Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 συμβουλές ψυχολόγων για τη διαχείριση της απιστίας

Να τι πρέπει να κάνεις για να την ξεπεράσειςΗ απιστία μπορεί όταν γνωστοποιείται να είναι μια πολύ δύσκολη συνθήκη για το μέλλον μιας σχέσης και την ψυχολογία μας, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ζευγαριών καταφέρνουν να προχωρήσουν πέρα από τον πόνο, την απογοήτευση και την οργή που μια εξωσυζυγική σχέση προκαλεί. Ακολουθούν 6 συμβουλές ψυχολόγων που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την κατάσταση και να προχωρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μη δώσεις άφεση αμαρτιών από την πρώτη στιγμή

Στην περίπτωση που ο σύντροφός σου απιστήσει, μην σπεύσεις να «συγχωρήσεις» την απιστία σε μία μέρα, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα θάψεις ζωντανή την οργή και την απογοήτευση που κρύβεις μέσα σου. Αντίθετα, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί όσα έγιναν και να εκλογικεύσει καταστάσεις προτού κάνεις αυτό το βήμα.

Συμφιλιώσου με το παρελθόν

Η διαδικασία της συγχώρεσης του συντρόφου σου θα είναι πολύ πιο εφικτή για εσένα αν συμφιλιωθείς με αντίστοιχα τραύματα του παρελθόντος που νιώθεις ότι παρεμβάλλονται ανάμεσα στην απόφαση του να τον συγχωρήσεις και από το να το κάνεις πράξη.

Εστίασε στη σχέση σου και όχι στο τρίτο πρόσωπο

Η σχέση σου είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των σκέψεών σου και όχι το άτομο με το οποίο απίστησε ο σύντροφός σου. Βάλτε λοιπόν τα δυνατά σας ώστε να λύσετε τα προβλήματα που πιθανώς έχετε και οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

simvoules-psixologon-apistia-2

Μην σκεφτείς ότι πρέπει να τον συγχωρέσεις ολοκληρωτικά

Η επούλωση του τραύματος της απιστίας για πολλά ζευγάρια μοιάζει να μην είναι ποτέ οριστική. Ακόμη κι αν δουλέψεις τα θέματα που σε απομάκρυναν από το σύντροφό σου και οδήγησαν στην απιστία, μην πιεστείς να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή χωρίς να σκέφτεσαι ποτέ όσα συνέβησαν. Αν δεν μπορείς να τον συγχωρήσεις ολοκληρωτικά είναι επειδή είσαι άνθρωπος και δυστυχώς μπορεί να μην έχεις την απαραίτητη αντοχή και ανοχή για κάτι τέτοιο.

Μίλα σε έναν ειδικό

Ένας ή μια ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τον καταιγισμό των συναισθημάτων που βιώνεις (οργή, φόβο, απογοήτευση, θλίψη, κ.ά.). Και θα μπορέσεις τότε να σκεφτείς ορθολογικά την κατάσταση, ερμηνεύοντάς την και ξεπερνώντας την αποτελεσματικά.

Κάνε θεραπεία ζεύγους

Εάν αποφασίσετε να δεσμευτείτε στη σχέση ξανά, η θεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να δουλέψετε όλες εκείνες τις καλά κρυμμένες ή εμφανείς δυσκολίες που σας οδήγησαν στην κρίση και την απιστία. Ο δρόμος θα είναι σίγουρα μακρύς και χρειάζεται περίσσεια υπομονή, αξίζει όμως αν έρθετε και πάλι σε μια κατάσταση όπως αυτήν που ήσασταν προτού εμφανιστούν τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Φάκελος απιστία: γιατί μερικά ζευγάρια την ξεπερνάνε, ενώ άλλα μένουν μετεξεταστέα

Θεραπευτές σχέσεων και ειδικοί ζευγαριών συμβουλεύουν από την εμπειρία τους

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ερωτευτείς ξανά τον σύντροφό σου

Γιατί η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για να ανανεώσετε τη συντροφική σας σχέση

ΣΧΕΣΕΙΣ

15 σκληρές αλήθειες ότι είναι ώρα να εγκαταλείψετε τη σχέση σας

Είναι ώρα να φύγετε και ξέρω ότι το ξέρετε… μην το καθυστερείτε άλλο αν συμβαίνουν αυτά που διαβάσετε παρακάτω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 5 Μαρτίου

Οφείλετε να είστε προσεκτικοί στις μεγάλες υποσχέσεις

ΣΙΝΕΜΑ

Dune: Part 2: Επιστροφή στον Arrakis και στο στο μεγάλο κινηματογραφικό υπερθέαμα

Ο Βασίλης Σπανός περιπλανιέται στις αχανείς ερήμους του Arrakis και στο μεγάλο σινεμά του σύγχρονου auteur της επιστημονικής φαντασίας Denis Villeneuve

SINGLES

Οι μεγαλύτεροι ενδόμυχοι φόβοι των ναρκισσιστικών ατόμων

Μπορεί να το κρύβουν καλά αλλά και οι ναρκισσιστές φοβούνται, δείτε λοιπόν τα αδύνατά τους σημεία