Η αξία που βάζεις πάνω απ’ όλες επηρεάζει τις αποφάσεις σου

Οι προσωπικές σου αξίες είναι σαν τον φάρο στο λιμάνι. Σου δείχνουν το δρόμο

Νάντια Γεωργίου


Καθορίζουν ποιο μονοπάτι θα πάρεις και κατευθύνουν τη ζωή σου.

Υπάρχουν αξίες που σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος/η σε ό,τι κάνεις, αξίες που φωτίζουν τη ζωή τη δική σου και των γύρω σου. Και υπάρχουν αξίες που σε πηγαίνουν πίσω, σε εμποδίζουν να εξελιχθείς και εσύ και οι αγαπημένοι σου. Υπάρχουν καλές και κακές αξίες. Καλές είναι οι άμεσες αξίες, αυτές που μπορείς να ελέγξεις εσύ. Η δημιουργικότητα, η ευαισθησία, ο σεβασμός είναι αληθινές αξίες. Κακές είναι οι έμμεσες αξίες, αυτές που εξαρτώνται από άλλους. Αυτές τις αξίες δεν τις ελέγχεις εσύ και είναι ψεύτικες.
Όπως το να θέλεις να σε συμπαθούν όλοι, να είσαι πάντα σωστός/ή, αρεστός/ή ή να έχεις το τελευταίο μοντέλο iPhone.Τις καλές αξίες τις νοιώθεις άμεσα και μέσα σου. Τις κακές τις καθορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα.

Για να βρεις τις αξίες σου χρειάζεται να κάνεις κάποιες ειλικρινείς και δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σου που πιθανόν να σε κάνουν να αισθανθείς άβολα. Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα μιας πελάτισσάς μου, ας την ονομάσουμε Ελπίδα. Την ενοχλεί που δεν πηγαίνουν μαζί με τον σύντροφό της για περπάτημα αφού ξέρει πόσο πολύ της αρέσει. Γιατί την ενοχλεί; Γιατί αισθάνεται ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνην. Γιατί είναι αλήθεια αυτό για εκείνην; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι της αφιερώνει περισσότερο χρόνο. Και γιατί αυτό την κάνει δυστυχισμένη;  Γιατί πιστεύει ότι όταν είσαι ζευγάρι υποτίθεται ότι ακολουθεί ο ένας τον άλλον για να είναι καλή η σχέση. Διαφορετικά απομακρύνεσαι και έτσι αναρωτιέται μήπως δεν έχει διαλέξει τον σωστό άνθρωπο. Θέλω εδώ να σκεφτείς πως βλέπει την κατάσταση η Ελπίδα; Με τι/ποιον την συγκρίνει; Τι θα γινόταν αν άλλαζε την οπτική της; Γιατί θεωρεί ένα σενάριο πετυχημένο και ένα άλλο όχι; Ποια είναι η προσωπική της αξία που επηρεάζει και χρωματίζει αρνητικά τη σχέση της;

 


Υπάρχει κάτι που σε απασχολεί, σε ταλαιπωρεί, μια αποτυχία; Ευκαιρία να βρεις τι είναι προτεραιότητα για εσένα. Αυτή η αξία σου καθορίζει τις αποφάσεις σου και τη ζωή σου γενικότερα.
 

Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr. Γιατί η ζωή είναι δική σου!

To Βahama Mama είναι το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Cover photo credits: Heather Favell

 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares