Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παντρεύτηκα την κολλητή μου: Πλατωνικοί γάμοι, η νέα τάση

Ένα νέο ρεπορτάζ για τους δεσμούς που δεν έχουν σεξ, μόνο τη συντροφικότητα


Γεωργία Κοντού


Αν με τις κολλητές σου δηλώνετε ότι θα είστε «μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα», κάποιοι φίλοι στις ΗΠΑ αποφασίζουν να επισημοποιήσουν αυτό τον όρκο, διασχίζοντας μαζί το κατώφλι της εκκλησίας (ή του δημαρχείου). Δεν πρόκειται απαραίτητα για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις για πλατωνικούς γάμους που έχουν τη συντροφικότητα χωρίς το σεξ, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ των New York Times, που μιλά για ολόκληρη τάση.

Για του λόγου το αληθές, η εφημερίδα μας συστήνει δύο κολλητές, τις Τζέι Γκουέρσιο και Κριστλ Πουριφικάτο, και οι δύο queer και με ελεύθερες σχέσεις, πλέον συζύγους, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι αλλά η σχέση τους παραμένει σε πλατωνικό επίπεδο. Ο λόγος που αποφάσισαν να παντρευτούν ήταν για να αναγνωριστούν, νομικά και κοινωνικά, ως οικογένεια. «Θέλαμε ο κόσμος να μάθει ποιος είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος για την καθεμία στον κόσμο, που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί νομικά ζητήματα που αφορούν και τις δύο» όπως εξήγησε η Γκουέρσιο.

Για την ώρα δεν υπάρχουν στατιστικές για τους πλατωνικούς γάμους μεταξύ φίλων, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους διαδικτυακές κοινότητες, π.χ. στο Reddit, που υπονοούν ότι το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο από όσο ίσως φανταζόμαστε.

«Έχουμε κανονικοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τις ετεροφυλόφιλες μονογαμικές σχέσεις, που φτάσαμε σε σημείο να στιγματίσουμε όλα τα άλλα είδη σχέσεων» σχολιάζει σχετικά ο Νικ Μπόγκναρ, θεραπευτής ζεύγους και οικογένειας. «Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει συχνά [οι πλατωνικοί γάμοι φίλων] αλλά ο κόσμος δεν το συζητάει πολύ γιατί οι άλλοι δεν εκτιμούν τις σχέσεις τους όταν δεν συμμορφώνονται με τους κοινωνικούς κανόνες».

«Οι πλατωνικοί γάμοι εγείρουν ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Ποια στοιχεία είναι σπουδαιότερα σε έναν γάμο και τι χρειάζονται οι σύντροφοι για να είναι αυτός ο γάμος επιτυχημένος;» σχολιάζει με τη σειρά της η Τζες Καρμπίνο, ειδικός σε θέματα σχέσεων.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός διαφέρει από πλατωνικό ζευγάρι σε πλατωνικό ζευγάρι. Για παράδειγμα, οι Κέμα Μπάρτον και Ντιν Μπράουν, που παντρεύτηκαν πλατωνικά, είναι και οι δύο πανσέξουαλ (έλκονται ερωτικά και από τα δύο φύλα) και κολλητές εδώ και επτά χρόνια. Μάλιστα και οι δύο έχουν δύο παιδιά από προηγούμενες σχέσεις. Τον Οκτώβριο του 2020, λίγο προτού η Μπράουν αποκτήσει το δεύτερο παιδί της, αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους, δημιουργώντας μαζί μια μεικτή οικογένεια.

«Έχουμε δεσμευτεί να επενδύσουμε η μία στην άλλη. Άλλωστε, στην τελική, μας ενώνει μια δυνατή αγάπη» είπε η Μπράουν, 30 ετών, βετεράνος του Ναυτικού με αναπηρία.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός