Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόση ανάγκη έχεις στ’ αλήθεια το hygge;

Το δανέζικο μυστικό της ευτυχίας αλά ελληνικά.



Έχεις ακούσει για αυτό, έχεις διαβάσει σχετικά βιβλία, ξέρεις ακόμα και ότι προφέρεται χούγκα και ότι χαρακτηρίζει τον δανέζικο τρόπο ζωής. 

Τι κάνουν καλύτερα από εμάς οι Δανοί που θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο;

Σίγουρα δουλεύουν λιγότερες ώρες από εμάς. Πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους από εμάς, και μάντεψε, δεν έχουν πρόβλημα καθώς αυτό τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. Για να αναφέρω μόνο μερικά στοιχεία που μας διαφοροποιούν. 

Όλοι όμως λένε ότι το μυστικό της ευτυχίας τους κρύβεται στο hygge. Στην κατάσταση δηλαδή της άνεσης, της ζεστασιάς, της απόλαυσης, της ασφάλειας. 

Το να απολαμβάνουν με την οικογένεια και τους φίλους τους απλές, καθημερινές στιγμές όπως το να καθίσουν να φάνε μαζί, να ανάψουν τα κεράκια τους και να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα, να αράξουν και να διαβάσουν τα βιβλία και τις εφημερίδες τους. 

Νομίζω ότι η ενσυναίσθηση, η λέξη που για μένα κρύβει την ευτυχία, είναι εκείνη που δίνει την όλη αίσθηση. Το να είσαι εκεί, παρούσα, τη στιγμή που μιλάς με έναν φίλο, με τον σύντροφο, το παιδί σου. Τη στιγμή που κάνεις μια βόλτα και ρουφάς κάθε στιγμή της. Χωρίς άγχος, χωρίς να κοιτάς τα μέηλ ή το ρολόι σου.  

Είναι υπέροχο ακόμα και το να δημιουργήσεις μια όμορφη, χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι χωρίς παρέα, μόνη με τον εαυτό σου. Να βάλεις τη μουσική που σου αρέσει, να φτιάξεις ένα αρωματικό τσάι, να χωθείς στην κουβερτούλα σου και να διαβάσεις ένα βιβλίο.

Σε μια χώρα όπως η Δανία που δεν χαίρεται τον ήλιο όπως εμείς το χουχούλιασμα είναι απλά αυτονόητο. Για εμάς όμως μπορεί hygge να είναι ένας καφές στα τραπεζάκια έξω μαζί με φίλους, αρχές Δεκέμβρη. Όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μην είμαστε ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου, σίγουρα όμως ζούμε στην ωραιότερη χώρα. Αυτή είναι μια στιγμή hygge, δεν νομίζεις;  

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.