Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

8 περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να πεις συγνώμη!

Μην απολογείσαι. 


Γεωργία Κοντού

Είτε έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση, είτε έχουμε ανατραφεί έτσι ώστε να πιστεύουμε ότι φέρνουμε σε δύσκολη θέση κάποιον από τον οποίο ζητάμε το αυτονόητο, οι γυναίκες συχνά απολογούμαστε χωρίς λόγο. Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να το πούμε (κι όμως το λέμε);

1. Όταν προωθούμε ένα σκοπό μας. Όχι, δεν χρειάζεται να απολογείσαι που μοιράστηκες στο Facebook ένα άρθρο για μια φιλανθρωπική εκστρατεία που σε συγκίνησε. Ούτε να προηγείται ολόκληρη εισαγωγή κάθε φορά που θέλεις να ποστάρεις μια φωτογραφία σου/ένα άρθρο σου/ένα κόσμημα που έφτιαξες. Σε όποιον αρέσεις - οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν "unfriend".

2. Όταν ζητάμε σε κάποιον που μας κλείνει το δρόμο να κάνει άκρη για να περάσουμε. Προφανώς δεν είναι δική σου ευθύνη που κάποιος έχει σταθεί μπροστά στην πόρτα του μετρό χωρίς να σκοπεύει να κατεβεί στους επόμενους πέντε σταθμούς. Ή που έχει διπλοπαρκάρει μπροστά από το δικό σου αυτοκίνητο απλώς και μόνο επειδή βαρέθηκε να περπατήσει δέκα μέτρα. Με το να ζητάς συγνώμη, όχι μόνο αναλαμβάνεις ευθύνες που δεν σου ανήκουν, αλλά και ενθαρρύνεις τέτοιες συμπεριφορές.

3. Όταν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ζητήσεις συγνώμη επειδή διέκοψες ένα συνάδελφο από τις πασιέντζες στον υπολογιστή για να κάνει μια δουλειά για την οποία πληρώνεται. Ή από τον υπάλληλο της δημόσιας υπηρεσίας που έκρινε σκόπιμο να πιάσει ψιλή κουβεντούλα στο τηλέφωνο με τον κουμπάρο του την ώρα της εξυπηρέτησης του κοινού.

4. Για τις προσωπικές επιλογές μας. Δεν χρειάζεται να απολογηθείς στο σύντροφό σου επειδή δεν θέλεις να κάνεις παιδιά/θέλεις να παντρευτείς/δέχτηκες μια πρόταση για δουλειά στο εξωτερικό και την εξετάζεις σοβαρά. Δεν ευθύνεται κανένας που μερικές φορές σε ένα ζευγάρι οι σύντροφοι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. 

5. Επειδή δεν είμαστε "στην τρίχα". Κανένας δεν περιμένει από εσένα να έχεις μαλλί κομμωτηρίου και τέλειο μανικιούρ όταν πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ. Φυσικά υπάρχουν κοινωνικές νόρμες για το ντύσιμο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε γάμους και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά ακόμη και σε τέτοιες περιστάσεις έχουμε την τάση να θέτουμε υπερβολικά υψηλές προδιαγραφές για την εξωτερική εμφάνισή μας και να στεναχωριόμαστε για μικροπράγματα.

6. Όταν αλλάζουμε σχέδια (εγκαίρως). Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο έντιμο να ακυρώνεις π.χ. έναν καφέ με φίλη τελευταία στιγμή. Από την άλλη όμως, αν το κάνεις πολύ νωρίτερα και δεν την "κλείσεις μέσα", δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις άσχημα. Ας το παραδεχτούμε: Όλοι περνούμε φάσεις που, ενώ βουλιάζουμε στον καναπέ, συνειδητοποιούμε δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να χαλαρώσουμε στο σπίτι και να δούμε την αγαπημένη μας ταινία.

7. Όταν είμαστε αναστατωμένες. Είναι απόλυτα ανθρώπινο να πανικοβληθείς/αγχωθείς/στεναχωρηθείς και να το δείξεις. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα φαίνεσαι πιο αληθινή και προσιτή στους γύρω σου. Αρκεί βέβαια να μην ξεσπάσεις στον πρώτο τυχόντα.

8. Επειδή φοράς άσχημα εσώρουχα. Το πιθανότερο είναι να μην το προσέξει καν ο σύντροφός σου ή, ακόμη κι αν το προσέξει, να μην το αντιμετωπίσει ως κάτι άξιο σχολιασμού. Είναι σαν να χαρίζεις στον άλλο ένα δώρο που εσύ θεωρείς σημαντικό κι εκείνος να γκρινιάζει για το περιτύλιγμα. Τότε, σίγουρα δεν είσαι εσύ που έχεις κάνει κάτι λάθος.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα