Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως βρίσκεσαι στη δίνη ενός ναρκισσιστικού χάους;

Ποιοι και γιατί εκμεταλλεύονται το χάος των συνθηκών που επικρατούν σήμερα



Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις συναντήσει και θα περιβάλλεσαι από ανθρώπους που είτε στη δουλειά τους είτε στην προσωπική τους ζωή τους αρέσει να προκαλούν αναστάτωση και χάος. Που αποσυντονίζουν τους άλλους με την προσωπικότητά τους και η συμπεριφορά τους προκαλεί κύματα άγχους και αναταραχής, με επιπτώσεις που δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.

Μπορεί να έχουν σημαντικές θέσεις εργασίας ή ρόλους στη ζωή, αλλά θα συμφωνείς ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα οργανωμένοι και πιο ήρεμοι. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, η συνεχώς χαοτική ζωή τους μπορεί να είναι συνάρτηση ενός υψηλού βαθμού ναρκισσισμού. Μπορεί πραγματικά να μην απολαμβάνουν την κατάσταση φρενίτιδας, αλλά αντίθετα οδηγούνται να δημιουργήσουν αυτήν την εντύπωση για να καλύψουν τα συναισθήματα της προσωπικής τους απόγνωσης και της έλλειψης προσοχής από τους άλλους.

Άνθρωποι με υψηλό βαθμό παθολογικού τύπου ναρκισσισμού είναι πιθανό να βιώσουν την υπερβολική αίσθηση ότι κυβερνούν τον κόσμο, αλλά όταν τα πράγματα δεν αποδειχθούν όπως τα είχαν προγραμματίσει στο μυαλό τους, η απογοήτευσή τους μπορεί να τους βγάλει εκτός ελέγχου. Η ταραχή που προκαλούν στη ζωή όλων των άλλων είναι μέρος του μοτίβου της ανάγκης να τροφοδοτήσουν την αίσθηση της αυτογνωσίας τους.

Τα άτομα που είναι πιθανό να δημιουργούν χάος αλλά και να τρέφονται από αυτό εμφανίζουν έντονα τις τρεις πτυχές της ναρκισσιστικής μεγαλοπρέπειας - εκμετάλλευση, αυτοθυσιαζόμενη αυτο-βελτίωση και μεγαλοπρεπή φαντασία‒ και τέσσερις πτυχές της ναρκισσιστικής ευπάθειας, ενδεχόμενη αυτοεκτίμηση, απόκρυψη του εαυτού, οργή και υποτίμηση των άλλων.

Η αυτοθυσιαζόμενη αυτο-βελτίωση για τα άτομα αυτά σημαίνει να κάνουν θυσίες προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους – το πόσο καλοί είναι. Αυτή μπορεί να είναι η όψη του παθολογικού ναρκισσισμού που έρχεται πιο κοντά στην ιδέα του να προσπαθούν να φαίνονται σημαντικοί δημιουργώντας μια αίσθηση χάους. Σε τελική ανάλυση, εάν εργάζονται τόσο σκληρά για λογαριασμό άλλων, πώς θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι προσπαθούν να κάνουν τον εαυτό τους να φαίνεται σημαντικός;

Το ναρκισσιστικό χαρακτηριστικό της ενδεχόμενης αυτοεκτίμησης σημαίνει ότι χρειάζονται άλλους να τους θαυμάσουν για να αισθανθούν καλά για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να εξοργίζονται όταν αυτό πολύ απλά δεν συμβαίνει.

Οι ναρκισσιστές παρά τη μεγάλη ιδέα που έχουν ή θα ήθελαν να έχουν για τον εαυτό τους, το ψυχολογικό τους προφίλ πηγαίνει μαζί με χαμηλή αυτοπεποίθηση, θλίψη και εσωτερικό αίσθημα κατωτερότητας – που προκειμένου να μην αφήσουν αυτές τις πτυχές του χαρακτήρα τους να φανερωθούν και να γίνουν ορατές από τους άλλους δημιουργούν χάος με τη συμπεριφορά τους ή εκμεταλλεύονται το χάος που ήδη υπάρχει – μια που είναι μια οικεία κατάσταση (κάτι σαν το φυσικό τους περιβάλλον) στο οποίο αισθάνονται άνετα και όπου μπορούν εύκολα να αναδειχθούν και να ξεχωρίσουν.

Όσο λοιπόν κι αν σου ακούγεται περίεργο αυτή η ομάδα ανθρώπων, τη συγκεκριμένη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει σκορπίσει από ανησυχία έως πανικό στον περισσότερο πληθυσμό του πλανήτη, βρίσκονται στα καλύτερά τους!

Οι ναρκισσιστές ευδοκιμούν σε χαοτικές συνθήκες. Η σύγχυση και η αποδιοργάνωση τους δίνει ένα άνοιγμα για να ανέβουν και να πάρουν τον έλεγχο, ενώ άλλοι κοιτάζουν γύρω σε απόγνωση. Οι ναρκισσιστές έχουν την ικανότητα να ευδοκιμούν, επειδή η αναταραχή τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και να κινηθούν προς τους στόχους που θέλουν, είτε πρόκειται για ηγεσία, κατάσταση ή υλιστικές επιθυμίες.

Δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την πτώση του συστήματος και την κατάρρευση των κοινών πόρων, και δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα προβλήματα των άλλων. Γι' αυτό το 2020 έθεσε το τέλειο μηχανισμό για όσους έχουν ναρκισσιστικές τάσεις προκειμένου να επωφεληθούν και κάνουν ό,τι θέλουν. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα -τοπικό, πολιτικό και εθνικό- ενισχύουν τις φωνές τους και δημιουργούν περισσότερες μεγαλειώδεις πλατφόρμες. Και στις δύο πλευρές του νομίσματος, μιλούν έντονα για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομία με ευκολία και βαθμό εξουσίας που δεν είχαν ποτέ πριν. Υπογράφουν επίσης εκτελεστικές ρυθμίσεις και εκδίδουν εντολές με γρήγορο, δημόσιο τρόπο που σπάνια πέφτει στην προσοχή των ψηφοφόρων ή καλύπτεται επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης.

Και όσο οι συνθήκες δυσχεραίνουν τόσο πιο εύκολο γίνεται για αυτούς το ναρκισσιστικό τους παιχνιδάκι. Ενώ εσύ αντιμετωπίζεις μια παγκόσμια πανδημία, συλλογικές διαμαρτυρίες και ευρείες διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι, ταξιδεύεις ή μορφώνεσαι, σου είναι αρκετά δύσκολο και μόνο να παρακολουθείς τις τελευταίες πληροφορίες ή να διαχειρίζεσαι τα δικά σου προγράμματα. Ωστόσο, για τους ναρκισσιστές, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να πετύχουν και καταφέρνουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Οι ναρκισσιστές πλησιάζουν τους άλλους μέσω των εξωστρεφών προσωπικοτήτων και των χαρισμάτων τους, και στη συνέχεια καθώς έχουν πρόβλημα στο να είναι ανταγωνιστικοί, σπέρνουν διαφωνίες και διαταράσσουν τους ρυθμούς των άλλων εκμεταλλευόμενοι τη γενική ανασφάλεια. Όταν οι άνθρωποι μπερδεύονται, γίνονται εύκολα λεία. Οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται το χάος που έχουν σπείρει.

Οι ψυχολόγοι ονόμασαν αυτό το φαινόμενο «Energy Clash», όταν οι ναρκισσιστές αναζητούν εξουσία σε ένα σύστημα ή οργανισμό. Ξεκινά με μια «ταραχή», όταν ο ναρκισσιστής εισάγει αστάθεια μέσω μεταρρυθμίσεων και αυξημένων συναισθημάτων ενθουσιασμού. Στη συνέχεια, η φάση «σύγκρουσης» ξεκινά όταν το σύστημα αντιτίθεται. Στο τέλος, ο ναρκισσιστής είτε αποβάλλεται από την ομάδα είτε αναλαμβάνει και εφαρμόζει καινοτομίες και αλλαγές.

Το 2020, η ίδια η φύση επέβαλε αυτήν την αστάθεια μέσω της πανδημίας, η οποία άνοιξε την πόρτα για τους ηγέτες να εισέλθουν και να σπρώξουν τις ιδέες τους γρήγορα - είτε μέσω προσωρινών μέτρων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού είτε μακροχρόνιας νομοθεσίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, και την οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν περάσει κάτω από τη μύτη σου, ενώ εσύ κοίταζες αλλού, ενώ άλλες έχουν προκαλέσει δημόσια αντίδραση και δραματικές πολιτικές αλλαγές.

Είναι σαν είσαι παγιδευμένη στα κοπάδια μικρών ψαριών, κωπηλατώντας τρελά για να επιβιώσεις ενώ συνεχώς αποπροσανατολίζεσαι από κύματα νέων πληροφοριών, νέων οδηγιών και νέας σύγχυσης. Στη συνέχεια, οι ναρκισσιστές με τα δίχτυα τους σε εκμεταλλεύονται ενώ προσπαθείς να καταλάβεις τι να κάνεις στη συνέχεια. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε ποιον μπορείς να βασιστείς, ποιον να εμπιστευτείς, για το τι θα γίνει και πώς θα τελειώσει η πανδημία.

Το χάος δεν είναι στο χέρι σου. Αυτό όμως που μπορείς να ελέγξεις είναι η δημιουργία μικρών φυσαλίδων ασφάλειας σε όσους περισσότερους τομείς της ζωής σου μπορείς – αποκλείοντας από αυτές άτομα με ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Αναγνώρισε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο και κράτα τους σε ασφαλή απόσταση και μην τους αφήνεις περιθώρια να εκμεταλλευτούν την ενδεχόμενη ανασφάλειά σου.

Πάρε τον έλεγχο των πληροφοριών που φτάνουν στα αφτιά σου, δείχνοντας εμπιστοσύνη μόνο σε έγκυρες πηγές. Φρόντισε για την ψυχική σου ηρεμία και την προσωπική σου ευημερία. Όσο εσωτερικά οπλίζεσαι με εφόδια που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όσο μέσα σου και στο κοντινό σου περιβάλλον δημιουργείς συνθήκες που δεν ευνοούν το χάος (από τη σκέψη σου, τα σχέδιά σου μέχρι την κατάσταση του σπιτιού σου), τόσο περισσότερο καταφέρνεις να μη αφήνεις πολλά περιθώρια σε οποιονδήποτε -ναρκισσιστή ή μη- να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να σου δημιουργήσει περισσότερο χάος.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς

DO IT YOURSELF

Πώς να διαλέξεις και να φροντίσεις το αθλητικό σου σουτιέν

Run baby run, αλλά με τη σωστή υποστήριξη!