Skip to main content

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις



Πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση όσο περισσότερο είστε σε σχέση με κάποιον; Από τη μία πλευρά, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ότι η ικανοποίηση θα αυξανόταν καθώς οι σύντροφοι μαθαίνουν πώς να ευχαριστούν ο ένας τον άλλον και να αναπτύσσουν μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, μπορεί επίσης να φαίνεται εύλογο ότι η ικανοποίηση θα μειωνόταν καθώς τα αρχικά συναισθήματα του σεξουαλικού πάθους και της καινοτομίας αρχίζουν να εξασθενούν.

Ποιο είναι λοιπόν; Αποδεικνύεται ότι είναι λίγο και από τα δύο, σύμφωνα με άρθρο του ερευνητή Justin J. Lehmiller, όπως διαβάζουμε στο psychology today.

Η Επιστήμη της Σεξουαλικής Ικανοποίησης

Η πρώιμη έρευνα για αυτό το θέμα παρήγαγε αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν αυξήσεις και σε άλλες μειώσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες υπέφεραν από σημαντικούς περιορισμούς, με ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα να είναι η επίμονη εστίαση σε συγχρονικά δεδομένα σε αντίθεση με τα διαχρονικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια, οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες απλώς συνέκριναν ένα σωρό άτομα σε σχέση σε μια χρονική στιγμή αντί να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ικανοποίηση μέσα στη σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης έρευνας βασίστηκε σε νεαρούς ενήλικες και φοιτητές, οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν τον ευρύτερο πληθυσμό.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις και να δώσει μια πιο οριστική απάντηση στο ερώτημα πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση με τη διάρκεια της σχέσης.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια εθνικά αντιπροσωπευτική διαχρονική μελέτη ενηλίκων Γερμανών. Εξέτασαν τις απαντήσεις 2.814 συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν όλοι νέοι έως μεσήλικες (25-41), ετεροφυλόφιλοι και εμπλεκόμενοι σε αφοσιωμένες σχέσεις. Τρία κύματα δεδομένων (που συλλέχθηκαν με διαφορά περίπου ενός έτους) συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις.

Το κύριο αποτέλεσμα που εξετάστηκε ήταν η σεξουαλική ικανοποίηση, η οποία αξιολογήθηκε με το στοιχείο: «Πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη σεξουαλική σου ζωή;» Οι συμμετέχοντες απάντησαν με έναν αριθμό που κυμαινόταν από 0 (πολύ δυσαρεστημένος) έως 10 (πολύ ικανοποιημένος) σε κάθε κύμα της έρευνας.

Πρόωρη αύξηση, ακολουθούμενη από σταθερή μείωση

Τι βρήκαν λοιπόν οι ερευνητές; Αποδείχθηκε ότι υπήρξε αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης κατά τον πρώτο χρόνο της σχέσης, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μετά από αυτό, ωστόσο, η σεξουαλική ικανοποίηση μειώθηκε.

Με άλλα λόγια, η σεξουαλική ικανοποίηση αυξήθηκε νωρίς στις σχέσεις, αλλά άρχισε να μειώνεται λίγο μετά.

Τι εξηγεί αυτό το μοτίβο αποτελεσμάτων; Οι συγγραφείς εικάζουν ότι η μάθηση για συγκεκριμένους συντρόφους μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του πρώτου έτους. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: κατά τον πρώτο χρόνο μιας σχέσης, οι σύντροφοι μαθαίνουν γρήγορα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις και αντιπάθειες του άλλου και, τελικά, αυτή η γνώση είναι πιθανό να αυξήσει την ικανοποίηση όλων των εμπλεκόμενων.

Όσον αφορά την επακόλουθη πτώση που ξεκινά από το δεύτερο έτος, μέρος της ιστορίας εδώ έχει να κάνει με τις αλλαγές στη συχνότητα με την οποία οι σύντροφοι έκαναν σεξ. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν λιγότερο σεξ την ίδια στιγμή που η ικανοποίηση άρχισε να πέφτει. Η μείωση του σεξ οφείλεται εν μέρει στο γιατί μειώθηκε η σεξουαλική τους ικανοποίηση.

Φυσικά, αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η μείωση της ικανοποίησης μπορεί επίσης να είναι συνάρτηση μειωμένου σεξουαλικού πάθους (κάτι που γνωρίζουμε ότι συνήθως μειώνεται μέσα στα πρώτα χρόνια μιας σχέσης). Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι δυνατό να διατηρήσουμε το πάθος ζωντανό με την τακτική ενασχόληση με νέες δραστηριότητες.

Με άλλα λόγια, ενώ η συνολική τάση είναι προς μια σταθερή μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης, υπάρχει πάντα ατομική μεταβλητότητα. Η μείωση της ικανοποίησης δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να κρατηθεί το πάθος ζωντανό. Ο πιο δοκιμασμένος και αληθινός τρόπος για να αμβλύνετε την παρακμή είναι να συνεχίσετε να ρίχνετε νέα και διαφορετικά πράγματα στο μείγμα και να διευρύνετε μαζί τους σεξουαλικούς σας ορίζοντες.

Συμπέρασμα

Ενώ αυτή η μελέτη βασίζεται στους περιορισμούς της προηγούμενης έρευνας με κύριο τρόπο, έχει τους δικούς της περιορισμούς, όπως όλες οι μελέτες. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να πούμε εάν το μοτίβο που παρατηρείται εδώ θα ήταν παρόμοιο ή διαφορετικό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή μεταξύ ατόμων σε σχέσεις μεταξύ του ίδιου φύλου.

Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στη μέτρηση της σεξουαλικής ικανοποίησης, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε δεν ακουμπούσε σε διαφορετικές διαστάσεις της σεξουαλικής ικανοποίησης. Μια πολυδιάστατη μέτρηση της σεξουαλικής ικανοποίησης μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει ότι ορισμένα στοιχεία βελτιώνονται (π.χ. ικανοποίηση από συναισθηματική σύνδεση) ενώ άλλα μειώνονται (π.χ. ικανοποίηση με τη σεξουαλική συχνότητα).

Με όλα αυτά, ωστόσο, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή μας λένε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση φαίνεται να αυξάνεται και να μειώνεται με τη διάρκεια της σχέσης.

Ο Justin J. Lehmiller, Ph.D., είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. 

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της