Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς η τηλεόραση μας φέρνει κοντά κάθε Χριστούγεννα

Αυτές τις μέρες βρίσκουμε την χαρά και την ανεμελιά, όχι μόνο στα μελομακάρονα και τις εξόδους, αλλά και σε μια οθόνη μερικών ιντσών.


Μαριέτα Χριστοπούλου

«Το θαυματουργό κουτί το λατρεύουν οι κουτοί, στο κουτί κουτός κοιτά, κουταμάρες στη σειρά». Αυτά τα λόγια τραγουδήσαμε ως παιδιά, βλέποντας τον Μορμόλη, μια ιστορία του συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ. Κι αν γράφτηκε το ’70, φαίνεται ότι για κάποιους είναι ύμνος μέχρι και σήμερα. «Χαζοκούτι», «αηδία» κι άλλα όμορφα στολίδια, χρησιμοποιούν πολλοί για την τηλεόραση.

Μήπως, όμως, είμαστε λίγο άδικοι; Μήπως παίρνουμε σβάρνα κάθε είδους πρόγραμμα, βάζουμε τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι και ξεχνάμε τα θετικά που έχει αυτό το… κουτί, που δεν είναι πια κουτί, αλλά μια επιφάνεια μερικών ιντσών;

Και δε θα αναφερθώ στην ενημέρωση, αλλά στη ψυχαγωγία. Σκέψου γιορτές… Σκέψου αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες στιγμές, τότε που ήσουν μικρότερη. Και πες αλήθεια: εκτός από μελομακάρονα, δε βλέπεις μια ανοιχτή τηλεόραση κάπου τριγύρω; Σίγουρα ναι. Έχει ένα μαγικό τρόπο αυτή η συσκευή, να μας φέρνει κοντά. Ειδικά τις γιορτές, και πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια, που έχουμε την τύχη να πατάμε… off στα "κανονικά" κανάλια, και να απολαμβάνουμε συνδρομητικά, χωρίς μακρόσυρτες διαφημίσεις, με περιεχόμενο που εμείς επιλέγουμε. Βάλε τη Nova σου να παίζει, λοιπόν, κι αυτά τα Χριστούγεννα. Γιατί πολύ απλά:

Θα αγκαλιαστείς περισσότερο. Θα είναι η πρεμιέρα του Lego Batman Movie στις 31/12; Μήπως μια από τις ταινίες Harry Potter ή κάποια άλλη που θα παρακολουθήσετε, όποτε θέλετε όλοι μαζί, στο Nova On Demand; Ό,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι οι πιθανότητες για αγκαλιές είναι αυξημένες. Υπάρχει καλύτερη αφορμή; Αναπαυτικός καναπές, γιορτινή ατμόσφαιρα, αγαπημένα πρόσωπα, φοβερό θέαμα. Αγκαλιά, για να "πάρει τα πάνω της" η ορμόνη της αγάπης.
 

haryypotter.JPEG
 

Θα συζητήσεις με πάθος. Χριστούγεννα χωρίς έντονες συζητήσεις γίνονται; Δε γίνονται! Είναι η χαρά των γιορτών να διαφωνούμε και να πειράζουμε ο ένας τον άλλον, ακόμα και για το ποια παιδική ταινία επιλέγει να δει στη Nova. Ερχόμαστε πιο κοντά, νιώθουμε επιτέλους ότι είμαστε ζωντανοί.

Θα συγκινηθείς. Είναι που είναι φορτισμένο με... αγάπη το κλίμα, θα δεις και τη μικρή σου ανιψιά να χαμογελάει διάπλατα όταν θα ξεκινήσει να προβάλλονται "Τα Στρουμφάκια: Tο Xαμένο Χωριό". «Με πόσο απλά πράγματα χαιρόμασταν όταν ήμασταν παιδιά» θα σκεφτείς. Και δε θα έχεις άδικο...

Θα νιώσεις και πάλι παιδί. Λίγο η ανιψιά, λίγο το ότι η Nova έχει όλες τις ταινίες Αστερίξ & Οβελίξ στο Nova On Demand, θα αφήσεις πίσω τον ενήλικο εαυτό σου εκεί που πρέπει να βρίσκεται: στις υποχρεώσεις, στη ρουτίνα. Θα γίνεις και πάλι παιδί λέγοντας "Όμπελούξ". Θα ρωτήσεις περισσότερες βλακείες, θα νιώσεις πιο κοντά στους ανθρώπους σου. Θα φωνάξεις "Μαμάαα φέρε ένα μελομακάρονο". Θα νιώσεις ανεμελιά. 
 

asterix1.jpg
 

Θα θυμηθείς. Θα ανοίξεις το μπαούλο και θα ξεσκονίσεις τα "Αστερίξ & Οβελίξ" που διάβαζες μικρή, και τώρα απολαμβάνεις στην πολλών ιντσών τηλεόραση σου. Θα χαμογελάσεις γλυκά. Θα αναφωνήσεις "πωωω" και θα μοιραστείς τη σκέψη σου, με τους κοντινούς σου ανθρώπους. 

Θα γελάσεις. Θα δείτε κωμωδία; Θρίλέρ; Οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να φέρει γέλιο (είτε γιατί είναι κωμικοί οι πρωταγωνιστές είτε γιατί είναι... κωμικός ο τρόπος που αντιδράει ένας από τους θεατές).  Και όπως ξέρεις το γέλιο μας φέρνει κοντά. "Οι άνθρωποι που γελούν μαζί, στέλνουν σημάδια ο ένας το άλλον που μεταφέρουν το μήνυμα ότι και οι δύο βλέπουν το κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Στιγμιαία αυτό αυξάνει την αίσθηση εγγύτητας" αναφέρει μια εκ των ψυχολόγων που έκαναν σχετική έρευνα στο University of North Carolina,  Sara Algoe. Δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσουμε. Το γέλιο μας φέρνει πιο κοντά.

Θα βγάλεις φωτογραφίες. Μπορεί όχι κανονικές. Ίσως μόνο "εγκεφαλικές". Ξέρεις... Θα παγώσεις για λίγο το χρόνο, νιώθοντας πως βλέπεις τα πάντα από πάνω ή από τη μεριά ενός φανταστικού φωτογράφου. Θα κάνεις "κλίκ" κρατώντας στο μυαλό σου όλα αυτά τα πρόσωπα, που χαμογελούν, αγκαλιάζονται, κοιτάνε, ενθουσιάζονται. Save. Kαι όταν επανέρθεις ένα πράγμα θα βγει μόνο από το στόμα σου: «Τι θα δούμε μετά;»

Μια άφεση αμαρτιών στην τηλεόραση παρακαλώ μέρες που είναι. On στο τέλειο θέαμα, off στη γκρίνια.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»