Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ύπνος με κατοικίδια ζώα: Ναι ή όχι; Τι λένε οι ειδικοί

Τελικά, το αγαπημένο μας τετράποδο διαταράσσει ή ωφελεί τον ύπνο μας;


Γεωργία Κοντού


Αν ο σκύλος ή η γάτα σου είναι ανάμεσα στα πιο αγαπημένα σου πλάσματα σε όλο τον κόσμο, ίσως δεν τίθεται καν τέτοιο δίλημμα. Μπορεί να κοιμάστε ήδη κάθε βράδυ αγκαλιά, χωρίς να περιμένεις ένα τελικό πόρισμα από τους ειδικούς. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε, πράγματι, ότι το 66% των Αμερικανών κοιμούνται παρέα με τα κατοικίδιά τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, θα χαρείτε να μάθετε ότι όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τα ψυχολογικά οφέλη της συγκοίμησης με ένα κατοικίδιο.

Τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ενός ζώου είναι αδιαμφισβήτητα: Καλύτερη διάθεση, λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, περισσότερη ηρεμία, αίσθημα σκοπού στην καθημερινότητα, λιγότερη μοναξιά, αντιπερισπασμός από τις προσωπικές ανησυχίες είναι ανάμεσα σε αυτά που αναφέρουν οι κηδεμόνες του.

Επιπλέον, η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο -ή περισσότερα- συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, κι αυτό δεν αφορά μόνο τις νεότερες ηλικίες αλλά και τους μεσήλικες και ηλικιωμένους. Όπως έδειξε, συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 σε ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 χρόνια, οι σκυλογονείς ασκούνται περισσότερο, έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, υποφέρουν από λιγότερους πόνους, αναφέρουν περισσότερη ενέργεια, είναι πιο λειτουργικοί και σωματικά και κοινωνικά και, συνολικά, απολαμβάνουν περισσότερη σωματική και συναισθηματική ευεξία. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύχτα από όσους δεν έχουν σκύλο.

Σε ποιο βαθμό όμως τα κατοικίδια επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας; «Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση για όλες τις περιπτώσεις» απαντά ο ειδικός ύπνου Μάικλ Μπρους, PhD. Μια μελέτη του 2017 σε άτομα χωρίς διαταραχές ύπνου (που παρακολούθησε μέσω αισθητήρων τα μοτίβα ύπνου τόσο των σκύλων όσο και των ιδιοκτητών που κοιμούνται μαζί τους) έδειξε πιο αποτελεσματικό ύπνο στο 81% των συμμετεχόντων, με μέσο όρο το 80%. Μια άλλη μελέτη, σε ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί ανέφεραν πως κοιμούνται καλύτερα όταν έχουν αγκαλιά τον σκύλο τους – ή πως τουλάχιστον το κατοικίδιο ζώο στο κρεβάτι δεν διαταράσσει τον ύπνο τους.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα ζώα διαταράσσουν τον ύπνο μας – επειδή, για παράδειγμα, στριφογυρίζουν ή ροχαλίζουν. Διαφορές στη θερμοκρασία σώματος ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους επίσης έχουν συνδεθεί με διακεκομμένο ύπνο σε κάποιους που κοιμούνται παρέα με το σκύλο τους. Τελικά, αφού οι επιστημονικές γνώμες διίστανται και κάθε περίπτωση διαφέρει, η προσωπική μας εμπειρία είναι μάλλον ο πιο αξιόπιστος δείκτης.

Photo by Rafal Jedrzejek on Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.