Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαζί-χωριστά – μπορεί ένα διάστημα σε απόσταση να σας φέρει πιο κοντά;

Πότε και γιατί πρέπει να κρατήσετε με τον σύντροφο σου πάνω από 2 μέτρα απόσταση



Οι συνθήκες της πανδημίας που έχουν κρατήσει πάνω πια από ένα χρόνο έχουν αποδειχθεί το σημαντικότερο crash test για τις ερωτικές σχέσεις. Εάν νιώθεις ότι η σχέση σου αρχίζει να καταρρέει, η πρώτη κίνηση που ίσως αποφασίσεις ενστικτωδώς να κάνεις μπορεί να είναι το να προσκολληθείς στον σύντροφό σου. Να επιδιώξεις να μιλάτε 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να κοσκινίζετε κάθε συναίσθημα ο ένας του άλλου – δοκιμάζοντας ό,τι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά κοντά. Οι ειδικοί λένε ότι είναι συχνά πιο εύκολο να αναζωογονήσουμε μια σπασμένη σχέση με ένα διάστημα σε απόσταση, από το να επιδιορθώσουμε μια ρήξη με το να είναι ο ένας μαζί με τον άλλο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας, αλλά δεν έχετε καταφέρει να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση. Ας υποθέσουμε ότι συνεχίζεις να επιχειρηματολογείς ή να κλείνεις τα αφτιά σου στα επιχειρήματα του άλλου. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύγκρουση είναι ένα σημάδι ότι το άγχος έχει πάρει το πάνω χέρι και έχει ήδη προκαλέσει μια αντίδραση «μάχης, φυγής ή παγώματος», υποστηρίζουν οι θεραπευτές σχέσεων.

Όταν, ωστόσο, βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση μάχης ή φυγής, οι παραγωγικές συνομιλίες και η αναζωπύρωση της επαφής και της σύνδεσης είναι σχεδόν αδύνατες. Είτε πρόκειται για συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιχειρημάτων είτε για έντονη ανησυχία ότι η σχέση σου πρόκειται να τελειώσει, το σώμα σου θα τα βιώσει όλα αυτά ως «κίνδυνο», θα τα σωματοποιήσει και θα δυσκολευτεί να λειτουργήσει. Έτσι, το να περάσετε χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλον, θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις ένα διάλειμμα – και ίσως ακόμη έτσι να καταλάβεις τι πάει στραβά.

Ο χώρος απόστασης μεταξύ σας μπορεί επίσης να διορθώσει μια σχέση που καταρρέει λόγω της απώλειας της ατομικότητας. Παρόλο που πιθανότατα αυτή τη στιγμή θα ήθελες να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί ως ζευγάρι, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα εάν ο ένας ή και οι δύο είστε πολύ εξαρτημένοι από τον άλλο προκειμένου να καλύψετε όλες τις ανάγκες του ή εάν οι ανάγκες σου δεν υπήρξαν ποτέ η προτεραιότητά σου.

Το κενό χώρου και χρόνου μπορεί να κάνει τη σχέση σου πολύ πιο υγιεινή, επειδή σου δίνει την ευκαιρία να συνδεθείς ξανά με τις δικές σου αξίες, επιθυμίες. Θα είναι ευκολότερο να συνδεθείτε εκ νέου με γνήσιο τρόπο αφού έχετε αρκετό χώρο, και θα βιώσετε αυτή τη διαδικασία ως κάτι πολύ πιο συναρπαστικό. Και ποιος δεν το θέλει αυτό;

Αν έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να σας βοηθήσει το να δώσετε ο ένας στον άλλο χώρο, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και, στη συνέχεια, συμφωνώντας για το πόσος χώρος/χρόνος χρειάζεστε και οι δύο. Ενημερώστε ο ένας τον άλλον ότι το κάνετε αυτό για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε ο ένας στον άλλο και να εργαστείτε από κοινού στη σχέση σας.

Αυτό θα δημιουργήσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα περισσότερο ειρηνική, ήρεμη και φιλική. Θα ξεφύγεις από αισθήματα ενδεχόμενου θυμού. Και θα σε βοηθήσει να μη σταματήσεις εντελώς –απλώς να πατήσεις ένα pause– τις προσπάθειες διάσωσης λόγω απογοήτευσης. Διαβεβαιώστε ο ένας τον άλλον ότι δεν απορρίπτετε ούτε εγκαταλείπετε ο ένας τον άλλον, αλλά αντίθετα φροντίζετε τον εαυτό σας έτσι ώστε να έχετε την ηρεμία και την ψυχραιμία που είναι απαραίτητο για να μιλήσετε με ανοιχτό, ειλικρινές και εποικοδομητικό τρόπο.

 

 

Από εκεί και πέρα, πάρε όσο χρόνο θεωρείς ότι έχεις ανάγκη και κάνε το δικό σου πρόγραμμα. Δεν επιτρέπεται ομιλία, γραπτά μηνύματα ή διαφωνίες. Χρησιμοποίησε τον χρόνο για να πάρεις βαθιές ανάσες, για να χαλαρώσεις, για να μιλήσεις με φίλους.

Δεν έχετε χωρίσει. Δεν θα βγεις να φλερτάρεις. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό σου. Κρατάτε απλώς μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ σας για να ξεκαθαρίσετε τη σκέψη και τις προθέσεις σας. Ωστόσο αξιοποιήστε αυτό το διάστημα για ανάπαυση του μυαλού, μην παίζετε συνέχεια ξανά και ξανά τις σκηνές της σχέσης

 

 

Εστίασε στον εαυτό σου

Το να πατήσεις pause κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας ή μιας κρίσης στη σχέση σου μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά θα σε βοηθήσει επίσης να εξασκηθείς στις δικές σου ατομικές ανάγκες τώρα και να εξελίξεις τη σχέση σου, αξιοποιώντας τη δημιουργία περισσότερου χώρου ανάμεσά σας. Ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις ένα χόμπι ή να ξαναπιάσεις μια δραστηριότητα που σου άρεσε, αλλά δεν είχες χρόνο. Αυτό θα προσφέρει ένα ωραίο διάλειμμα καθώς και την ευκαιρία να επανασυνδεθείς με ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού σου.

Θα ήταν επίσης πολύ ωφέλιμο να ξαναβάλεις λίγη ενέργεια στις φιλίες, ειδικά αν έχετε χάσει την επαφή λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη σχέση σου. Πέρασε χρόνο με τους φίλους σου. Η κοινωνικοποίηση είναι ένας υγιής τρόπος διατήρησης της ανεξαρτησίας και η δημιουργία μιας κοινωνικής φούσκας ασφαλείας θα στηρίξει και τη σχέση σας μακροπρόθεσμα.

Ενώ μπορεί να μην έχεις την ικανότητα να κουνήσεις τα δάχτυλά σου και να διορθώσεις μαγικά μια προβληματική σχέση, δίνοντας ο ένας στον άλλο χώρο για να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε και να επανασυνδεθείτε με προσωπικά ενδιαφέροντα μπορεί σίγουρα να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δοκίμασέ το!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

Προτεινόμενα

CELEBS

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Σικάτη με κόκκινο ζακετάκι και σατέν λευκή φούστα

Πού «τσάκωσε» ο φωτογραφικός φακός την παρουσιάστρια του Shopping Star;

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»