Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

7 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις εύκολα

Μήπως τα βλέπεις αλλά επιμένεις να τα αγνοείς;



Όταν μιλάμε για σχέσεις, η τοξικότητα μεταφράζεται ως η επιβολή εξουσίας του ενός έναντι του άλλου, σε σημείο που το άτομο αυτό χάνει την αυτοπεποίθησή του και αμφισβητεί την αξία του. Ένα πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό της τοξικότητας είναι ότι δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δική του σχέση είναι μία από αυτές, γεγονός που συμβαίνει λόγω του ότι εμπλέκονται έντονα συναισθήματα που θολώνουν την κρίση μας. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να δεις ποια είναι επτά σημάδια δύσκολα στην ανίχνευση, που μαρτυρούν ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

Σε κατηγορεί για προβλήματα που εκείνος/-η δημιούργησε

Ο/Η σύντροφός σου προσπαθεί συστηματικά να μετατοπίσει το επίκεντρο μακριά του/της, στοχοποιώντας εσένα και κάνοντάς σε να νιώθεις ενοχή παρόλο που δεν ευθύνεσαι για τα προβλήματα στη σχέση σας. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η κατηγορία του ενός από τον άλλο για τη δική του απιστία.

Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Πολύ συχνά μέσα σε μια τοξική σχέση αυτός που θέλει να επιβάλει την εξουσία του επιχειρεί να απομονώσει τον άλλον κοινωνικά, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην πρόθεσή του να συναντηθεί με φίλους, συγγενείς ή άλλους δικούς του ανθρώπους.

Είσαι διαρκώς αγχωμένη και αρρωσταίνεις συχνά

Οι τοξικές σχέσεις μας βάζουν σε μια διαδικασία εξάντλησης του οργανισμού μας, καθώς αυτός προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει μια επίθεση ή άλλες συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να εξηγεί και το γεγονός ότι νιώθεις απίστευτο άγχος, αρρωσταίνοντας επίσης πολύ συχνά.

Κρύβεις πληροφορίες από τους φίλους και την οικογένειά σου

Ντρέπεσαι αρκετά για όσα βιώνεις εντός της σχέσης σου, με αποτέλεσμα διαρκώς να αποκρύπτεις πληροφορίες από τους φίλους και τους συγγενείς σου.

Βρίσκεις πάντα δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του/της

Ακόμη κι αν σε διαλύει η συμπεριφορά του/της, πάντα βρίσκεις δικαιολογίες για όσα κάνει ή δεν κάνει στη σχέση σας.

Είναι χειριστικός/-ή

Εάν προσπαθεί διαρκώς να σου πει τι να φορέσεις, τι να ποστάρεις στα social media, που θα βγεις και που όχι, τότε καλύτερα να απομακρυνθείς.

Το παίζει πάντα θύμα

Μήπως κάθε φορά που του/της εξηγείς πώς νιώθεις για κάτι εκείνος/-η το αντιστρέφει και βρίσκει έναν τρόπο να μεταφέρει την συζήτηση στα δικά του συναισθήματα και πόσο θύμα των καταστάσεων είναι; Τότε μάλλον είσαι σε μια εξαιρετικά τοξική σχέση!

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός