Αφεντικά από την κόλαση

Θύματά τους, οι πιο αδύναμοι. Λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει από το σχολείο.

Γεωργία Κοντού

Τα αφεντικά με επιθετική συμπεριφορά στοχεύουν σε υπαλλήλους με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη συμμάχων στο γραφείο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση "Journal of Occupational and Organizational Psychology" - και όχι ότι μάς κάνει να πέφτουμε από τα σύννεφα, εδώ που τα λέμε. Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίαν Ντέιβι ανέλυσε τη μελέτη και προσφέρει μερικές πρακτικές συμβουλές σε εργαζομένους που έχουν πέσει θύματα ή έχουν γίνει μάρτυρες προσβλητικής συμπεριφοράς στο εργασιακό περιβάλλον τους. Σύμφωνα με την ειδικό μάλιστα, σε ένα γραφείο μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα του σχολικού bullying

1. Οι υπάλληλοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή υποστήριξη από συναδέλφους είναι πιο πιθανό να γίνουν δέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς του προϊσταμένου τους (όπως υποτιμητικά σχόλια, απόδοση κατηγοριών κ.λπ.).  

2. Η επιθετική συμπεριφορά ενός προϊσταμένου απέναντι στους πιο αδύναμους υπαλλήλους του εντείνεται όταν ο πρώτος βρίσκεται σε κατάσταση στρες ή απειλής. Οι προϊσταμένοι με έντονο στρες στρέφουν την επιθετικότητά τους μόνο απέναντι στα πιο αδύναμα μέλη της ομάδας τους.

3. Οι υπάλληλοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν αντιδρούν άμεσα στις επιθέσεις από τους προϊσταμένους τους. Αντιθέτως, αρχίζουν να καταβάλλουν μειωμένη προσπάθεια στο να ανταποκριθούν στα εργασιακά καθήκοντά τους και στο να στηρίξουν τα άλλα μέλη της ομάδας στα δικά τους καθήκοντα.

Πώς θα αντιδράσεις;

Η επιθετικότητα στον χώρο εργασίας τροφοδοτείται από το γεγονός ότι τα αφεντικά δεν πληρώνουν κανέναν κοινωνικό τίμημα για τη συμπεριφορά τους και ενδεχομένως αντιλαμβάνονται λανθασμένα ότι οι γύρω τους εγκρίνουν αυτή τη συμπεριφορά, πιστεύουν οι ειδικοί. Αν λοιπόν το ίδιο το θύμα ή οι υποστηρικτές του αναλάβουν την πρωτοβουλία και αντιδράσουν (όχι όμως επιθετικά), εξηγώντας στο αφεντικό ότι η συμπεριφορά του είναι άδικη και ότι δεν την εγκρίνουν οι συνάδελφοί του, το κοινωνικό κόστος της συγκεκριμένης συμπεριφοράς θα ανεβεί, και ο "ταραχοποιός" θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει την ελευθερία να αντιμετωπίζει τον αδύναμο υπάλληλο σαν σάκο του μποξ.

"Καθένας μας μπορεί να ανατρέψει μια μη υγιή κατάσταση αν συμπεριφερθεί με διαφορετικό τρόπο", σχολιάζει η Ντέιβι. "Χρειάζεται θέληση να δούμε και να αναγνωρίσουμε την αρνητική συμπεριφορά, και θάρρος να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αξίζει όμως". Με άλλα λόγια, στο επαγγελματικό περιβάλλον μπορούμε να διδαχθούμε από τις σχολικές εμπειρίες μας.

Πηγή: New York MagazineAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares