Κάτι κουρασμένοι ψεύτες...

Καταφεύγουμε πιο εύκολα στα ψέματα και τις απάτες όταν είμαστε κουρασμένοι και άυπνοι, σύμφωνα με έρευνα.

Γεωργία Κοντού

Όταν νιώθεις εξαντλημένη, είναι πιθανότερο να απογοητεύσεις τους γύρω σου λέγοντας ψέματα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι συμπέραναν ότι κάθε φορά που έχουμε πεσμένα επίπεδα ενέργειας, πέφτουν και οι ηθικές άμυνές μας.

"Σε αντίθεση με την υπόθεση ότι οι καλοί άνθρωποι συνήθως κάνουν καλές πράξεις και οι κακοί άνθρωποι κακές, διαρκώς συσσωρεύονται στοιχεία που δείχνουν ότι οι καλοί άνθρωποι μπορεί να φερθούν ανήθικα και οι κακοί ηθικά, ανάλογα με τις εκάστοτε πιέσεις", γράφει η σχετική επιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση "Harvard Business Review".

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν μια σειρά από απλές πνευματικές ασκήσεις. Κάθε εθελοντής θα αμειβόταν ανάλογα με τον αριθμό ασκήσεων που θα υποστήριζε ότι είχε λύσει (οι συμμετέχοντες νόμιζαν ότι οι λύσεις των ασκήσεων ήταν ανώνυμες). Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να λύσουν τις ασκήσεις σε ώρες που κανονικά εκείνοι κοιμούνται -δηλαδή οι πρωινοί τύποι αργά το βράδυ και τα "νυχτοπούλια" νωρίς το πρωί- "φούσκωσαν" τον αριθμό των ασκήσεων που υποτίθεται ότι είχαν λύσει, για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα. 

Ασχέτως βέβαια του αν θα επαληθευτούν τα συμπεράσματα του πειράματος, τα οφέλη του επαρκούς ύπνου στη σωματική και ψυχική υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares