Πώς να βοηθήσεις τον ερωτικό σου σύντροφο που πάσχει από κατάθλιψη

Όλα όσα μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις έναν ερωτικό σύντροφο που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας

Ναταλία Πετρίτη

Το να βρίσκεσαι σε σχέση με έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη ή παρόμοια προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολο και να επιβαρύνει τόσο τη σχέση σας, όσο και την δική σου ψυχολογική κατάσταση. Διάβασε εδώ όλα όσα μπορείς να κάνεις από την πλευρά σου για να υποστηρίξεις τον σύντροφό σου στη δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζει, αλλά και για να διατηρήσετε από κοινού τις ισορροπίες στη μεταξύ σας σχέση.

Ενημερώσου

Η ενημέρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, και υγείας γενικότερα, είναι το Α και το Ω ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα τις δυσκολίες που προκύπτουν από ένα πρόβλημα. Διάβασε έγκυρα άρθρα και επιστημονικά κείμενα γύρω από την κατάθλιψη και προσπάθησε να μιλήσεις με έναν γιατρό που θα σου λύσει απορίες, δίνοντάς σου ταυτόχρονα πολύτιμες συμβουλές.

Μην λες στον σύντροφό σου ότι δεν πρέπει να νιώθει με έναν συγκεκριμένο τρόπο

Το να λες στον σύντροφό σου να μην στενοχωριέται για μια κατάσταση δεν περιορίζει το πρόβλημα. Επίλεξε αντίθετα να συζητήσετε για τα συναισθήματα και των δυο σας ελεύθερα, δείξε συμπόνια και ενσυναίσθηση και βήμα βήμα θα ξεπεράσετε μαζί τις δυσκολίες που φέρνει η κατάθλιψη ή κάποιο άλλο ψυχολογικό πρόβλημα.

Ενθάρρυνέ τον να αναζητήσει θεραπεία

Η κατάθλιψη έχει κλινικές αιτίες πίσω της και δεν εδράζεται απλώς σε περιόδους δυσκολιών και στενοχώριας. Αν λοιπόν αντιλαμβάνεσαι πως ο σύντροφός σου πάει καιρός που νιώθει δύσκολα, τότε ενθάρρυνέ τον, χωρίς όμως πίεση, να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Βοήθησέ τον να θέτει μικρούς στόχους

Το να βοηθάς τον σύντροφό σου να θέτει μικρούς στόχους μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα του βοηθά ιδιαίτερα στο να ανεβαίνει η ψυχολογία του κάθε φορά που θα τους φέρνει εις πέρας.

Βοήθα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος χωρίς στρες

Όσο ο σύντροφός σου δίνει την προσωπική του μάχη με μια ψυχική ασθένεια, βοήθα ώστε το περιβάλλον του να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς την ψυχολογία του, αποβάλλοντας από αυτό το στρες. Μια χαλαρωτική ρουτίνα δεν θα βοηθήσει μόνο εκείνον, αλλά και εσένα.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Πολλές φορές, απασχολημένη με το να προσπαθείς να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα, ξεχνάς τελικά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Θυμήσου όμως ότι είναι πρωτίστως εκείνος που θα βοηθήσει τον εαυτό του να ξεπεράσει το πρόβλημά του και ότι εσύ έχεις με την σειρά σου ανάγκες. Σκέψου επίσης σοβαρά το να λάβεις κι εσύ βοήθεια από έναν ειδικό, που θα φροντίσει ώστε η δική σου ψυχολογία να διατηρηθεί σε ισορροπημένα επίπεδα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Καμιά φορά το να είσαι απλά εκεί είναι και το καλύτερο που έχεις να κάνεις

Το να είσαι εκεί είναι αυτό που μπορεί τελικά να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη μάχη του συντρόφου σου με την κατάθλιψη. Επιβεβαίωσέ τον λοιπόν ότι μπορείς να το κάνεις, δίνοντας παράλληλα χώρο και χρόνο στον ίδιο και στον εαυτό σου.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares