Ποιοι είναι στ’ αλήθεια φίλοι μας;

8 χαρακτηριστικά που διακρίνουν μια πραγματική φιλία.

Γεωργία Κοντού

Tι διαφορετικό έχουν οι φίλοι μας από τους δεκάδες άλλους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε στην καθημερινότητά μας; Τους διακρίνουν τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Robert Rowney, διευθυντή του τμήματος ψυχικών διαταραχών της Κλινικής Κλίβελαντ.

1. Μας βοηθούν να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Οι αληθινοί φίλοι, σύμφωνα με τον ειδικό, μας παρακινούν να αποφεύγουμε τη στείρα αυτοκριτική και να συμφιλιωνόμαστε με τις αποτυχίες μας. Αν για παράδειγμα απορριφθούμε στις εξετάσεις, θα μας υποστηρίξουν και θα κάνουν τα πάντα για να μας φτιάξουν τη διάθεση.

2. Δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Ενώ όμως μάς υποστηρίζουν, ταυτόχρονα δεν φοβούνται να μας επισημάνουν τα λάθη μας. Η διαφορά τους από άλλους είναι ότι δεν θα το κάνουν για να μας μειώσουν, αλλά για να μας δουν ευτυχισμένες.

3. Είναι παρόντες. Ακόμη κι αν εργάζονται σκληρά ή έχουν πλήθος οικογενειακών υποχρεώσεων, θα ανταποκριθούν σε ένα τηλεφώνημά μας - είτε για να μας στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή είτε π.χ. για να μοιραστούμε ένα "πιπεράτο" κουτσομπολιό.

4. Είναι καλοί ακροατές. Πόσες φορές ενώ μιλάς με κάποιον συνειδητοποιείς ότι διαρκώς προσπαθεί να κατευθύνει τη συζήτηση στον εαυτό του; Οι αληθινοί φίλοι ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα και θα ακούσουν με υπομονή ό,τι έχεις να τους πεις, χωρίς να βιαστούν να πουν... τα δικά τους.

5. Βρίσκονται κοντά σου στα εύκολα και στα δύσκολα. Μοιράζονται τη χαρά μας και συμπάσχουν μαζί μας στη λύπη. Δεν μας αντιμετωπίζουν με αδιαφορία αλλά ούτε με φθόνο. 

6. Δίνουν προτεραιότητα στη φιλία μας. Μια σχέση που τελειώνει όταν π.χ. ο ένας παντρευτεί ή βρει δουλειά παύει να είναι φιλία - ή δεν ήταν φιλία εξαρχής. Μπορεί οι φίλοι σου να μην είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι για να πιείτε έναν καφέ, όπως ίσως συνέβαινε στα φοιτητικά χρόνια σας, αλλά δεν διστάζουν, με κάθε ευκαιρία, να δώσουν προτεραιότητα στη σχέση σας.

7. Συγχωρούν. Οι αληθινοί φίλοι δείχνουν κατανόηση. Ακόμη κι αν μια συμπεριφορά σου τους ενοχλήσει ιδιαίτερα, θα προτιμήσουν να τη συζητήσουν μαζί σου παρά π.χ. να την αντιμετωπίσουν ως υλικό για κουτσομπολιό με τρίτα πρόσωπα.

8. Σε εμπνέουν. Δεν είναι μόνο στήριγμα αλλά και πρότυπο σου. Τους εκτιμάς και συχνά παραδειγματίζεσαι από τη συμπεριφορά τους. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares