Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Να γιατί η συναισθηματική απομάκρυνση είναι η πιο τοξική μορφή κατάχρησης

Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική απομάκρυνση και τι να κάνετε γι' αυτό όταν συμβαίνει στη σχέση σας



Κάθε σχέση που πιστεύεις ότι αξίζει οφείλει να περιέχει άφθονη αγάπη, στοργή και ενσυναίσθηση. Όταν αυτά τα πράγματα λείπουν, δεν αργεί να αρχίσει η κατηφόρα. Το να είσαι με έναν σύντροφο που αρνείται να σου ανοιχτεί συναισθηματικά ή που κάνει τα πάντα για να σε κάνει να νιώθεις απομονωμένη ή μόνη είναι ένοχος συναισθηματικής κακοποίησης. Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική απομάκρυνση και τι να κάνετε γι' αυτό.

Τι είναι η συναισθηματική απομάκρυνση;

Η συναισθηματική απομάκρυνση στις σχέσεις αναφέρεται σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς στο οποίο ο ένας σύντροφος αποκρύπτει ή συγκρατεί σκόπιμα τη συναισθηματική έκφραση, τη στοργή ή την επικοινωνία από τον άλλο σύντροφο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ρομαντικές σχέσεις, φιλίες ή οικογενειακές σχέσεις.

Η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί να βλάψει μια σχέση και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης, μοναξιάς και δυσαρέσκειας στον σύντροφο που του αρνούνται μια πλήρη συναισθηματική σύνδεση. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ανισορροπία δύναμης στη σχέση, με τον σύντροφο που διατηρεί την παρακράτηση να έχει περισσότερο έλεγχο και τον άλλο σύντροφο να αισθάνεται ανίσχυρος. Δεν είναι μια κατάσταση στην οποία θέλει κανείς να βρίσκεται.

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ένοχος για συναισθηματική απόκρυψη

Αποφεύγει να μιλήσει για τα συναισθήματά του ή αμύνεται όταν προσπαθείτε να κάνετε μια συναισθηματική συζήτηση.

Κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε για να τον προσελκύσετε, κλείνετε αμέσως. Συμπεριφέρεται σαν να προσπαθείτε να τον ξεγελάσετε ως άτομο, σαν να είναι ευάλωτος ή κάτι τέτοιο.

Δεν εκφράζει ενσυναίσθηση ή ανησυχία για τα συναισθήματα ή την ευημερία σας.

Ο σύντροφός σας θα πρέπει να θέλει να νιώθετε υποστήριξη και κατανόηση. Ωστόσο, όταν είναι ένοχος συναισθηματικής συγκράτησης, μπορεί να φαίνεται ψυχρός ή αδιάφορος όταν εκφράζετε λύπη, ανησυχία κ.λπ.

https://www.instagram.com/p/CAPiBMFgHzx/

Στερεί ή είναι φειδωλός ως προς τη σωματική στοργή, όπως αγκαλιές, φιλιά ή κρατήματα χεριών.

Θα πρέπει να θέλει να σας δείξει πόσο νοιάζεται για εσάς σωματικά. Ωστόσο, όταν αρνείται να το κάνει για να διατηρήσει την εξουσία πάνω σας ή να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα, αυτό είναι συναισθηματική κακοποίηση. Μην το ανέχεστε.

Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει να περάσει χρόνο μαζί σας ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες που απολαμβάνετε μαζί. Είστε σε μια σχέση, οπότε ο ποιοτικός χρόνος είναι μέρος της συμφωνίας

Απορρίπτουν τις ιδέες ή τις απόψεις σας χωρίς να τις λάβουν υπόψη.

Η συναισθηματική απομάκρυνση μπορεί επίσης να λάβει τη μορφή απορριπτικότητας. Εάν δεν ενδιαφέρεται ποτέ για το τι αισθάνεστε ή σκέφτεστε για μια κατάσταση και δεν σας συμβουλεύεται πριν λάβει αποφάσεις, συμπεριφέρεται άδικα απέναντί σας. Υπάρχουν δύο άτομα στη σχέση σας. Θα έπρεπε να συμπεριφέρεται λαμβάνοντάς σας υπόψη του.

Χρησιμοποιεί τη σιωπή ή την παθητική-επιθετική συμπεριφορά ως τρόπο να σας τιμωρήσει ή να ελέγξει τη σχέση.

Όταν υπάρχει σύγκρουση σε μια σχέση, πρέπει να επικοινωνήσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα. Ωστόσο, αν αρνηθεί να δεσμευτεί ή σκόπιμα να σας αφανίσει για να νιώσει δυνατός, δεν είναι ένοχος μόνο για συναισθηματική απομάκρυνση αλλά και για συναισθηματική κακοποίηση.

https://www.instagram.com/p/B_5IWgHApXu/

Σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή ντροπή που εκφράσατε τα συναισθήματα ή τις ανάγκες σας.

Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνει. Όχι μόνο θα πρέπει να επικυρώνει τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, αλλά θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην ικανοποίησή τους όπου είναι δυνατόν. Σίγουρα, κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για τη συνολική σας ευτυχία. Ωστόσο, η έλλειψη επιθυμίας να βεβαιωθεί ότι είστε εντάξει είναι μια σοβαρή κόκκινη σημαία.

Ποτέ δεν ζητά συγγνώμη ούτε αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του ή την προσβλητική συμπεριφορά του.

Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι κάνουμε λάθη. Όταν το κάνουμε, δεν θα πρέπει να έχουμε πρόβλημα να κατεβάσουμε το κεφάλι και να πούμε ότι λυπούμαστε. Κάποιος που χρησιμοποιεί συναισθηματική απομάκρυνση ως μορφή ελέγχου αρνείται να ζητήσει συγγνώμη. Συμπεριφέρεται σαν να είναι τέλειος όταν πραγματικά δεν είναι.

Συχνά σας διακόπτει ή μιλάει για εσάς όταν εκφράζεστε.

Ενώ του λέτε πώς νιώθετε, αρχίζει να δίνει τη δική του πλευρά της ιστορίας ή σηκώνεται και απομακρύνεται για να σας απορρίψει. Είναι σαν τα συναισθήματά σου να μην έχουν καν σημασία για εκείνον.

Δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σας να συνδεθείτε συναισθηματικά ή αποσύρετε συναισθηματικά χωρίς να δώσει εξήγηση.

Αυτό είναι ίσως το πιο επώδυνο πράγμα σε αυτή τη λίστα. Θέλετε να είστε κοντά στον σύντροφό σας γιατί τον αγαπάτε. Ωστόσο, η συναισθηματική απομάκρυνσή του καθιστά αδύνατη μια βαθιά σύνδεση.

https://www.instagram.com/p/CDT6FXVhYb8/

Τι να κάνετε για αυτό

Επικοινωνήστε τα συναισθήματά σας.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον σύντροφό σας πώς σας επηρεάζει η συναισθηματική του συμπεριφορά. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» για να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα και αποφύγετε τη χρήση κατηγοριών. Επίσης, μην τον αφήσετε να σας διακόψει. Πρέπει να εισακουστείτε.

Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση.

Όταν ο σύντροφός σας επικοινωνεί μαζί σας, φροντίστε να τον ακούτε προσεκτικά και να δείχνετε ότι καταλαβαίνετε τι λέει. Δεν θέλετε να σε κατηγορήσει ότι αγνοείτε αυτά που λέει (ακόμα κι αν αυτό είναι που σου κάνει πάντα).

Επικυρώστε τα συναισθήματα του συντρόφου σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει ότι τα συναισθήματά του είναι έγκυρα και σημαντικά. Αποφύγετε την απόρριψη ή την ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων. Ακριβώς επειδή απομακρύνετε συναισθηματικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να του συμπεριφέρεστε το ίδιο. Συνεχίστε να είστε ο σύντροφος που θέλετε να έχετε ως αντάλλαγμα.

https://www.instagram.com/p/CNKrKsSB0lw/

Θέστε όρια.

Ενημερώστε τον σύντροφό σας ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές για εσάς και τι περιμένετε από αυτόν στη σχέση σας. Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί με αυτά τα όρια ή όχι. Είναι δικά σας και έχετε το δικαίωμα να τα ορίσετε.

Αναζητήστε θεραπεία.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να δείτε έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο μαζί για να εργαστείτε για την επικοινωνία και τη συναισθηματική οικειότητα στη σχέση. Φυσικά, για να λειτουργήσει αυτό, ο σύντροφός σας πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος και να είναι πρόθυμος να εργαστεί πάνω σε αυτό.

Να προσέχετε τον εαυτό σας.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τις δικές σας συναισθηματικές ανάγκες, ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν τις ικανοποιεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή.

https://www.instagram.com/p/CRGjAtjn9S3/

Εξασκηθείτε στον αυτοστοχασμό.

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τη δική σας συμπεριφορά στη σχέση αυτή και πώς μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Δεν φταίτε εσείς για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας όσο κι αν προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο.

Σκεφτείτε το μέλλον της σχέσης.

Εάν ο σύντροφός σας δεν είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με το θέμα ή η απόμακρη συναισθηματική του συμπεριφορά προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση, μπορεί να είναι απαραίτητο να σκεφτείτε να τερματίσετε τη σχέση για τη δική σας συναισθηματική ευημερία.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος