Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

«Νιώθω ότι η καλύτερή μου φίλη με ζηλεύει. Τι κάνω;»

Πώς το αντιμετωπίζουμε; Μια ειδικός απαντάει.


Γεωργία Κοντού

Ανυπομονούσες να μοιραστείς την ευχάριστη είδηση μαζί της. Περίμενες ότι θα ενθουσιαστεί όσο κι εσύ. Όμως η αντίδρασή της ήταν τουλάχιστον «χλιαρή»: Όχι μόνο δεν άρχισε να πηδάει από τη χαρά της, αλλά επικεντρώθηκε στα πιθανά μειονεκτήματα, προσπαθώντας να υποτιμήσει τη σημασία της. Ή, από τη στιγμή που της την ανακοίνωσες, ένιωσες να απομακρύνεται από κοντά σου. Από τότε, δεν μπορείς να διώξεις μια δυσάρεστη υποψία από το μυαλό σου: Η κολλητή σου ζηλεύει που συνέβη κάτι καλό -επιτέλους- στη ζωή σου. Πώς το αντιμετωπίζεις;

Η Jan Yager, PhD, συγγραφέας του βιβλίου «Φίλοι για πάντα;» συμβουλεύει να μην αφήσεις την υποψία σου να υποβόσκει γιατί μπορεί σταδιακά να δηλητηριάσει τη σχέση σας. Άλλωστε, η ζήλια ακόμα και ανάμεσα σε κολλητούς δεν σπανίζει. «Ακόμα και οι πιο στενοί φίλοι μπορεί να νιώθουν “τσιμπήματα” ζήλιας. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να διακοπεί η φιλία σας» εξηγεί και παραθέτει τα αποτελέσματα μιας προσωπικής της έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 62% των εθελοντών απάντησαν πως κάποια στιγμή στη ζωή τους εισέπραξαν ζήλια από φίλο.

Πού οφείλεται όμως αυτή η ζήλια; Η ειδικός συμβουλεύει να μην το πάρουμε προσωπικά. «Δεν στρέφεται σε εσάς αλλά ενάντια στην επιτυχία σας γιατί αισθάνεται ότι είναι ανεπαρκής». Είναι λοιπόν πιθανότατα αποτέλεσμα της δικής της ανασφάλειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσουμε και να την υποτιμήσουμε.

Αντιθέτως, η Yager συνιστά να αντιμετωπίσουμε τη φίλη μας κατά πρόσωπο. Ας πούμε ότι της μιλάς για την καινούρια σου δουλειά με ενθουσιασμό αλλά εκείνη σχολιάζει: «Νομίζω ότι δεν σου ταιριάζει αυτή η θέση». Εκείνη τη στιγμή ίσως νευριάσουμε, απογοητευτούμε και η πιο αυθόρμητη αντίδρασή μας θα ήταν να περάσουμε στην αντεπίθεση με μια φράση όπως: «Μήπως ζηλεύεις;» ή «Εγώ ξέρω καλύτερα τι μου ταιριάζει».

Αλλά το προτιμότερο θα ήταν να πούμε: «Νόμιζα ότι θα χαρείς με την επιτυχία μου και απογοητεύτηκα από την αντίδρασή σου. Μήπως σε απασχολεί κάτι και θέλεις να το συζητήσουμε;». Ίσως τότε ανταποκριθεί θετικά και αρχίσει μια συζήτηση που σας δώσει την ευκαιρία όχι μόνο να το λύσετε, αλλά και να έρθετε πιο κοντά η μια στην άλλη. Διαφορετικά, όσο η ζήλια της παρατείνεται και ο δικός σου θυμός γιγαντώνεται, η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε ανοιχτή αντιπαράθεση ή ψυχρότητα. Και αυτό είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα ήθελε καμία σας.

Φωτογραφία: Omar Lopez / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.