Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ζητάς όντως πολλά ή είσαι απλώς με το λάθος άτομο;

Ζύγισε απαιτήσεις, προσδοκίες και δες αν είσαι υπερβολική ή απλώς στον άσο…



Όλοι έχουμε κάνει σχέσεις όπου νιώθαμε (ή μας είπαν) ότι «ζητάμε πάρα πολλά» από τον σύντροφό μας. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτό είναι να αποφασίσεις εάν συμβαίνει αλήθεια ή αν είσαι απλώς με κάποιον που διαφωνεί με την άποψή σου.

Το «να ζητάς πάρα πολλά» είναι υποκειμενικό. Αυτό που μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είναι πολύ ή είναι πολύ βασικό μπορεί να είναι υπερβολικό για κάποιον άλλο και το αντίστροφο. Όλα εξαρτώνται από το αν νιώθεις ότι οι βασικές σου ανάγκες ικανοποιούνται – και αν δεν ικανοποιούνται, εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι εγγενώς λάθος με τις προσδοκίες στη σχέσης σου, αλλά μάλλον ότι εσύ και ο σύντροφός σου δεν είστε συμβατοί.

Είναι σημαντικό να αναλύσεις την έκταση αυτού που ζητάς.

Τι ακριβώς ζητάς; Είναι μια διακοπή συμφωνίας; Μπορεί η σχέση να σωθεί αν συνεχίσεις να ζητάς το ίδιο πράγμα όταν νιώθεις ότι δεν το παίρνεις; Όλα αυτά είναι έγκυρες ερωτήσεις που πρέπει να σκάψεις βαθιά, να απαντήσεις και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες;

Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθείς αν σκέφτεσαι σε λογικά πλαίσια ή εάν έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που απαιτείς να ικανοποιηθούν. Για παράδειγμα, η στοργή από τον σύντροφό σου είναι μια βασική ανάγκη που όλοι χρειαζόμαστε σε μια σχέση. Ωστόσο, αν περιμένεις να αφήνει τα πάντα για σένα όποτε θέλεις την προσοχή είναι εντελώς άλλο πράγμα, ειδικά όταν δεν τον βολεύει. Εάν πιστεύεις ότι είσαι λογική, τότε δεν πρέπει να φοβάσαι να πλησιάσεις τον σύντροφό σου για την κατάσταση. Εάν πάλι νομίζεις ότι είσαι απαιτητική, ίσως θα πρέπει να προσπαθήσεις να εργαστείς πάνω σε αυτό για να βελτιώσεις τη σχέση σας.

Ποιος λέει ότι ζητάς πάρα πολλά;

Έχει πει ο σύντροφός σου ευθέως ότι ζητάς πάρα πολλά ή είναι απλώς ένα συναίσθημα που νιώθετε; Εάν το τελευταίο, ποια σημάδια υπάρχουν που το υποδεικνύουν; Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να καταλάβετε γιατί νιώθετε έτσι ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε με επιτυχία, ελπίζουμε μαζί.

Κάνε μια συζήτηση με το άλλο σου μισό.

Εάν δεν είχε ιδέα ότι ένιωθες έτσι και είναι στην ευχάριστη θέση να λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσειότι δεν θα αισθανθείς ξανά έτσι, τότε έρχονται ευτυχισμένες μέρες, συνέχισε έτσι. Εάν είχατε ήδη τη συζήτηση και ο σύντροφός σου κατέστησε σαφές ότι αυτό που ζητάς είναι απαράδεκτο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Επικοινώνησε με τους αγαπημένους σου για να δεις αν πιστεύουν ότι είσαι παράλογη.

Εάν είχατε ήδη μια συζήτηση με το άλλο σας μισό και δεν πήγε καλά, μίλησε με την οικογένεια και τους φίλους σου σχετικά. Σε ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και θα σου πουν ευθέως πώς το βλέπουν. Ακόμα κι αν η αλήθεια μπορεί να βλάψει, θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις τα επόμενα βήματα και αν αξίζει να σώσεις τη σχέση σας.

Το άλλο σου μισό μειώνει τα συναισθήματά σου;

Εάν οι φίλοι και η οικογένειά σας πιστεύουν ότι έχετε απολύτως τα δικαιώματά σας να ζητήσετε ό,τι ζητάτε και το άλλο σας μισό δεν το κάνει, θυμηθείτε απλώς ένα πράγμα: τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα. Μην δίνετε σε κάποιον άλλον τη δύναμη να σας μειώνει.

Το άλλο σου μισό προσπαθεί ενεργά να βελτιώσει την κατάσταση;

Στο τέλος της ημέρας, ο σύντροφός σου θα πρέπει απλώς να θέλει να σε κάνει ευτυχισμένη και να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να το πετύχει αυτό, αν έχεις επικοινωνήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν έχει εκφράσει ότι διαφωνεί, θα πρέπει να προσπαθήσει να συμβιβαστεί μαζί σου με κάποιον τρόπο. Εναλλακτικά, μήπως έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις αλλά τίποτα δεν αλλάζει όσες φορές κι αν το συζητήσατε; Τότε ίσως είναι καιρός να πεις έναν σοβαρό λόγο με τον εαυτό σου.

Σκέψου τι σου αξίζει.

Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να έχεις την αυτοεκτίμηση να απομακρυνθείς αν έχεις προσπαθήσει να το επιλύσεις με τον σύντροφό σου, αλλά δεν πιστεύεις ότι παίρνεις αυτό που πιστεύεις ότι αξίζεις από τη σχέση.

Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές.

Η ουσία είναι ότι θα υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί σύντροφοι εκεί έξω που συμφωνούν με την άποψή σου και θέλουν τα ίδια πράγματα με σένα – ακόμα κι αν ο σημερινός σου σύντροφος δεν το κάνει. Ίσως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει κάποιος άλλος που θα σου ταιριάζει καλύτερα. Με το να μένεις με το λάθος άτομο, χάνεις χρόνο που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να προσπαθήσεις να βρεις το κατάλληλο άτομο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department