Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Το επιβεβαιώνει (και) η επιστήμη: Ο δυστυχισμένος γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Απειλεί την καρδιά.


Γεωργία Κοντού

Πολλά έχουν γραφτεί για την ευεργετική επίδραση του γάμου στην υγεία και τη μακροζωία μας. Τι γίνεται όμως με τους αποτυχημένους γάμους; Ίσως έχουν χειρότερες επιπτώσεις από την εργένικη ζωή: Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Health and Social Behavior, όταν χαρακτηρίζονται από διαρκείς καβγάδες και κριτική, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και για τους δύο συντρόφους.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι βρίσκονται σε μια σχέση που τους προκαλεί στρες (βάσει κριτηρίων όπως η οικειότητα, η συναισθηματική ικανοποίηση, ο χρόνος που θέλει να περνά το ζευγάρι μαζί  και η άνεση που νιώθουν οι σύντροφοι να μοιράζονται τα προβλήματά τους) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές νόσους, ειδικά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον το στρες, εκτός του ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης και μας προσθέτει κιλά

Μια άλλη ειδικός, η Christine Proulx, συγγραφέας μιας μελέτης για τις μακροχρόνιες σχέσεις που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην Journal of Family Psychology, έγραψε ότι όσοι έχουν ευτυχισμένο γάμο αξιολογούν την υγεία τους ως καλύτερη από εκείνους που είναι αδέσμευτοι, χήροι ή διαζευγμένοι. Και προσέθεσε ότι η καλλιέργεια μιας καλής σχέσης είναι εξίσου σημαντική για την κατάσταση του οργανισμού μας με την τακτική σωματική άσκηση. Ποια θεωρεί τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μιας σχέσης; Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, να αποφεύγουμε την περιφρόνηση και την εχθρικότητα και να εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία του συντρόφου μας. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.