Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαιΩς toxic positivity ορίζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων που στόχο έχει να τηρείται διαρκώς μια θετική στάση ως προς τα πράγματα, αλλά και να αποφεύγεται η οποιαδήποτε διένεξη με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης που μεταφράζεται ως ακραία αισιοδοξία, η οποία μας κάνει να ζούμε συνήθως μέσα σε ψευδαισθήσεις, αγνοώντας και παραμερίζοντας υπαρκτά προβλήματά μας και επιβαρύνοντας σιωπηλά τον εαυτό μας, σκεπτόμενοι ότι αν τα φέρουμε στην επιφάνεια ώστε να τα λύσουμε, θα προκύψουν ακόμη περισσότερα από αυτά.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να βλάπτει συστηματικά και τις ερωτικές μας και το βασικότερο πρόβλημα ως προς αυτήν είναι ότι πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι την έχουμε υιοθετήσει ως συμπεριφορά.

Ακολουθούν έξι συχνά παραδείγματα τοξικής θετικότητας που ίσως έχεις με κάποιο τρόπο βάλει στη ζωή σου και που πρέπει να αποβάλεις ώστε να διατηρήσεις υγιείς ερωτικές σχέσεις με ποιοτική επικοινωνία και κατανόηση.

6 συμπεριφορές που καλό είναι να αποφεύγουμε:

-Να κρύβεις αυτό που νιώθεις πραγματικά, από φόβο του «τι θα πει ο κόσμος» και φοβούμενη ότι θα δημιουργήσεις νέα προβλήματα αν μοιραστείς τις σκέψεις σου.

-Να αγνοείς α συναισθήματα που σε κατακλύζουν, επειδή επιθυμείς να προχωρήσεις στη ζωή σου και την ερωτική σου σχέση χωρίς προβλήματα κατά νου.

-Να υποτιμάς τα αρνητικά σου συναισθήματα επειδή «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα». Κι αν είναι στο χέρι σου να τα κάνεις καλύτερα και να νιώθεις πραγματικά ευτυχισμένη με τον σύντροφό σου;

-Να αγνοείς τη θλίψη, την απογοήτευση ή την απώλεια που ίσως νιώθεις σε κάποια φάση της ζωής σου εντός της σχέσης. Τα παραπάνω συναισθήματα πρέπει να βιώνονται στην ολότητά τους ώστε σταδιακά να τα ξεπερνάς, χωρίς να μένουν πίσω σοβαρά τραύματα που ενέχουν τον κίνδυνο να διαλύσουν μια σχέση. 

-Να νιώθεις ντροπή που δεν είσαι καλά σε κάποια φάση της ζωής σου και να προσποιείσαι ότι όλα πάνε τέλεια, μόνο και μόνο για να μην αγχώσεις τον σύντροφό σου.

-Να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άσχημα, επειδή εκφράζουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα. Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας, προκαλώντας μας άγχος, στρες, στενοχώρια και ανασφάλεια, ο πρώτος τρόπος για να το ξεπεράσουμε είναι να το μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν ερωτικό σύντροφο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαθήματα σχέσεων από την τελευταία σεζόν του New Amsterdam

Χωρίς σπόιλερ σε περίπτωση που δεν την είδατε ακόμα...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι ξεχωριστές διακοπές είναι το καλύτερο δώρο…

…που μπορείτε να κάνετε στη μακροχρόνια σχέση σας αυτό το καλοκαίρι

ΣΧΕΣΕΙΣ

Break up stories – μήπως η σχέση σου οδεύει προς το τέλος

Δες αν σου θυμίζουν κάτι τα παρακάτω σενάρια χωρισμού

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη