον σύντροφό μας – ή το αντίστροφο; Μήπως είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας μεγαλύτερης παθογένειας στον δεσμό;

3. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ερωτική ζωή μας; Το σημαντικότερο δεν είναι πόσο συχνά κάνουμε σεξ, αλλά πόσο το απολαμβάνουμε. Ακόμα και αν, για οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, το σεξ είναι περιστασιακό, αν μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση μπορεί, τελικά, αυτό να μας αρκεί.

Tip: Υπάρχει, ωστόσο και μια έρευνα που υποστηρίζει ότι έχει βρει την «ιδανική» συχνότητα: μία φορά την εβδομάδα. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, τα ζευγάρια που κάνουν σεξ συχνότερα, δεν αναφέρουν καλύτερη ερωτική ζωή. Όταν όμως η συχνότητα πέφτει κάτω από μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πορεία ακολουθεί και η ικανοποίηση του ζευγαριού. Αν λοιπόν θέλουμε να θέσουμε έναν στόχο στην ερωτική ζωή μας, ας δοκιμάσουμε αυτόν. Μπορεί, τελικά, να μας ταιριάξει.

Φωτογραφία: Vidar Nordli-Mathisen / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares