Skip to main content

SEX

Να γιατί μπορεί η λίμπιντό σας να έχει μειωθεί τελευταία

Όλοι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.Η μείωση της λίμπιντο, ή της σεξουαλικής ορμής, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους σωματικούς, ψυχολογικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις της λίμπιντο είναι φυσιολογικές και μπορεί να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Εάν ανησυχείτε για μια επίμονη μείωση της λίμπιντο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί.

Stress και άγχος

Τα υψηλά επίπεδα stress και άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αντίδραση του σώματος σε αυτά μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία.

Θέματα σχέσεων

Προβλήματα σχέσεων, όπως δυσκολίες επικοινωνίας, ανεπίλυτες συγκρούσεις ή συναισθηματική απόσταση μεταξύ των συντρόφων, μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Θέματα κατάθλιψης και ψυχικής υγείας

Καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες που μειώνουν τη λίμπιντο.

Ιατρικές ασθένειες

Ορισμένες ιατρικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ορμονικές ανισορροπίες (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες) και χρόνιες ασθένειες μπορούν να συμβάλουν στη μειωμένη λίμπιντο.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιψυχωσικών και ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να έχουν την παρενέργεια της μείωσης της λίμπιντο.

Γήρανση

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να συμβούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φυσική πτώση της λίμπιντο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και των πιο σημαντικών ζητημάτων.

Παράγοντες τρόπου ζωής

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών και ο ανεπαρκής ύπνος, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο.

Διατροφή

Μια κακή διατροφή χωρίς βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας πιθανώς τη σεξουαλική επιθυμία.

Υπερβολική άσκηση

Ενώ η τακτική άσκηση είναι γενικά καλή για τη σεξουαλική υγεία, η υπερβολική ή έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μειωμένη λίμπιντο.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, όπως αυτές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης, μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο στις γυναίκες.

Χρόνιος πόνος ή κόπωση

Οι καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο ή κόπωση μπορεί να κάνουν το σεξ άβολο ή μη ελκυστικό, οδηγώντας σε μείωση της λίμπιντο.

Πορνογραφία και σεξουαλικός εθισμός

Η υπερβολική κατανάλωση πορνογραφίας ή ένα καταναγκαστικό μοτίβο σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση και μειωμένο ενδιαφέρον για πραγματικές σεξουαλικές εμπειρίες.

Προηγούμενο τραύμα ή σεξουαλική κακοποίηση

Τα άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν τραύμα ή σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να αντιμετωπίσουν μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες ή ρύπους που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και τη λίμπιντο.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η κακή εικόνα σώματος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική εμπιστοσύνη και επιθυμία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να συμβάλουν σε αλλαγές στη λίμπιντο. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, είτε αυτή είναι σωματική, ψυχολογική είτε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, μπορεί συχνά να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Συνιστάται η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν θεραπευτή όταν αντιμετωπίζετε επίμονες αλλαγές στη λίμπιντο για να διερευνήσετε τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

SEX

Ποιες καλοκαιρινές φαντασιώσεις θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στη σχέση σας

Και πώς να τις χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τον ερωτισμό με τον σύντροφό σας

SEX

Είναι το Rebound Sex καλή ή κακή ιδέα;

Το σεξ με έναν νέο σύντροφο μετά από χωρισμό είναι μια συναισθηματικά ευάλωτη στιγμή.

SEX

3 αινίγματα που ενισχύουν τη σεξουαλική ικανοποίηση

Πρέπει πραγματικά να κλείνουμε τα μάτια μας και να βογκάμε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 15 Ιουνίου

Όλα μπορούν να πάρουν τον δρόμο που θέλετε

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να θεραπεύσεις μια ραγισμένη καρδιά

Το σώμα σου έχει τον τρόπο, δεν έχεις παρά να το ακούσεις

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι R.E.M. επανενώνονται για την πρώτη ζωντανή τους εμφάνιση μετά από 15 χρόνια στην τελετή ένταξής τους στο Songwriters Hall of Fame

Το συγκρότημα έδωσε και μια συνέντευξη στην εκπομπή This Morning του CBS στα πλαίσια της τιμητικής του διάκρισης