Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι μεγάλες προσδοκίες μικραίνουν τις πιθανότητες μακροχρόνιας σχέσης;

Το θέμα δεν είναι να κρατάς μικρό ή μεγάλο καλάθι, αλλά να έχεις τα σωστά υλικά που χρειάζεται μια υγιής σχέση



Οι προσδοκίες μιας σχέσης μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολες. Έχοντας υψηλές προσδοκίες ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, συνεχή γκρίνια και διαφωνίες. Το μυστικό συστατικό για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης ερωτικής ζωής έγκειται στον καθορισμό υγιών προσδοκιών σε μια ρομαντική σχέση. Αλλάζοντας τη νοοτροπία σου, έχεις τη δύναμη να αλλάξεις ολόκληρη τη σχέση σου.

Το να έχεις εύλογες προσδοκίες στη σχέση σου θα σε κάνει να έχεις πιο καθαρό βλέμμα, οι στόχοι σου να είναι διαφανείς και το αποτέλεσμα μετρήσιμο και πάνω απ’ όλα εφικτό. Δες ποιες είναι οι σημαντικότερες προσδοκίες που πρέπει να ικανοποιούνται και να καθορίζουν την ποιότητα της σχέσης σου. Εννοείται ισχύουν αμοιβαία και για τους δυο σας!

Χρειάζονται 2

Όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη ζωή, είναι απολύτως φυσικό να περιμένεις ο σύντροφός σου να είναι εκεί για σένα. Δεν είναι λογικό να περιμένεις να λύσει εκείνος όλα τα προβλήματά σου, αλλά μπορεί πάντα να σας ακούει και να σου προτείνει πιθανές λύσεις.

Και οι δύο έχετε τα δικά σας όνειρα και στόχους και εργάζεστε σκληρά για να τους επιτύχετε. Υπάρχουν όμως ορισμένες καταστάσεις όπου πρέπει να βασίζεστε ο ένας στον άλλο και να ζητάτε υποστήριξη ο ένας από τον άλλο.

Μερικές φορές, μια ΜΕΓΑΛΗ αγκαλιά από το αγαπημένο σου άτομο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα αμέσως και αυτή είναι η ομορφιά του να είστε αληθινοί συμπαίκτες σε μια σχέση!

Σεβασμός

Να θυμάσαι πάντα το εξής: Χωρίς σεβασμό, δεν έχετε τίποτα. Ο σεβασμός είναι ουσιαστικό μέρος κάθε υγιούς σχέσης και περιλαμβάνει πολλά πράγματα, από τον τρόπο ζωής σου έως τις συνήθειές σου. Όταν σέβεσαι τον άλλον δεν είσαι επικριτική για τις απόψεις ή τις προτιμήσεις του. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε με όλα όσα λέει ή κάνει ο σύντροφός σας, αλλά πρέπει να σέβεστε τις απόψεις και τις αποφάσεις του. Σε πολλές περιπτώσεις, θα έχετε διαφορετικές απόψεις για διαφορετικά θέματα και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος ή ότι έχεις δίκιο. Αντί να κρίνετε ο ένας τον άλλον, πρέπει να σέβεστε τις διαφορές σας και να επικοινωνείτε με προσοχή γιατί το αίσθημα σεβασμού σε μια σχέση δεν είναι επιλογή.

Εκτίμηση

Όταν πρόκειται για την καθιέρωση εύλογων προσδοκιών σε μια σχέση, πρέπει να μπορείς να εστιάζεις στα θετικά πράγματα που αφορούν τον σύντροφό σου αντί μόνο στα αρνητικά.

Αντί να τον κάνεις να νιώθει άσχημα για το ότι δεν ανταποκρίνεται κάποιες φορές στις προσδοκίες σου, πρέπει να του δείχνεις ότι εκτιμάς περισσότερο τις χειρονομίες του και την προθυμία του να σε βοηθήσει, άσχετα αν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του δεν είναι το ιδανικό. Δώσε έμφαση στα δυνατά του σημεία. Αυτά που σε εξιτάρουν και όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα μαζί του. Πάντα θα υπάρχουν χαρακτηριστικά στον άλλον που μπορεί να σε νευριάζουν, το θέμα είναι να υπάρχει μεταξύ σας καλή διάθεση οι διαφορές αυτές να γεφυρωθούν.

Γενναιοδωρία

Η ικανότητα αμοιβαιότητας είναι ο χρυσός κανόνας κάθε υγιούς σχέσης. Πρέπει να περιμένεις ο σύντροφός σου να είναι γενναιόδωρος μαζί σου και αντίστροφα.

Κατανόηση – αλληλεγγύη – αναγνώριση – δόσιμο – προσφορά – αμοιβαιότητα: είναι συστατικά στα οποία πρέπει να εστιάσεις επειδή καθορίζουν την ποιότητα της σχέσης σας. Δώσε όσο μπορείς από τον εαυτό σας και περίμενε το ίδιο σε αντάλλαγμα από τον σύντροφό σου.

Εάν εστιάζεις μόνο στη λήψη, τότε δεν έχεις κανένα δικαίωμα να περιμένετε από το σύντροφό σας να συνεχίσει να δίνει. Η γενναιοδωρία λειτουργεί μόνο εάν και οι δύο άνθρωποι έχουν την ίδια σχέση με τη… σχέση τους.

Ενδιαφέρον

Πολλές φορές στις σχέσεις, οι σύντροφοι σταματούν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα χόμπι, τις επιθυμίες, τα όνειρα και τα λοιπά του άλλου. Όταν συμβεί αυτό, σταματούν βασικά να προσπαθούν για τη σχέση τους βάζοντάς την στον αυτόματο, το πάθος σταδιακά εξασθενεί και αρχίζετε να είστε αδιάφοροι ο ένας στον άλλο.

Τόνωσε τα κοινά σας σημεία, να προσπαθείτε να ανακαλύπτετε όσο γίνεται νέες προκλήσεις και να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα μαζί για να συνεχίσει ο δεσμός να είναι ισχυρός. Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι και η σημασία στις λεπτομέρειες και στην καθημερινότητα – πώς ήταν η μέρα σας, αυτό πρέπει πάντα να σας ενδιαφέρει αμφότερους.  

 Χρόνος

Ο χρόνος είναι μια από τις πιο σημαντικές προσδοκίες σχέσης. Επίσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον σύντροφό σου. Κάθε σχέση περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία ειδικών αναμνήσεων, το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί και να ενισχύετε το δεσμό σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί, να θυμάσαι ότι υπάρχει πάντα κάτι νέο που μπορείς να κάνεις με τον σύντροφό σου ή να μάθεις για αυτόν. Από ρομαντικές βραδιές από κοντά έως τηλεφωνικές κλήσεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε ο ένας στον άλλο ότι αξίζει τον χρόνο σου. Βέβαια αρκεί να μη φτάσετε στα άκρα – ειδικά στην αρχή μιας σχέσης – η επαφή σας δεν πρέπει να σας «εξαφανίσει» από τον υπόλοιπο κόσμο ή την υπόλοιπη (και μέχρι πριν τη δημιουργία της σχέσης σας) ζωή σας. Η λέξη «ισορροπία» είναι κι εδώ το κλειδί.

Ενσυναίσθηση

Αντί να εστιάζεις μόνο σε αυτό που θέλεις από τη σχέση και τις προσδοκίες σου, πρέπει επίσης να λαμβάνεις υπόψη σου τι θέλει και ο σύντροφός σου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις ό,τι θέλει ή και αντίστροφα, αλλά το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τον ακούς και να του δείχνεις ότι τον νοιάζεσαι και ότι έχει την προσοχή σου.

Να δίνεις προσοχή, να σέβεστε τις απόψεις του και να είσαι πρόθυμη να συμβιβαστείς. Εάν είσαι έτοιμη να τα κάνεις όλα αυτά, έχεις κάθε δικαίωμα να περιμένεις το ίδιο από τον σύντροφό σου. 

Οικειότητα

Ο τρόπος που μιλάς την «αγάπη» μπορεί να είναι ιδιαίτερος, προσωπικός και ξεχωριστός. Ωστόσο, σε όλους αρέσει και απολαμβάνουν τη φυσική αφή (για παράδειγμα, το να κρατιέστε από τα χέρια) και τις λέξεις επιβεβαίωσης (όπως φιλοφρονήσεις), αναγνωρίζοντας τη σωματική και λεκτική επαφή ως τους πρωταρχικούς τρόπους να δείχνουν και να δημιουργούν το αίσθημα της οικειότητας.

Η σωματική στοργή και τρυφερότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση, αλλά μια συναισθηματική σύνδεση είναι μάλλον ακόμη πιο σημαντική. Εάν δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις συναισθηματική οικειότητα, ρώτησε τον εαυτό σου την ακόλουθη ερώτηση: «Τι σε προσελκύει εξαρχής στον άλλον;» Σκέψου το για λίγο και, στη συνέχεια, προσπάθησε να βρεις νέες ιδέες για να ενισχύσεις τον δεσμό σας και να αυξήσεις την οικειότητα. Αλλά να θυμάσαι ότι κι εδώ ο σύντροφός σου πρέπει να βάλει το «χεράκι» του.

Όσο η σχέση σας εξελίσσεται οι ανάγκες, προσδοκίες, επιθυμίες και των δυο σας μπορεί να αλλάζουν, καθώς η σχέση είναι ζωντανός οργανισμός, μένοντας σε ουσιαστική επαφή και συνδεδεμένοι αληθινά είστε σε θέση να παρακολουθείτε συγχρονισμένα αυτές τις αλλαγές, αλλά για γίνεται αυτό με φυσικό τρόπο χρειάζεται δουλίτσα και κοινή προσπάθεια – κι οι γερές βάσεις κι η ειλικρίνεια στην επικοινωνία σας θα είναι ο μεγάλος σας σύμμαχος.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.