Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

7 επιστημονικές συμβουλές για να διαλέξεις τα πιο επιτυχημένα δώρα

Δεν μετράει μόνο η χειρονομία...


Γεωργία Κοντού

Δεν είναι κρίμα να σπαταλάς χρόνο και χρήμα σε δώρα που θα καταλήξουν καταχωνιασμένα σε κάποιο ντουλάπι; Διάβασε λοιπόν τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις καλύτερες επιλογές όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όλο το χρόνο.

1. Κάνε το δώρο που σου ζητήθηκε: Αν δεν ξέρεις τι δώρο να κάνεις σε κάποιον οικείο σου, ρώτησέ τον. Θα του στερήσεις την έκπληξη, αλλά σίγουρα το δώρο σου θα εκτιμηθεί περισσότερο και θα πιάσει τόπο, όπως σε διαβεβαιώνει και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση "Journal of Experimental Social Psychology".

2. Δεν είναι κακό να κάνεις το ίδιο δώρο σε πολλούς ανθρώπους: Ας το δούμε και ρεαλιστικά: ποιος έχει το χρόνο να επισκεφτεί ένα διαφορετικό κατάστημα για κάθε δώρο που σκοπεύει να πάρει; Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ δώρο για όλους. Μπορείς όμως να διαλέξεις π.χ. για όλες τις φίλες σου παλέτες σκιών που θα διαφοροποιούνται χρωματικά ανάλογα με τον τόνο της επιδερμίδας και το χρώμα των μαλλιών κάθε γυναίκας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις και τις παρεξηγήσεις, αφού κανένας δεν θα μπει σε διαδικασία σύγκρισης.

3. Προσπάθησε να φανταστείς τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους: Ίσως είναι η πιο προφανής συμβουλή, όμως συχνά δεν την έχουμε κατά νου την ώρα της επιλογής των δώρων, γιατί τείνουμε να παρασυρόμαστε από τα προσωπικά μας γούστα (τα οποία όμως δεν ταυτίζονται, απαραίτητα, με εκείνα των φίλων μας...).

4. Καλύτερα να είναι πρακτικό παρά ακριβό: Μπορεί να θεωρούμε ότι τα πολυτελή δώρα είναι τα ιδανικά, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι θα ήθελαν να τους χαρίσουν κάτι εύχρηστο και λειτουργικό. Για παράδειγμα σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στην επιθεώρηση "Journal of Consumer Research" οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δώρα: ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από το σπίτι τους ή κάποιο σε εστιατόριο πιο οικονομικό αλλά στη γειτονιά τους. Οι περισσότεροι προτίμησαν το δεύτερο.

5. Τόνισε ότι το διάλεξες ειδικά για τον φίλο σου: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιθεώρηση "Journal of Experimental Psychology" οι εθελοντές εκτίμησαν περισσότερο ένα μικρό δωράκι -μια ξύλινη ξύστρα από το μαγαζάκι ενός μουσείου- όταν πληροφορήθηκαν ότι είχε επιλεχθεί ειδικά γι' αυτούς. Ακόμη λοιπόν κι ένα ταπεινό δώρο παρουσίασέ το ως διαλεγμένο με αγάπη και ενδιαφέρον.

6. Μη συνδυάζεις ένα μεγαλύτερο δώρο με ένα μικρότερο για να τα χαρίσεις στο ίδιο άτομο: Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιθεώρηση "Journal of Consumer Research", υπονομεύεις το δώρο σου. Σε ένα πείραμα του μάρκετινγκ, οι καταναλωτές αξιολόγησαν ως πιο ακριβό ένα iPod που πωλείται μόνο του σε σχέση με ένα άλλο, ακριβώς το ίδιο μοντέλο, το οποίο διατίθεται μαζί με ένα δωρεάν τραγούδι που μπορείς να κατεβάσεις από το Ίντερνετ. Ίσως το μικρό δωράκι να κάνει το μεγάλο να φαίνεται πιο ευτελές!

7. Αν δεν ξέρεις τι να πάρεις σε κάποιον, δώσε του χρήματα: Κανένας δεν θα σου τα ζητήσει ευθέως, αλλά όπως πιστοποιεί και μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατά βάθος όλοι τα ποθούν!

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ