Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

9 ενδείξεις ότι βγαίνεις με έναν κατά συρροή ψεύτη

Πριν βυθιστείς στα φούμαρά του, μάθε πώς να ξεχωρίζεις έναν «επαγγελματία» ψεύτη



Ο τύπος με τον οποίο βγαίνετε είναι υπέροχος και όλα αυτά, αλλά υπάρχει κάτι λίγο περίεργο σε αυτόν. Είναι σχεδόν σαν να μην μπορείς να πιστέψεις τίποτα που λέει. Τον πιάνεις να λέει μικρά λευκά ψέματα και μισές αλήθειες και τελικά αποκαλύπτεις τα στολίδια του. Εάν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι μπορεί να βγαίνετε με έναν «επαγγελματία» ψεύτη.

Δεν μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια.

Εάν ο τύπος δεν μπορεί να συναντήσει τα μάτια σας όταν σας λέει μια ιστορία, είναι πιθανό να κοιτάζει μακριά γιατί ξέρει ότι αυτό που λέει είναι 100% αναληθές. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο σας απαντά ένας άντρας την επόμενη φορά που θα του κάνετε μια ερώτηση για την ημέρα του. Αν ανταποκρίνεται αποστρέφοντας το βλέμμα του και αν είναι ανήσυχος ενώ ανταποκρίνεται, το πιθανότερο είναι ότι είναι γεμάτος ανακρίβειες. Προσπαθεί να σας αποσπάσει από τα ψέματά του με τη γλώσσα του σώματός του και προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι νιώθει άβολα γι' αυτό.

Ομορφαίνει τις λεπτομέρειες σχεδόν για τα πάντα.

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες εξωραΐζουν τις λεπτομέρειες του εγκόσμιου και συνηθισμένου. Ακούστε πώς περιγράφει μια ιστορία που συνέβη στη δουλειά ή με φίλους. Περιγράφει μια αλληλεπίδραση με έναν ανώτερο με τόσο μελοδραματικό και μάλιστα φανταστικό τρόπο που ακούγεται σχεδόν απίστευτο; Αν ναι, αυτό είναι πιθανώς επειδή είναι απίστευτο… γιατί είναι ψέμα. Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες υπερβάλλουν όλη την ώρα γιατί το να τεντώνουν την αλήθεια είναι δεύτερη φύση για αυτούς.

Θέλει πολύ να γίνει αρεστός.

Για να το πετύχει αυτό, θα διατυπώσει τα πράγματα με τρόπο που πιστεύει ότι τον κάνει να φαίνεται πιο ψύχραιμος στους άλλους. Για παράδειγμα, ένας ψυχαναγκαστικός ψεύτης μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία που πιστεύει ότι μπορεί να σας αρέσει απλώς για να πάρετε μια θετική αντίδραση. Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες διψούν για επικύρωση και θετική ενίσχυση όσο πιο συχνά γίνεται. Μην πέφτετε στην παγίδα!

Λέει ψέματα για τα μικρά πράγματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν ο σύντροφός σας λέει ψέματα για ασήμαντα πράγματα για τα οποία φαίνεται παράξενο να λέει ψέματα, έχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν σας πει ότι είχε τάκο όταν βγήκε για μεσημεριανό γεύμα με τους συναδέλφους του, αλλά αργότερα ανακαλύψετε ότι έφαγε μόνος του τη χθεσινή πίτσα, ίσως αναρωτηθείτε ποιο είναι το νόημα αυτού τους ψέματος. Δεν υπάρχει νόημα ή λογική - τα άσκοπα ψέματα είναι η ψυχή ενός ψυχαναγκαστικού ψεύτη.

Τα ψέματά του πιθανότατα συνδέονται με κάποια μεγαλύτερα ζητήματα αυτοεκτίμησης.

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες έχουν μια βαθιά επιθυμία να γίνουν αρεστοί, κάτι που συχνά συνδέεται με τα βαθιά ριζωμένα ζητήματα αυτοεκτίμησής τους. Μόνο εσείς θα ξέρετε αν ο σύντροφός σας έχει αυτά τα προβλήματα, αλλά αν τα έχει, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες λένε ψέματα για να αισθάνονται άξιοι να βρίσκονται στον κόσμο, ακόμα και στον δικό σας κόσμο, οπότε μην εκπλαγείτε αν συμβαίνει αυτό.

Οι λεπτομέρειες των ιστοριών του αλλάζουν συνεχώς.

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες πάντα απλώνουν την αλήθεια και φτιάχνουν μια ιστορία, όπως ξέρουμε, επομένως ως αποτέλεσμα αυτών των ψεμάτων, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ιστορία του συντρόφου σας αλλάζει λίγο πολύ κάθε φορά που την λέει. Οι έμπειροι ψεύτες μπορεί να βρουν τακτικές για να ελαχιστοποιήσουν τις αλλαγές στις ιστορίες τους, αλλά αν προσέξετε, θα καταλάβετε τις διαφορές, όσο μικρές κι αν είναι.

Προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι φρικτό άτομο επειδή τον αποκαλείς ψεύτη

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες δεν θέλουν να εκτίθενται επειδή είναι ψεύτες. Τους κάνει να νιώθουν εκτός ελέγχου. Θυμηθείτε, οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες ζουν για να έχουν τον έλεγχο της αφήγησης, οπότε αν κατηγορήσετε τον σύντροφό σας για ψέματα και αυτός αμυνθεί και μετά σας ρίξει στάχτη στα μάτια –το στρέφει εναντίον σας και με κάποιο τρόπο υπονοεί ότι του επιτίθεστε ή τον κατηγορείτε για κάτι χωρίς λόγο– είναι μια αρκετά ισχυρή ένδειξη ότι είναι ψυχαναγκαστικός ψεύτης.

Δεν είσαι η μόνη που παρατηρεί τα ψέματα.

Εάν βγαίνετε με έναν επαγγελματία ψεύτη, το πιθανότερο είναι ότι άλλοι άνθρωποι θα παρατηρήσουν το ίδιο πράγμα γι' αυτόν. Εάν οι φίλοι σας, οι φίλοι του, οι γονείς σας ή οποιοσδήποτε άλλος σας υποδείξουν ότι ο τύπος μπορεί να έχει πρόβλημα, πάρτε το στα σοβαρά.

Τα πράγματα απλά δεν αθροίζονται.

Ακούστε, το μεγαλύτερο σημάδι από όλα είναι η διαίσθησή σας. Από την εμπειρία μου με τους ψυχαναγκαστικούς ψεύτες, τα «σημάδια» μοιάζουν περισσότερο με ένα είδος συναισθήματος «όταν ξέρεις, ξέρεις». Μερικές φορές δεν πρόσεξα καν τα προαναφερθέντα σημάδια μέχρι που ήταν αργά, όταν ήταν έξω από τη ζωή μου και είχα την ευκαιρία να σκεφτώ. Το θέμα είναι ότι σχεδόν πάντα ξέρεις πότε έχεις έναν ψυχαναγκαστικό ψεύτη στη ζωή σου. Θα το νιώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι