Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι μια βραδιά στο θερινό σινεμά

Ο λόγος που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Ποιες ταινίες όμως να επιλέξουμε όταν έχουμε τις «μαύρες» μας;


Γεωργία Κοντού

Σου έχει τύχει ποτέ να αρχίσεις να βλέπεις μια ταινία με άσχημη διάθεση και μέχρι το τέλος της να νιώθεις εντελώς διαφορετικά; Το ψυχοθεραπευτικό εφέ του κινηματογράφου επιβεβαιώνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Mass Communication and Society». Οι ερευνητές, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, διαπίστωσαν ότι οι ταινίες που είναι γεμάτες συναίσθημα μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες της ζωής.

Οι επιστήμονες εστίασαν, συγκεκριμένα, σε φιλμ με αισιόδοξα μηνύματα, όπου οι χαρακτήρες βρίσκουν έναν σκοπό στη ζωή τους και κατακτούν την ευτυχία. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο επικεφαλής ερευνητής, Τζάρεντ Οτ, δεν είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους που γίνεται. Η θεραπεία μέσα από τον κινηματογράφο δεν είναι καινούρια υπόθεση.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν την επίδραση είκοσι ταινιών με κορυφαίες αξιολογήσεις, σε πάνω από 1.000 εθελοντές 18-94 ετών. Από τη μία ήταν ταινίες που θεωρούνται αισιόδοξες όπως «Η λίστα του Σίντλερ» και «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ». Από την άλλη, λιγότερο «φωτεινές» κινηματογραφικές δημιουργίες όπως οι «Pulp Fiction» και «Fight Club».

Όχι αναπάντεχα, όσοι παρακολούθησαν τις «αισιόδοξες» ταινίες ήταν πιθανότερο να ισχυριστούν, στο τέλος, ότι πλέον μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής και να βρουν το κίνητρο για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. «Όταν εστιάζουμε σε παγκόσμια ζητήματα που αφορούν το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος είναι λογικό να ταυτίζονται περισσότεροι με αυτό» σχολίασε ο Οτ.

Μερικές ακόμα προτάσεις για μια ψυχοθεραπευτική κινηματογραφική βραδιά: «Little Miss Sunshine», «Η ζωή του Πι», «Φόρεστ Γκαμπ» και «Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού». Αν και ακόμα και από πιο «ανάλαφρες» ταινίες μπορούμε να πάρουμε μαθήματα ζωής – ή τουλάχιστον να αποδράσουμε, για δύο ώρες, από τα προβλήματά μας.

Φωτογραφία: Myke Simon / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

ΣΧΕΣΕΙΣ

Next stop: συγκατοίκηση! Δες πώς να πετύχει

Πώς θα καταλάβετε αν είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες!

CELEBS

Γιάννης Φέρτης: Οι τρεις γάμοι και οι μεγάλοι έρωτες της ζωής του

Οι γυναίκες που «σημάδεψαν» τη ζωή του σπουδαίου ηθοποιού

FASHION NEWS

«Με τον καιρό, η μόδα έγινε μέρος του DNA μου» Roberto Cavalli

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας που πέθανε στις 12 Απριλίου 2024