Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποια είναι η σωστή στιγμή για να πεις το πρώτο «σ' αγαπώ»;

Ήδη στην άκρη της γλώσσας σου αλλά δες τι πρέπει να ξέρεις για να μην το μετανιώσεις αφού το ξεστομίσεις



Λιώνεις σαν καραμέλα όποτε τον σκέφτεσαι. Ανεβάζεις χιλιάδες σφυγμούς όποτε τον κοιτάζεις και όταν σε φιλάει ακούς την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά και από τύμπανα του πολέμου. Είσαι ερωτευμένη στο φουλ και θες να βγεις στο μπαλκόνι και να φωνάξεις με όλη τη δύναμη της φωνής σου ότι τον αγαπάς. Όμως το να του πεις πρώτη το σ’ αγαπώ σε κάνει να ιδρώνεις και περνάνε από το μυαλό σου χιλιάδες εφιαλτικά σενάρια, κυρίως γιατί φοβάσαι μήπως είναι πολύ νωρίς.

Δεν υπάρχουν αυστηροί και ξεκάθαροι κανόνες για το πότε να πεις αυτές τις σημαντικές δύο λέξεις, δηλαδή το «σε αγαπώ», για πρώτη φορά σε μια νέα σχέση. Δεν υπάρχει ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα ούτε κανόνες για το πώς, πού, πότε του πρώτου «σ’ αγαπώ».  Το πόσο καιρό πρέπει να περιμένεις προτού το ξεστομίσεις εξαρτάται από το τι πιστεύεις ότι σημαίνει αυτή η δήλωση για σένα. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να ομολογήσουν την αγάπη τους, επειδή πιστεύουν ότι «σ' αγαπώ» έχει μεγάλη σημασία και θέλουν να περιμένουν μέχρι να είναι απολύτως σίγουροι για το πώς αισθάνονται. Άλλοι ωστόσο, χρησιμοποιούν τον όρο« αγάπη» μάλλον χαλαρά· και σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να νιώσουν έτοιμοι να πουν «σ’ αγαπώ» μέσα στις πρώτες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες.

Σύμφωνα με δεδομένα του OKCupid που αφορούν το 2020 και 6.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 62% των ανθρώπων πιστεύουν ότι πρέπει να πεις «σ' αγαπώ» «μόλις το νιώσεις», ενώ το 22% πιστεύει ότι πρέπει να περιμένεις «αρκετούς μήνες» και 3% πιστεύουν θα πρέπει να περιμένεις «τουλάχιστον ένα χρόνο». Κατά μέσο όρο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να πουν "σ’ αγαπώ» ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου πέντε μήνες.

Πόσο νωρίς είναι το «πολύ νωρίς»;

Είναι πιθανό πολύ το νωρίς να αφορά το κατά πόσο γνωρίζεις πραγματικά το άτομο που θες να του το πεις. Είναι ένα στάδιο που μπορεί να προκαλεί σύγχυση ανάμεσα στην αγάπη και τον ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός είναι ένα ισχυρό συναίσθημα έλξης και προσήλωσης προς κάποιον, ενώ η αγάπη περιλαμβάνει το να αισθάνεσαι στενά συνδεδεμένος και κοντά σε κάποιον. Τα συναισθήματα της «αγάπης» που αισθάνεσαι τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μιας σχέσης είναι στην πραγματικότητα η τρελή κι ενθουσιώδης ορμή να βρίσκεσαι κοντά στον άλλον.

Το να αγαπάς πραγματικά κάποιον σημαίνει ότι τον βλέπεις για το ποιος είναι και είσαι πρόθυμος να τον δεχτεί τόσο με τις δυνάμεις του όσο και με τις αδυναμίες του. Αυτός ο τύπος αγάπης δεν μπορεί να προκύψει μέσω μιας σειράς σύντομων dates ή υπέροχων σεξουαλικών συναντήσεων, υποστηρίζουν οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι σχέσεων.

Ωστόσο τα συναισθήματα της αγάπης μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες αν πράγματι μέσα σε αυτό το διάστημα είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε σε βάθος ο ένας τον άλλον. Ανάλογα με το χρόνο που αφιερώνετε  μαζί και την ισχύ  των αλληλεπιδράσεων, η αληθινή αγάπη μπορεί σίγουρα να βιωθεί - και να εκφραστεί - μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Πρόκειται περισσότερο για τη φύση και την ποιότητα του χρόνου που αφιερώνετε  ο ένας στον άλλον που έχει σημασία από τον χρόνο που περνάτε μαζί. Όταν υπάρχουν τραυματικά γεγονότα και ένα άτομο αισθάνεται ότι υποστηρίζεται και φροντίζεται από κάποιον άλλο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει οξυτοκίνη και αγγειοπρεσίνη, οι οποίες είναι οι ορμόνες καλής αίσθησης και σχέσης που κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να μπουν στη διαδικασία να επισημοποιήσουν ή να βάλουν σε λόγια αυτό που αισθάνονται.

Με τις ασφυκτικές συνθήκες που επέβαλε σε όλους μας ο κορωνοϊός είναι εντελώς φυσικό κι αναμενόμενο να έχουν αυξηθεί τα «πρόωρα» «σ’ αγαπώ». Είναι μεγάλη η επιθυμία να το πεις και ίσως ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να το ακούσεις πίσω.

Πρέπει (ή μπορείς) να το πεις πρώτη;

Σε γενικές γραμμές, αν δύο άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον, δεν έχει σημασία ποιος λέει πρώτα το «σ’ αγαπώ». Εάν δεν είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως εσύ, μπορείς ακόμα να του πεις πώς νιώθεις - απλώς αναρωτήσου γιατί θα το κάνεις. Εάν θέλεις απλώς να τον ενημερώσεις για το πού βρίσκεται η καρδιά σου και ξέρεις ότι δεν θα σε ενοχλήσει αν τα δικά του αισθήματά δεν βρίσκονται ακόμα στο ίδιο μήκος κύματος, go for it.

Υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας τόσο ταμπού γύρω από το τι σημαίνει ένα «σ’ αγαπώ» και το σε ποιον το λέμε που προτείνω να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταγράψεις τα συναισθήματά σου. Το να τιμάς τα συναισθήματά σου και να έχεις ενσυναίσθηση μοιάζει να είναι επικίνδυνο και ίσως να φαντάζει τρομακτικό. Ωστόσο, είναι ένας τρόπος να χτίσεις μεταξύ σας οικειότητα.

Αυτές οι δύο μικρές λέξεις μπορούν να φορτώσουν πολύ βάρος σε μερικούς ανθρώπους, οπότε αξίζει να εξετάσεις πώς η εξομολόγησή σου μπορεί να τον επηρεάσει εκείνον αλλά και τη σχέση σας. Η διακήρυξη αγάπης ενός ατόμου μπορεί να φέρει ένα «όχι τόσο έτοιμο» άτομο πιο κοντά, αλλά μπορεί επίσης να τρομάξει κάποιον και να τον απομακρύνει.

Εάν είναι σημαντική για σένα η αντίδραση του άλλου ατόμου στο «σ’ αγαπώ» σου, δώσε προσοχή στα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, καθώς και στους άλλους τύπους γλώσσας που χρησιμοποιεί για να περιγράψει πώς αισθάνεται για σένα. Τα ζευγάρια δοκιμάζουν συχνά το ένα το άλλο δίνοντας προσοχή σε βασικές φράσεις, όπως «πώς νιώθεις» «τι σου αρέσει» «πώς αισθάνεσαι» «μου αρέσει πολύ» «νιώθω … όταν είμαστε μαζί». Παρατήρησε εάν αυτοί οι πρόδρομοι υπάρχουν μεταξύ σας. Εάν ναι, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφράσεις το πώς αισθάνεσαι.

Σημάδια που δείχνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πεις «σ' αγαπώ»

Νιώθεις σαν ξεχειλίζεις από αγάπη.

Είναι σχεδόν σαν να του το έχεις πει ήδη ή σαν να το έχεις στην άκρη της γλώσσας σου.

Γνωρίζεις τον σύντροφό σου πολύ καλά.

Αναγνωρίζεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου - αλλά εξακολουθείς να νιώθεις ότι τον αγαπάς.

Είχατε σημαντικές ή πολύτιμες εμπειρίες μαζί.

Οι δηλώσεις του στιλ «Μου αρέσεις πολύ» δεν σε γεμίζουν πλέον αρκετά.

Έχετε πει φράσεις όπως «Μου αρέσει πολύ που…» ή «Νιώθω τόσο κοντά σου» και λαμβάνεις θετικές απαντήσεις από τον σύντροφό σου.

Ο σύντροφός σου κάνει και αυτός τρυφερές δηλώσεις.

Μιλάτε μεταξύ σας για τη σχέση σας βλέποντας κοινό μέλλον.

Πότε να μην το πεις για πρώτη φορά

Κατά τη διάρκεια του σεξ

Όταν είσαι μεθυσμένη

Πάνω σε ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων

Όταν αισθάνεσαι πιεσμένη

Όταν θέλεις να του ζητήσεις κάτι και νομίζεις  ότι αυτό θα σε βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.