Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί κάποια ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους;

Δεν το έχουμε παρατηρήσει μόνο εμείς, αλλά και οι επιστήμονες.


Γεωργία Κοντού


Λένε ότι η αγάπη μεταμορφώνει, αλλά δεν πρόκειται απλώς για σχήμα λόγου: έχει και πρακτικό αντίκρισμα. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να συντονίσουν τους χτύπους της καρδιάς τους αισθάνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο σίγουροι για τη σχέση τους, ενώ εκείνα που υποφέρουν από εντάσεις και καβγάδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πάχυνση στις καρωτίδες αρτηρίες, που συνδέονται με την αιμάτωση του εγκεφάλου και την υγεία μας. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε έναν γάμο, τα επίπεδα ωκυτοκίνης, γνωστής και ως η ορμόνη της αγάπης, ευθυγραμμίστηκαν στη νύφη, τον γαμπρό, τους κοντινούς συγγενείς και τους φίλους που παραβρέθηκαν.

Επομένως η αγάπη επηρεάζει σε βάθος τη λειτουργία του οργανισμού μας. Μήπως όμως μας επηρεάζει και εξωτερικά; Σίγουρα θα μας έχει τύχει να δούμε κάποιο ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και πολλά χρόνια και να σκεφτούμε ότι οι σύντροφοι μοιάζουν μεταξύ τους.

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνο η εντύπωσή μας. Ένας ειδικός, ο Robert Zajonc, έδειξε σε εθελοντές φωτογραφίες από ζευγάρια που κάποια είχαν παντρευτεί πρόσφατα ενώ άλλα γιόρταζαν ήδη την 25η επέτειό τους. Οι εθελοντές ήταν σε θέση να καταλάβουν ποιοι ήταν μαζί περισσότερα χρόνια, από την εξωτερική ομοιότητά τους. Τα πρόσωπα των μακροχρόνιων συντρόφων είχαν αρχίσει να μοιάζουν μεταξύ τους, ίσως γιατί ο ένας μιμείται τις εκφράσεις του άλλου – και, συνεπώς, μπορεί να αποκτήσει τις ρυτίδες του. Επίσης στα μακροχρόνια ζευγάρια μοιάζουν εκπληκτικά οι λειτουργίες στα νεφρά τους, τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και η σωματική δύναμή τους. Τελικά, όταν αποφασίζουμε να ενώσουμε τη ζωή μας με εκείνη ενός άλλου ανθρώπου, κυριολεκτικά γινόμαστε ένα.

Φωτογραφία: Marcus Aurelius/ Pexels

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.