Skip to main content

SEX

Το «διάβασμα» μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο

Όχι με βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά με αυτό που πολλές γυναίκες αποκαλούν ένοχη απόλαυση – erotica.



Διαβάζουμε σε άρθρο στο PsychologyToday: για δεκαετίες, οι σεξολόγοι έχουν τεκμηριώσει το σημαντικό ποσοστό των γυναικών που παραπονιούνται για χαμηλή λίμπιντο, γνωστή κλινικά ως υποκινητική διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας  (HSDD). Δύο μελέτες ορόσημο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο δείχνουν ότι η χαμηλή ή καθόλου επιθυμία ταλαιπωρεί περίπου το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 18 έως 74 ετών και τις μισές από αυτές 75 ετών και άνω. Το HSDD είναι μεγάλη υπόθεση. Στην ψυχολογική, σεξολογική και ιατρική βιβλιογραφία, είναι το αντικείμενο περισσότερων από 1.500 μελετών.

Είναι δυνατή η επίλυση του HSDD στις γυναίκες, αλλά οι σεξοθεραπευτές γενικά συμφωνούν ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι προσεγγίσεις περιλαμβάνουν βιβλία αυτοβοήθειας, ψυχοθεραπεία, σεξουαλική θεραπεία, ενσυνειδητότητα, κάνναβη και δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα - φλιμπανσερίνη (Addyi) και βρεμελανοτίδη (Vylessi). Η ανάγνωση της έρευνας υποδηλώνει ότι η πιο οικονομική προσέγγιση είναι τα βιβλία αυτοβοήθειας, όπως: A Tired Woman's Guide to Passionate Sex από την καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Laurie B. Mintz, Wanting Sex Again από τη σεξοθεραπεύτρια Laurie J. Watson, και Reclaiming Your Sexual Self από τη σεξοθεραπεύτρια Kathryn Hall. Αλλά μια μελέτη της Laurie Mintz και των συνεργατών της δείχνει ότι για πολλές γυναίκες, ένας άλλος τύπος βιβλίου λειτουργεί εξίσου καλά και μερικές φορές καλύτερα – η ερωτική λογοτεχνία.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα χρησιμοποίησαν φυλλάδια, ραδιοφωνικές διαφημίσεις και το Διαδίκτυο για να στρατολογήσουν 47 παντρεμένες γυναίκες σε κατά τα άλλα ευτυχισμένες σχέσεις που ήθελαν βοήθεια για τη χαμηλή λίμπιντο. Μετά από μια προκαταρκτική δοκιμή αξιολόγησης της επιθυμίας τους, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 20 άτομα να διαβάσουν το «A Tired Woman’s Guide to Passionate Sex» (Οδηγός μιας κουρασμένης γυναίκας για παθιασμένο σεξ) της Mintz, ο οποίος προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι παρέχει σημαντική ώθηση της λίμπιντο. Τα υπόλοιπα 27 διάβασαν το Passion: Erotic Romance for Women, μια ανθολογία σέξι διηγημάτων που επιμελήθηκε η Rachel K. Bussel. Έξι εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχουσες έλαβαν δωροκάρτες για την ολοκλήρωση ενός post-test, με επιπλέον δωροκάρτες για μια έρευνα παρακολούθησης έξι εβδομάδες αργότερα.

Τα δύο βιβλία απέφεραν πολύ παρόμοια οφέλη. Και τα δύο βελτίωσαν σημαντικά την επιθυμία (p < 0,01), τη διέγερση (p < 0,01), την ικανότητα να έχουνε οργασμούς (p < 0,01) και τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση (p < ,001). Και τα δύο μείωσαν επίσης τον πόνο που σχετίζεται με το σεξ (p < .001) και έδειξαν σαφές όφελος σε δύο τυπικές μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών (p <.001).

Θεραπεία έναντι ψυχαγωγίας

Το βιβλίο αυτοβοήθειας της Mintz αντιμετωπίζει τη χαμηλή επιθυμία χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα έξι τμημάτων που εφαρμόζεται εύκολα στο σπίτι. Εν τω μεταξύ, η ανθολογία ερωτικής λογοτεχνίας αγνόησε εντελώς το θέμα της χαμηλής επιθυμίας. Ο μόνος του στόχος ήταν η διασκέδαση. Ωστόσο, και τα δύο βιβλία παρήγαγαν την ίδια ενίσχυση της επιθυμίας.

Επιπλέον, οι αναγνώστριες και των δύο βιβλίων διατήρησαν το όφελος που είχαν αποκομίσει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για το βιβλίο αυτοβοήθειας. Διδάσκει μαθήματα για τη ζωή και τις σεξουαλικές δεξιότητες που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα, βαθιά χαλάρωση, δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης χρόνου, αμοιβαίο μασάζ όλου του σώματος και προγραμματισμό του σεξ εκ των προτέρων. Ωστόσο, οι ερευνητές εξεπλάγησαν που τα οφέλη της ερωτικής λογοτεχνίας διήρκεσαν επίσης στο πέρασμα του χρόνου. Μια ισχυρή βιβλιογραφία δείχνει ότι τα σεξουαλικά βίντεο –πορνογραφία και άλλο ερωτικό υλικό– τονώνουν την επιθυμία βραχυπρόθεσμα, αλλά ο αντίκτυπός τους γρήγορα μειώνεται και εξασθενεί. Αντίθετα, οι γυναίκες που διάβαζαν ερωτική λογοτεχνία διατήρησαν τα οφέλη της για την τόνωση της λίμπιντο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι σαφές γιατί η ερωτική λογοτεχνία απέδειξε μακροπρόθεσμα οφέλη. Αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι η παρακολούθηση βίντεο σεξ είναι μια παθητική δραστηριότητα που προσφέρει φαντασιώσεις σε κονσέρβα. Εν τω μεταξύ, η ανάγνωση ερωτικής μυθοπλασίας απαιτεί πιο ενεργή πνευματική ενασχόληση. Ενθαρρύνει τους αναγνώστες να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να οπτικοποιήσουν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις στη σελίδα. Αυτή η διανοητική εμπλοκή μπορεί να ευθύνεται για τα διαρκή οφέλη της μυθοπλασίας.

Ανεξάρτητα από το γιατί η μυθοπλασία λειτούργησε τόσο καλά όσο το βιβλίο αυτοβοήθειας, τα δεδομένα αυτά παρέχουν έναν νέο δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της λίμπιντο των γυναικών. Στην πραγματικότητα, όχι μια νέα διαδρομή. Αρκετές δεκαετίες πριν από τη δημοσίευση αυτής της μελέτης το 2016, τρεις προηγούμενες αναφορές –που δημοσιεύτηκαν το 1969, το 1973 και το 1984– τεκμηρίωσαν τη σημαντική αποτελεσματικότητα της ερωτικής φαντασίας για τη θεραπεία της χαμηλής λίμπιντο. Κάπως όμως, για περισσότερα από 30 χρόνια, ξεχάστηκαν.

Πώς να βρείτε ερωτική λογοτεχνία

Εάν είστε γυναίκα που ανησυχεί για τη χαμηλή επιθυμία ή εάν έχετε χαμηλή λίμπιντο, οι ψυχολόγοι προτείνουν να πειραματιστείτε με την ερωτική φαντασία:

  • Ξεκινήστε με το Fifty Shades of Grey by E.L, James. Αυτή η τριλογία παντρεύει τη ρομαντική φαντασία με την υποταγή, την πειθαρχία και τον σαδομαζοχισμό (BDSM). Το Fifty Shades, το οποίο δημοσιεύτηκε από έναν σκοτεινό αυστραλιανό ιστότοπο το 2011, έχει πουλήσει περισσότερα από 165 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα όλων των εποχών. Και δεν είναι περίεργο. Μεταξύ των σεξουαλικών φαντασιώσεων των Αμερικανών, το BDSM είναι πολύ δημοφιλές. Για το βιβλίο του, «Πες μου τι θέλεις», ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Τζάστιν Λέχιλερ, διεξήγαγε τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του αμερικανικού έθνους και διαπίστωσε ότι το 96 τοις εκατό των γυναικών είχαν φαντασιώσεις σχετικά με το BDSM.
  • Δείγμα άλλης ρομαντικής φαντασίας. Ο ρομαντισμός υπήρξε η #1 κατηγορία μυθοπλασίας με τις περισσότερες πωλήσεις από τότε που εμφανίστηκε το 1740 με το «Pamela, Or Virtue Rewarded» από τον Βρετανό τυπογράφο Samuel Richardson. Τα ρομάντζα ακολουθούν μια αρκετά τυπική φόρμουλα. Ένας πλούσιος και ισχυρός άντρας ερωτεύεται μια σεξουαλικά αφελή γυναίκα. Αρχικά, αντιστέκεται στις προσπάθειές του. Καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται, την απειλεί – συχνά περιλαμβάνοντας απειλές σεξουαλικής βίας. Μπροστά στις προκλήσεις που παρουσιάζει, η ηρωίδα χρησιμοποιεί την εξυπνάδα, την επινοητικότητα και το σεξουαλικό της χάρισμα για να δαμάσει το άγριο θηρίο και να το μετατρέψει σε έναν στοργικό πιστό σύντροφο έτοιμο να γίνει πατέρας των παιδιών της. Η ρομαντική φαντασία έχει δεκάδες υποείδη, μερικά πιο ανοιχτά σεξουαλικά από άλλα. Για βοήθεια σχετικά με την εύρεση ρομαντικής φαντασίας, ζητήστε από βιβλιοθηκονόμους ή υπαλλήλους βιβλιοπωλείων ή διαβάστε τις πολλές ιστοσελίδες θαυμαστών ρομαντικής φαντασίας στο Διαδίκτυο.
  • Εξερευνήστε τοποθεσίες ερωτικής φαντασίας. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστότοπους που δημοσιεύουν ρητά σεξουαλική φαντασία, μεταξύ των οποίων: Literotica, Bellesa, Alt.sex.stories και Adult Fan Fiction.

Οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η ερωτική φαντασία θα αυξήσει το ενδιαφέρον οποιασδήποτε γυναίκας για σεξ. Αλλά οι τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 52 χρόνια συμφωνούν όλες ότι η πιθανότητα είναι υψηλή. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνεται να συνδυάσετε τη σέξι φαντασία με οποιοδήποτε από τα βιβλία αυτοβοήθειας που αναφέρονται παραπάνω ή άλλα παρόμοια.

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πασχαλινά έθιμα: "Λαζαράκια" και κάλαντα του Λαζάρου

Το Πάσχα ξεκινά με το Σάββατο του Λαζάρου και η παράδοση θέλει να νοστιμίζει με τα «Λαζαράκια».

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department