Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει τελικά αυτό που λέμε αδελφή ψυχή;

Η αγάπη είναι λιγότερο συγκεκριμένη από όσο νομίζουμε, σύμφωνα με την επιστήμηΤο κατά πόσο υπάρχει το άλλο μας μισό ή αδερφή ψυχή έρχεται να αναρωτηθεί ο Rafa Euba, ψυχίατρος, με έδρα το Λονδίνο, σε πρόσφατο άρθρο του στο Psychology Today, όπου και διαβάζουμε:

Η στιγμή που νιώθουμε πιο κοντά στην ευτυχία είναι όταν ερωτευόμαστε – αρκεί φυσικά να υπάρχει ανταπόδοση. Όταν δεν υπάρχει, μπορεί να εμφανίσουμε ένα «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, όπως είναι γνωστό στην ιατρική, το οποίο επηρεάζει τους μυς της καρδιάς και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όπως όλοι γνωρίζουν και τα αγαπημένα τραγούδια μας θυμίζουν συνεχώς, η ρομαντική αγάπη είναι η πηγή πολλών έντονων και αντικρουόμενων συναισθημάτων που είναι απίθανο να μας κρατήσουν ευτυχισμένους για πολύ.

Το πρόβλημα με τη ρομαντική αγάπη είναι ότι συχνά πηγαίνει στραβά. Μπορεί να είναι χωρίς ανταπόδοση, ή προδομένη, ή μπορεί απλά να λήξει, και όταν συμβεί κάτι από αυτά, τα αποτελέσματα είναι πολύ οδυνηρά.

Περισσότερο λειτουργικό παρά ρομαντικό

Στα πολύ παλιά χρόνια, προτού εφευρεθεί ο ρομαντικός έρωτας τον Μεσαίωνα από τους τροβαδούρους της Νότιας Γαλλίας, ο έρωτας ήταν μια μάλλον πιο λειτουργική υπόθεση από ό,τι είναι σήμερα, και ο μέσος νέος είχε πολύ περιορισμένη επιλογή πιθανών συντρόφων στο άμεσο περιβάλλον του, αν είχε καθόλου επιλογή.

Μόλις εφευρέθηκε η ρομαντική αγάπη, τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να υποθέσει κανείς ότι είχε ήδη υπάρξει σε κάποιο βαθμό πριν από τους τροβαδούρους, ακόμα κι αν άλλες πιο πρακτικές σκέψεις διέπουν συχνά τη στοργή μεταξύ των νέων. Οι ρομαντικές παρορμήσεις φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα πολύ βαθιά ενσωματωμένες στο ανθρώπινο σχέδιό μας. Υπάρχει, ωστόσο, μια πτυχή της αγάπης που είναι σχετικά νέα και που μας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα: Αυτή είναι η έννοια του «The One» ή η πεποίθηση ότι υπάρχει μόνο μία και μοναδική αδελφή ψυχή εκεί έξω για κάθε έναν/μία από εμάς το δικό μας και συγκεκριμένο «άλλο μας μισό» ή «αδερφή ψυχή».

Το ένα

Η ρομαντική ιδέα της αδελφής ψυχής είναι φαινομενικά όμορφη, αλλά είναι επίσης λανθασμένη, ακόμη και αντιπαραγωγική, εκτός κι αν κατανοηθεί ως κάποιος που έγινε η αδελφή ψυχή μας μέσω της αγάπης και της αφοσίωσής του και εργαζόμενοι σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η σχέση είναι επιτυχημένη. Με άλλα λόγια, η ιδιότητα της αδελφής ψυχής είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης. Μια αδελφή ψυχή δεν είναι ένα μοναδικό άτομο που μας συμπληρώνει τέλεια και που πρέπει να βρούμε για να είμαστε ευτυχισμένοι μια μέρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει –για οποιονδήποτε από εμάς– μια σειρά από πιθανές αδελφές ψυχές εκεί έξω.

Αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Η αγάπη είναι πολύ λιγότερο συγκεκριμένη από ό,τι προτείνουν τα ρομαντικά τραγούδια. Το να το έχουμε αυτό κατά νου θα μας βοηθήσει όταν η αγάπη μας δεν ανταποκρίνεται ή όταν νιώθουμε ότι προδίδεται. Αυτός ή αυτή δεν ήταν πραγματικά η αδελφή ψυχή μας (δεν κέρδισαν τον τίτλο) και άλλοι που έχουν καλύτερα προσόντα για να γίνουν τελικά αδελφή ψυχή μας είναι εκεί έξω, περιμένοντας να μας συναντήσουν.

Ο Rafa Euba είναι συνταξιούχος έμπειρος σύμβουλος ψυχίατρος, με έδρα το Λονδίνο. Γεννήθηκε στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική, έγινε ψυχίατρος στην Αγγλία, όπου έχει εργαστεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, από αποκλειστικές ιδιωτικές κλινικές μέχρι φτωχές φτωχογειτονιές.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

14 ενδείξεις ότι ο πρώην σας εξακολουθεί να έχει εμμονή μαζί σας

Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι ακόμα κολλημένος

ΣΧΕΣΕΙΣ

Σε έχει στα ώπα ώπα ή απλώς σε ελέγχει υπερβολικά - βρες τη διαφορά

Πώς να καταλάβεις αν η φροντίδα του συντρόφου σου γίνεται παρεμβατικός έλεγχος

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να αποτρέψετε μια τοξική σχέση όσο είναι νωρίς

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία, δείτε τι πρέπει να έχετε στο νου σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 19 Ιουνίου

Με επιμονή και υπομονή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου

ΣΧΕΣΕΙΣ

14 ενδείξεις ότι ο πρώην σας εξακολουθεί να έχει εμμονή μαζί σας

Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι ακόμα κολλημένος

FASHION RADAR

Ποιας Ελληνίδας σχεδιάστριας ήταν το εντυπωσιακό φόρεμα της Chiara Ferragni που επέλεξε για εμφάνισή της στο Κάπρι;

Μια ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή της απόδραση στον κοσμοπολίτικο ιταλικό προορισμό