Skip to main content

SEX

Πώς αλλάζει το σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Τι διαφορές θα δείτε στη σεξουαλική σας ζωή μετά την εμμηνόπαυση;



Χωρίς άγχος για το να σου έρθει περίοδος, να μείνεις έγκυος ή να σας διακόψουν τα παιδιά σας, το σεξ μετά την εμμηνόπαυση θα έλεγε κανείς πως πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα για ένα ζευγάρι που είναι μαζί για χρόνια έχοντας και την αντίστοιχη οικειότητα στη σχέση του. Στην πραγματικότητα, το σεξ μετά την εμμηνόπαυση μπορεί όντως να είναι εξαιρετικό, σίγουρα όμως είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνουμε στα 20 και στα 30 μας χρόνια και για αυτό ευθύνονται αρκετοί παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη για σεξ

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα οιστρογόνα στον οργανισμό σου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αυτή η συνθήκη επηρεάζει ιδιαίτερα τη σεξουαλική λειτουργία του οργανισμού, καθώς η όρεξη για σεξ ενδέχεται να μειωθεί. Ταυτόχρονα, ο κόλπος χάνει την ελαστικότητά του, ενώ είναι πιθανό να παρατηρήσεις και ξηρότητα σε αυτόν, η οποία ευθύνεται για πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή και μετά από αυτήν αναφέρουν ότι βιώνουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή, ενώ πολλές από αυτές δηλώνουν δυσκολία στο να έρθουν σε οργασμό ή μειωμένη λίμπιντο.

Επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη για σεξ είναι η ίδια η ηλικία του ατόμου, καθώς είναι ιδιαίτερα πιθανό οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αλλά και οι άνδρες σε ένα ζευγάρι,  να έχουν και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν. Οι χρόνιες παθήσεις ή οι σωματικοί τραυματισμοί από το παρελθόν μπορούν να μειώνουν την ενέργεια του σώματος, να προκαλούν πόνο ή να μειώνουν τη αυτοπεποίθηση μας ως προς την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας. Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λίμπιντο.

Η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι φυσιολογική

Οι σωματικές αλλαγές των ζευγαριών στις ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση κάνουν και το σεξ λιγότερο απολαυστικό σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα ζευγάρια δεν μπορούν να πάρουν τα μέτρα τους με βοηθήματα όπως λιπαντικά, κολπικές κρέμες ενυδάτωσης ή και συμπληρώματα που βοηθούν στην στυτική δυσλειτουργία. Εκτός από αυτό όμως, η γενικότερη σχέση αλλάζει και εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα ζευγάρια να απολαμβάνουν και εναλλακτικούς τρόπους για να έρχονται κοντά, όπως το να απολαμβάνουν μια σειρά αγκαλιασμένοι στον καναπέ και γενικότερα να περνούν χρόνο μαζί, χωρίς απαραίτητα να τους λείπει το σεξ.

Διατηρώντας την οικειότητα

Όσο μεγαλώνουμε, το αίμα φτάνει στα γεννητικά όργανα με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να ερεθιζόμαστε και ερχόμαστε σε οργασμό πολύ πιο δύσκολα. Ο αυνανισμός σε αυτό το στάδιο της ζωής μπορεί να είναι πολύ πιο απολαυστικός και για τα δύο μέλη ενός ζευγαριού από το σεξ με διείσδυση και αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό! Το κλειδί για μια υγιή σχέση είναι η επικοινωνία και το να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το πως θα αποδώσουμε σεξουαλικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτό φυσικά συμβάλει το να έχουμε αποθέματα ενέργειας, να κοιμόμαστε καλά και να είμαστε γενικά σε καλή φυσική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε