Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΣ είναι ο λόγος που κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε

Τι έδειξε ένα νέο επιστημονικό πείραμα...


Γεωργία Κοντού

Κάθε φορά που φιλάς τον αγαπημένο σου, κλείνεις τα μάτια σου; Τότε μάλλον είσαι πολύ ερωτευμένη, γιατί απολαμβάνεις αληθινά το φιλί σας. 

Δύο ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, οι Σάντρα Μέρφι και Πόλι Ντάλτον, θέλησαν να εξετάσουν πώς συνδέεται η αίσθηση της αφής με τα οπτικά ερεθίσματα μέσα από το εξής πείραμα: Οι εθελοντές κλήθηκαν να παρατηρήσουν μια οθόνη στην οποία αναβόσβηναν διαφορετικά γράμματα, ενώ παράλληλα συνδέθηκαν με ένα μηχάνημα που ασκούσε περιοδικά δονήσεις στο δεξί ή το αριστερό χέρι τους. Κάθε φορά που είτε έβλεπαν να εμφανίζονται το Χ ή το Ν είτε ένιωθαν μια δόνηση, έπρεπε να το επισημαίνουν στους επιστήμονες. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν, λοιπόν, πως όταν οι εθελοντές βομβαρδίζονταν με περισσότερα γράμματα στην οθόνη, ήταν λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν τη δόνηση.

Το συμπέρασμα; Όταν αυξάνονται τα οπτικά ερεθίσματα, γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στην αφή. Γι' αυτό κλείνουμε τα μάτια μας όταν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε ένα φιλί. Ίσως, μάλιστα, να συμβαίνει και το αντίστροφο: σε ένα κακό φιλί να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά, αναζητώντας αντιπερισπασμούς στο περιβάλλον μας.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου