Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

«Hello! Ακούει κανείς;» Πέντε λόγοι για τους οποίους ο σύντροφός σας δεν σας ακούει

Εάν αισθάνεστε στο «mute» μέσα στη σχέση σας, νέα έρευνα εξηγεί τα πιθανά γιατί.



Όταν πρόκειται για επικοινωνία ζευγαριού, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προωθήσουν μια καλή σχέση είναι η αίσθηση ότι ο σύντροφός σας όχι μόνο σας βλέπει αλλά και σας ακούει. Ωστόσο, μερικές φορές, αισθάνεστε ότι το ακουστικό μέρος της εξίσωσης έχει χαθεί, όπως διαβάζουμε στο psychology today, σε άρθρο της Susan Krauss Whitbourne, Επίτιμης Καθηγήτριας Ψυχολογικών και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Μπορείτε να το δείτε στα μάτια του συντρόφου σας. Καθώς συζητάτε για το τι σας συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας στις συνομιλίες σας, το κενό βλέμμα είναι δυστυχώς εμφανές. Μπαίνετε στον πειρασμό να χτυπήσετε τα δάχτυλά σας για να δείτε αν ο σύντροφός σας καταγράφει οτιδήποτε κάνετε ή λέτε.

Δεν φαίνεται ότι αυτή η εντύπωση που έχετε είναι μόνο στη φαντασία σας. Ενώ αναφέρετε με μεγάλη λεπτομέρεια τη συζήτηση που είχατε με έναν από τους στενούς σας φίλους εκείνη την ημέρα, ο σύντροφός σας ξαφνικά ρωτά τι θα θέλατε να φάτε αύριο. Πού ήταν ο σύντροφός σας, νοερά, κατά τη διάρκεια αυτής της υποτιθέμενης «κουβέντας»;

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να εμφανίζεται αυτή η έλλειψη συντονισμού από τον σύντροφό σας καθημερινά, αλλά επίσης σας κάνει να αναρωτιέστε. Υπάρχει κάτι που κάνετε λάθος; Ή μήπως ο σύντροφός σας έχει χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς; Ή μήπως πρέπει να ξεχάσετε το όλο θέμα και να υποθέσετε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό σφάλμα;

Στάση και επικοινωνία συντρόφων στον αυτόματο…

Σύμφωνα με τον Ruddy Faure και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου Radboud (2023), οι περισσότεροι άνθρωποι σε ισχυρές σχέσεις τείνουν να περιορίζουν τις αρνητικές εμπειρίες επειδή αγαπούν τον σύντροφό τους. Αυτό το είδος «παρακινημένου συλλογισμού» μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κινδύνους. Εάν συνεχίσετε να αποσιωπάτε τις ειδοποιήσεις ότι ο σύντροφός σας απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον έναν ή και τους δύο από εσάς να αποφασίσετε να τερματίσετε τα πράγματα.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τι μπορεί να οδηγεί σε παρακεινούμενο συλλογισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία των Ολλανδών, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν «αυτόματες στάσεις συντρόφου» ή ασυνείδητους συσχετισμούς με τον πιο στενό τους σύντροφο. Μια αυτόματη στάση είναι αυτή που, εξ ορισμού, δεν μπορεί να εκφραστεί. Ωστόσο, η παρουσία του εκδηλώνεται με διάφορες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα.

Οι γνωστικές θεωρίες της κατάθλιψης, κατ' αναλογία, προτείνουν ότι οι αυτόματες και δυσλειτουργικές στάσεις των ανθρώπων (όπως η υπόθεση ότι έχουν ελαττώματα) μπορούν να πυροδοτήσουν αρνητικές στάσεις για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Radboud U., οι συμπεριφορές του συντρόφου στον αυτόματο είναι ακόμη πιο βαθιές ψυχολογικές διεργασίες που προέρχονται από το στυλ προσκόλλησης σας. Εάν αισθάνεστε συνεχώς αβέβαιοι για τις στοργικές εκφράσεις του συντρόφου σας, δηλαδή, είστε ανασφαλείς συνδεδεμένοι, θα δείτε τον σύντροφό σας ως κάποιον που έχει συνεχώς το ένα πόδι έξω από την πόρτα, έτοιμος να βγει από τη σχέση.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο η στάση των ανθρώπων στον αυτόματο μπορεί να αποβεί καταστροφική είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, η ισορροπία θετικών και αρνητικών εμπειριών επιδεινώνεται λόγω συνεχιζόμενων ανεπίλυτων συγκρούσεων. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μια κακή μέρα δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τη θετική στάση του συντρόφου.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, μια μελέτη δύο εβδομάδων έδειξε ότι αυτές οι στάσεις «έγιναν πιο θετικές (ή αρνητικές) καθώς οι άνθρωποι βίωσαν επανειλημμένα λιγότερη (ή περισσότερη) ζήλια, πιο ομαλή (ή πιο απαιτητική) επικοινωνία και περισσότερο (ή λιγότερο) θετική ανταποκρινόμενη συμπεριφορά» κατά τις 14 ημέρες. Ένα πολύ σημαντικό αρνητικό γεγονός (π.χ. ένας χωρισμός) μπορεί να μειώσει τους αρνητικούς συσχετισμούς συντρόφων κατά τουλάχιστον 35 τοις εκατό όταν μετράται ποσοτικά.

Από το αυτόματο στο σκόπιμο: 5 τρόποι για να είστε σίγουροι ότι θα σας ακούσει

Οι Faure et al. σε μελέτη εξέτασαν μια ευρύτερη βιβλιογραφία σχετικά με τις αυτόματες συμπεριφορές συντρόφων και πώς αυτές εξηγούν, προβλέπουν και προάγουν τη λειτουργία και τη συνολική ευημερία ενός ζευγαριού. Η εξειδίκευση των παραγόντων που επηρεάζουν τις αυτόματες συμπεριφορές του συντρόφου, με βάση αυτή τη μελέτη, μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιώσετε τις πιθανότητες να αποκατασταθεί η επικοινωνία σας σε αμφίδρομο δρόμο.

Δημιουργήστε αυτές τις θετικές ενώσεις.

Οι αυτόματες στάσεις προκύπτουν, εν μέρει, μέσω συσχετισμών μεταξύ σας και δυσάρεστων εμπειριών (δηλαδή, σύγκρουση). Μπορεί να έχετε δημιουργήσει κατά λάθος μία από αυτές τις ατυχείς ενώσεις. Ίσως κατά την επανεξέταση των εμπειριών της ημέρας σας, την κατάσταση στην οποία ο σύντροφός σας στριμώχνεται πάνω σας, να υπήρχε λίγος υπερβολικός κυνισμός ή κριτική προς τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είναι καθαρτικό να ειρωνεύεστε τα άτομα με τα οποία είστε εκνευρισμένοι, αλλά αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να ακούει μόνο για προβλήματα.

Ελέγξτε τις μη λεκτικές συμπεριφορές σας.

Οι Ολλανδοί συγγραφείς αναφέρουν στοιχεία ότι η γλώσσα του σώματος συμβάλλει σημαντικά στο πώς αντιδρά ο σύντροφός σας σε εσάς. Το χαμόγελο, η κλίση προς τον σύντροφό σας και το άγγιγμα μπορεί να είναι ισχυρά από μόνα τους, εκτός από τα λόγια σας.

Μην πολυσκέφτεσαι τα πράγματα.

Σε κάτι που μπορεί να φαίνεται εντελώς αδιανόητο, η έρευνα του Faure έδειξε ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται λιγότερο μπορούν να είναι πιο επιεικής για τις παραβάσεις του συντρόφου τους. Αυτό είναι όπου το «τρέξιμο με αυτόματο πιλότο» θα μπορούσε να είναι καλό καθώς αφήνετε τα θετικά συναισθήματα να κυριαρχούν. Αν ανησυχείτε πάρα πολύ για το αν ο σύντροφός σας ακούει πραγματικά θα μπορούσατε να στείλετε ακούσια αρνητική χρωματική γλώσσα του σώματος.

Εργαστείτε στα ζητήματα προσκόλλησης σας.

Ο σύντροφός σας μπορεί να ακούει περισσότερο από όσο νομίζετε. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «οι πρώιμες εμπειρίες με έναν ρομαντικό σύντροφο, και ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν εμπιστοσύνη, καθορίζουν πιο έντονα τις αυτόματες συμπεριφορές του συντρόφου σας». Η συνεχής υποψία ότι κάποιος δεν σας ακούει επειδή σας λείπει αυτή η βασική αίσθηση εμπιστοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί ως μια μορφή καχυποψίας, η οποία από μόνη της μπορεί να επιδεινώσει τις αρνητικές συσχετίσεις που έχει δημιουργήσει ο σύντροφός σας μαζί σας.

Γίνετε λιγότερο προβλέψιμοι.

Κάντε μικρές αλλαγές κι εκπλήξεις στο χρόνο σας που περνάτε μαζί, ώστε να μην είστε σε άπειρη επανάληψη, φέρνοντας ξανά το ίδιο θέμα συζήτησης με κάθε ευκαιρία. Βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε μερικούς από αυτούς τους ευχάριστους συνειρμούς μέσα από αμοιβαία ευχάριστες δραστηριότητες, και αυτές μπορούν να γίνουν νέα και πιο ελκυστικά θέματα συζήτησης.

Κάνοντας αυτά τα πέντε βήματα σε δράση: Προσοχή

Έχοντας κατά νου αυτές τις πέντε προτάσεις, είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλος αυτός ο αυτοέλεγχος θα μπορούσε να σας τυφλώσει στο ενδεχόμενο ότι ο σύντροφός σας είναι απασχολημένος με το άγχος του. Έχετε αφηγηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα (δυστυχισμένα) γεγονότα της ημέρας σας, αλλά ίσως αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα για να δείτε πώς πήγε η μέρα του συντρόφου σας.

Δώστε του την ευκαιρία να κάνουν διάλογο και, στη συνέχεια, δείξτε, μέσω της γλώσσας του σώματος και των απαντητικών ερωτήσεων, ότι αυτά που λέει ο σύντροφός σας είναι σημαντικά για εσάς. Αντί να ρωτάς, «Γιατί δεν με ακούς;» για παράδειγμα, ρωτήστε, "Πώς σας έκαναν να νιώσετε όλα αυτά;"

Είναι επίσης σημαντικό, από την άλλη, να μην απογοητεύεστε πολύ με τον εαυτό σας. Αν και το επίκεντρο αυτών των προτάσεων είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προωθήσετε πιο θετικούς συσχετισμούς στις συμπεριφορές του συντρόφου σας, το να κάνετε υπερβολική αυτοκριτική μπορεί μόνο να σας επιβαρύνει και τελικά να αρχίσει να τρώει την ποιότητα της σχέσης σας.

Θέλετε να σας ακούνε, αλλά είναι επίσης σημαντικό ο σύντροφός σας να είναι πρόθυμος να σας συναντήσει στα μισά του δρόμου. Το να μοιραστείτε μερικές από αυτές τις ιδέες με τον σύντροφό σας θα μπορούσε να προωθήσει έναν εξαιρετικό διάλογο αποκατάστασης.

Συνοψίζοντας, το αίσθημα ότι δεν σας ακούνε μπορεί να δημιουργεί αναστάτωση κι απογοήτευση. Δουλεύοντας στη δημιουργία θετικών συσχετισμών με τον σύντροφό σας, και οι δύο θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μετατρέψετε τις αλληλεπιδράσεις σας σε αληθινούς αμφίδρομους δρόμους.

Η Susan Krauss Whitbourne, Ph.D., είναι Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογικών και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst. Το τελευταίο της βιβλίο είναι η αναζήτηση για την εκπλήρωση.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Παπαρίζου– Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακυρώνουν τις κοινές τους συναυλίες;

Γεωργιάδης: «Έγιναν ένα - δυο πραγματάκια που την ενόχλησαν»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική