Το Facebook μάς κάνει πιο πειθήνιους;

Φοβόμαστε να εκφράσουμε μια διαφορετική άποψη στα social media εξαιτίας των αντιδράσεων που ξέρουμε ότι θα προκαλέσουμε, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Γεωργία Κοντού

Πολλά έχουν γραφτεί για τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει τα social media στην ανάδυση κινημάτων όπως η Αραβική Άνοιξη ή οι Αγανακτισμένοι. Όμως σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλλον αποθαρρύνουν παρά παρακινούν τους χρήστες τους να εκφράσουν μια άποψη που γνωρίζουν ότι θα προκαλέσει.

Μια ομάδα ερευνητών (Pew Research Center και Rutgers University) υποστηρίζουν σε δημοσίευσή τους ότι social media όπως το Twitter και το Facebook μάς κάνουν πιο απρόθυμους να εκφράσουμε διαφορετική γνώμη από εκείνη της "μάζας" στο διαδίκτυο, ειδικά όταν πιστεύουμε ότι αυτή θα δυσαρεστήσει τους φίλους μας. Οι ειδικοί ανακάλυψαν μάλιστα ότι οι πιο συστηματικοί χρήστες των social media είναι απρόθυμοι να μιλήσουν ανοιχτά ακόμη και σε παρέες εκτός διαδικτύου.

"Οι χρήστες των social media είναι λιγότερο πιθανό να εκθέσουν τον εαυτό τους, όμως η συγκεκριμένη έκθεση είναι το ζητούμενο της δημοκρατίας", πιστεύει ο Κιθ Χάμπτον, καθηγητής Επικοινωνίας στο Rutgers και συγγραφέας της μελέτης.

Το αναπάντεχο των ευρημάτων; Οι χρήστες χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου τολμούν συχνότερα να εκφράσουν την άποψή τους στο Facebook, ενώ όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο προτιμούν να την κρατήσουν για την οικογένεια και τους φίλους τους. 

Πηγή: The New York Times  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares