Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι «σταθερές» ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία βλάπτουν την ψυχική υγεία

Δες το γιατί...



Νέα έρευνα που μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ υποστηρίζει ότι οι νέοι οι οποίοι στα χρόνια της εφηβείας τους κάνουν σταθερές ερωτικές σχέσεις, είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η κατάχρηση αλκοόλ.

Οι μόνιμες σχέσεις στην εφηβεία φαίνεται πως δεν συμβάλλουν στην ευεξία όσο η εργένικη ζωή, αλλά ούτε όσο οι μόνιμες σχέσεις στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σημειώνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη, καθώς φαίνεται πως η συναισθηματική καταπόνηση των εφήβων λόγω της σχέσης συνδέεται με την κοινωνική απομόνωση και την επιθετικότητα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 200 εφήβους 16 ετών για διάστημα 9 ετών συνολικά, ώστε να αξιολογήσουν κατά πόσο οι σχέσεις στην εφηβεία ενέχουν κινδύνους για την ψυχική υγεία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, που αφορούσαν στην ποιότητα της σχέσης τους αλλά και στα επίπεδα ευεξίας τους, για παράδειγμα αν βίωναν άγχος, θλίψη ή κοινωνική απομόνωση. Ρωτήθηκαν, επίσης, εάν κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Έτσι, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις προς το τέλος της εφηβείας και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ήταν πιο «ποιοτικές», με την έννοια ότι οι δύο σύντροφοι ήταν πιο υποστηρικτικοί ο ένας προς τον άλλο και προστάτευαν περισσότερο ο ένας τον άλλο, παράγοντες που συμβάλλουν στα μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης από την ίδια τη σχέση, αλλά και τη βελτιωμένη ψυχική υγεία των δύο συντρόφων. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια κρύο μια ζέστη; Να γιατί ήρθε η ώρα να διαγράψεις τον αριθμό του

Αν εκείνος δεν ξέρει τι θέλει από σένα, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δείξε ότι εσύ ξέρεις και μην αφήσεις κανέναν να παίζει μαζί σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

Προτεινόμενα

SINGLES

Γιατί οι άντρες διστάζουν να ξεκινήσουν μια σχέση

Μερικοί πιθανοί λόγοι που καλό είναι να τους έχεις υπόψη

CELEBS

Ελένη Φουρέιρα: Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την αποθέωση στη Eurovision

Η όμορφη τραγουδίστρια έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

FASHION RADAR

Δες την πιο λαμπερή νύχτα –της μόδας όλο το Met Gala σε βίντεο

Για να μην σκρολάρεις απλώς φωτογραφίες και για να μη χάσεις καμιά λεπτομέρεια