Γιατί κάποια ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους;

Δεν το έχουμε παρατηρήσει μόνο εμείς, αλλά και οι επιστήμονες.

Γεωργία Κοντού


Λένε ότι η αγάπη μεταμορφώνει, αλλά δεν πρόκειται απλώς για σχήμα λόγου: έχει και πρακτικό αντίκρισμα. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να συντονίσουν τους χτύπους της καρδιάς τους αισθάνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο σίγουροι για τη σχέση τους, ενώ εκείνα που υποφέρουν από εντάσεις και καβγάδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πάχυνση στις καρωτίδες αρτηρίες, που συνδέονται με την αιμάτωση του εγκεφάλου και την υγεία μας. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε έναν γάμο, τα επίπεδα ωκυτοκίνης, γνωστής και ως η ορμόνη της αγάπης, ευθυγραμμίστηκαν στη νύφη, τον γαμπρό, τους κοντινούς συγγενείς και τους φίλους που παραβρέθηκαν.

Επομένως η αγάπη επηρεάζει σε βάθος τη λειτουργία του οργανισμού μας. Μήπως όμως μας επηρεάζει και εξωτερικά; Σίγουρα θα μας έχει τύχει να δούμε κάποιο ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και πολλά χρόνια και να σκεφτούμε ότι οι σύντροφοι μοιάζουν μεταξύ τους.

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο η εντύπωσή μας. Ένας ειδικός, ο Robert Zajonc, έδειξε σε εθελοντές φωτογραφίες από ζευγάρια που κάποια είχαν παντρευτεί πρόσφατα ενώ άλλα γιόρταζαν ήδη την 25η επέτειό τους. Οι εθελοντές ήταν σε θέση να καταλάβουν ποιοι ήταν μαζί περισσότερα χρόνια, από την εξωτερική ομοιότητά τους. Τα πρόσωπα των μακροχρόνιων συντρόφων είχαν αρχίσει να μοιάζουν μεταξύ τους, ίσως γιατί ο ένας μιμείται τις εκφράσεις του άλλου – και, συνεπώς, μπορεί να αποκτήσει τις ρυτίδες του. Επίσης στα μακροχρόνια ζευγάρια μοιάζουν εκπληκτικά οι λειτουργίες στα νεφρά τους, τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και η σωματική δύναμή τους. Τελικά, όταν αποφασίζουμε να ενώσουμε τη ζωή μας με εκείνη ενός άλλου ανθρώπου, κυριολεκτικά γινόμαστε ένα.

Φωτογραφία: Marcus Aurelius/ PexelsAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares