Αδελφικοί φίλοι

Μοιραζόμαστε περισσότερα κοινά γονίδια με τους φίλους μας παρά με αγνώστους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Γεωργία Κοντού

Νιώθεις την κολλητή σου σαν αδερφή σου; Ίσως αυτό το συναίσθημα να απέχει λιγότερο από την πραγματικότητα από όσο νόμιζες. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαν Ντιέγκο και του Γέιλ, αφού εξέτασαν σχεδόν 2.000 άτομα, ανακάλυψαν ότι όσοι είναι φίλοι μεταξύ τους έχουν παρόμοιο γενετικό προφίλ: για την ακρίβεια, μοιράζονται το ίδιο ποσοστό κοινών γονιδίων με τα τέταρτα ξαδέρφια. Πράγμα που δεν ισχύει για δύο αγνώστους.

«Η έρευνα έδειξε ότι οι φίλοι μας είναι κάτι σαν οικογένειά μας. Είναι εκπληκτικό», σχολίασε ένας από τους ερευνητές, ο Δρ. Τζέιμς Φόουλερ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια. Τα ευρήματά της, σύμφωνα με τον Δρ. Φόουλερ, θα μπορούσαν να «φέρουν ριζικές αλλαγές στη θεωρία της εξέλιξης. Όπως προτείνει η συγκεκριμένη έρευνα, για να κατανοήσουμε την εξέλιξη πρέπει προηγουμένως να κατανοήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα».

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι ένας άνθρωπος γεννιέται στην προϊστορική εποχή με μια γενετική μετάλλαξη που τον προικίζει με την ικανότητα της ομιλίας, όπως εξήγησε ο Δρ. Φόουλερ. Αν συναντήσει κάποιον που φέρει την ίδια μετάλλαξη, μαζί θα είναι ευκολότερο να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, πιστεύει ο ειδικός. Με λίγα λόγια, η επιλογή φίλων με παρόμοιο γενετικό προφίλ ενδεχομένως μάς δίνει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares