Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Gaslighting: Σημάδια ότι κάποιος θέλει να σε κάνει να νομίζεις ότι χάνεις το μυαλό σου

To gaslighting είναι ένα είδος συναισθηματικής κακοποίησης, που είναι δύσκολα αντιληπτό και από το οποίο ξεφεύγουμε επίσης δύσκολα. Μάθε να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις ύπαρξής του.



Αν ο/η σύντροφός σου σε κάνει διαρκώς να επερωτάς τις επιλογές και τις πράξεις σου, αλλά και να πιστεύεις ότι είσαι τρελός/-ή, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να σου ασκεί gaslighting. To gaslighting είναι ένα είδος συναισθηματικής κακοποίησης, που είναι δύσκολα αντιληπτό και από το οποίο ξεφεύγουμε επίσης δύσκολα. Μάθε να αναγνωρίζεις τις ενδείξεις ύπαρξής του, διαβάζοντας το κείμενο που ακολουθεί.

Σημάδια ύπαρξης gaslighting:

Σου λέει ψέματα χωρίς ντροπή

Τα άτομα που ασκούν gaslighting είναι αυτά που δεν διστάζουν να πουν μικρά και μεγάλα ψέματα στους άλλους, χωρίς να νοιάζονται καν για τις συνέπειές τους αλλά και για το ότι είναι πραγματικά προφανή. Αν δε τους αντιμετωπίσεις για αυτά, θα περάσουν αμέσως στην άμυνα ή θα επιρρίψουν ευθύνες σε εσένα.

Υποτιμούν όσα λάθη κάνουν

Τα ψέματα, τα λάθη, οι κακές τους συμπεριφορές και όλα τα συναφή πάντα υποτιμώνται στη συζήτηση, σαν να μην έχουν καμία σημασία ή σαν να είναι πράγματα που εσύ οφείλεις να ανέχεσαι. Πράγμα που φυσικά δεν συμβαίνει αντίστροφα.

Σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου

Είσαι κατά πάσα πιθανότητα θύμα gaslighting όταν το άτομο που έχεις δίπλα σου σε κάνει διαρκώς να αμφισβητείς τον εαυτό σου, από τα μικρά μέχρι και τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου. Όχι απλά είναι χειριστικά και κακοποιητικά τα άτομα που φέρονται έτσι, αλλά κινδυνεύεις να υποφέρεις μελλοντικά από χαμηλή αυτοπεποίθηση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής σου.

Αρνούνται να εξετάσουν τη δικιά σου οπτική πάνω στα πράγματα

Ένας άτομο που συνηθίζει να ασκεί gaslighting δεν δέχεται καν να εξετάσει τη δική σου οπτική πάνω στα πράγματα, και διαρκώς σε υποτιμά. Η γνώμη του είναι πιο σημαντική και θα κάνει τα πάντα για να το καταστήσει σαφές.

Όταν συζητάτε, αλλάζουν διαρκώς το θέμα

Όταν ένας gaslighter νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο, θα προσπαθήσει να τον ανακτήσει αλλάζοντας διαρκώς το θέμα της συζήτησης και μην επιτρέποντάς σου να μιλήσεις ανοικτά για όσα σε ενοχλούν. Ακόμα χειρότερα, θα προσπαθήσει να αλλάξει τα γεγονότα, σαν αυτά να μην έχουν συμβεί ποτέ.

Δείτε εδώ και ένα χρήσιμο βίντεο για το gaslighting:

https://youtu.be/BuSSuuUkrNI

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.