Το μυστικό για μια καλή ερωτική ζωή ανάμεσα σε ζευγάρια που είναι μαζί πολλά χρόνια

Δεν είναι η συχνότητα του σεξ ούτε οι νέες εμπειρίες, σύμφωνα με μια ειδικό.

Γεωργία Κοντού

«Πώς μπορούμε να έχουμε μια καλή ερωτική ζωή, όταν είμαστε μαζί εδώ και πολλές δεκαετίες;»: Αυτή είναι η κλασική ερώτηση που κάνουν τα ζευγάρια στην Έμιλι Ναγκόσκι, ειδικό σε θέματα σεξ και συγγραφέα (στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της «Burnout: Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες», Emily & Amelia Nagosky, εκδ. Μεταίχμιο).

Και η απάντηση που δίνει αρχίζει με τη διευκρίνιση πως υπάρχουν δύο τουλάχιστον πράγματα που νομίζουμε ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τα σπουδαιότερα: η συχνότητα με την οποία κάνουμε σεξ και οι νέες εμπειρίες.

Τελικά, τι καθορίζει λοιπόν τη σχέση μας στο κρεβάτι; «Αν αγκαλιαζόμαστε με το σύντροφό μας μετά το σεξ» απαντά η ειδικός. Γιατί ακόμα και αν έχουμε περάσει -προ πολλού- το στάδιο της αυθόρμητης ερωτικής επιθυμίας, το άγγιγμα μετά το σεξ επιβεβαιώνει ότι μοιραστήκαμε μια ικανοποιητική εμπειρία.

Η Ναγκόσκι παρομοιάζει το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις με την πρόσκληση σε πάρτι: «Φανταστείτε ότι η κολλητή σας σας προσκαλεί σε ένα πάρτι. Λέτε ναι, γιατί είναι η κολλητή σας. Αλλά καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του πάρτι, αρχίζετε να σκέφτεστε: Θα έχει κίνηση στο δρόμο και πρέπει να βρω baby sitting για το παιδί. Και θα μου κάνουν τα ρούχα που έχω για βραδινές εξόδους; Αλλά τελικά φοράτε τα καλά σας και πηγαίνετε στο πάρτι. Και τι γίνεται εκεί; Περνάτε καλά!».

Σαν ένα πάρτι για το οποίο είχαμε αρχικά ενδοιασμούς είναι και το σεξ με κάποιον με τον οποίο έχουμε σχέση εδώ και αιώνες. «Καθώς αγγίζετε ο ένας τον άλλο, αφήνετε το σώμα σας να ξυπνήσει και θυμάστε: Αυτό το απολαμβάνω, μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβαίνει ακόμα και μετά από πολλά χρόνια μαζί, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Υπάρχουν όμως μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που κάνουν μια καλή ερωτική σχέση να ξεχωρίζει: Πρώτον, η φιλία και η εμπιστοσύνη στο ζευγάρι. Δεύτερον, το σεξ ως προτεραιότητα. Όπως διευκρινίζει η ειδικός, τα ευτυχισμένα ζευγάρια «αφήνουν στην άκρη ό,τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν – τα παιδιά τους, τις δουλειές τους, τους φίλους τους – και βρίσκουν χρόνο να ανακαλύψουν ξανά τα συναισθήματα του τύπου “Αυτό το απολαμβάνω, μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος”».

Θα υπάρξουν δισταγμοί, κούραση, μονοτονία, ακόμα και στα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια. Η διαφορά για τα τελευταία είναι ότι θα «αντιμετωπίσουν αυτά τα δύσκολα αισθήματα με καλοσύνη και κατανόηση για να βρουν ξανά ο ένας το δρόμο για τον άλλο» προσθέτει η ειδικός.

Photo: Vitor Pinto / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares